Rumah > ASB, Pelaburan, Unit Amanah > Pelaburan melalui Pinjaman ASB (ASB Loan)

Pelaburan melalui Pinjaman ASB (ASB Loan)

Ini satu topik yang agak menarik juga untuk dibincangkan, memandangkan sekarang ni bank-bank berlumba-lumba mempromosikan skim pinjaman ASB ni. Malah di Minggu Amanah Saham Malaysia (MASM) yang dianjurkan oleh PNB, mereka turut mempromosikan skim ini. Secara peribadi saya juga sering didekati oleh staf bank yang mempromosikan skim, tetapi saya telahpun nekad untuk tidak akan terpedaya dengan skim ini. Penulis jutawan Azizi Ali menulis satu artikel berkaitan topik ini yang boleh kita manfaatkan bersama-sama.

Berikut adalah teks Azizi Ali:
One of the most common question I get is this: is it a good idea to borrow money to invest in investment x (the x can be unit trusts, ASB, properties, business, Bank Rakyat shares, etc., etc.)?

Let me answer the question in real world terms.

Firstly, that is how folks build serious money – by using other people’s money. This strategy is a regular occurrence in business. Entrepreneurs borrow money from the bank to finance their expansion. They conquer the world, repay the loan and make tons of money. And that is always a good thing.

Now this concept of borrowing money to make more money works a treat for businesses as the margins are wide. The interest charged for the loan is often below 10 percent, but the
business reaps 30, 50 or even 100 percent return on their investment.

Further, because of the wide margins, even when the returns drop, the businesses still make loads of money.

Now you can see why this concept is made-to-order for businesses.

However, the same does not apply when it comes to investments such as shares or unit trusts. Often time, the margin or spread between the interest and return is slim -
less than 3% most of the time. For example, the interest charged is 9% but the return is only 12%.

Now if the situation remains like that – with the interest at 9% and return at 12% – things are still hunky dory. You would dowell taking the loan and making the investment. However, what usually happens is that the return starts to drop off. From 12%, they drop to 10% and then to 9%. (By the way, this is what happened to the fabulous ASB.)

The way things are going, the return could very well drop below the interest charged! And this is not an unusual thing. When that happens, instead of making money, the investor is now forking out money. And that, needless to say, is not a very nice thing to happen. Not exactly the stuff of fairy tales. (By the way again, this is what usually happens when folks borrow money to invest in stocks.)

Now after painting the real world scenario, let me answer the question. Yes, you should borrow money to invest – if the spread is wide (more than 5%) and you are pretty sure
that the situation will remain status quo for the loan period. For example, if the interest is 9%, the return should be at least 14%. Otherwise, let others be the test-pilot. You watch by the sidelines.

Now, I know a lot of people will jump and shake their heads. They will reminisce of how their father, grandfather, uncle, auntie or neighbour made tons of money by borrowing money to invest even when the spread was ultra-thin. Of course it can happen. People also strike the lottery but has it happened to you?

If the spread is thin, you are taking an unnecessary risk. While you can make a little bit of money, the chances of you losing a lot of money are significantly higher. Once the return starts to drop and/or the interest start to rise, you lose both money and sleep. And that is no way to make a fortune.

In case anyone thinks that this is a theory from the ivory tower, I personally will not borrow to invest if the spread is less than 5%. In fact, I will not borrow to invest in
unit trusts or shares – period. I only borrow money to expand my business and for property investment.

Ulasan saya secara ringkas:
Azizi Ali selalu ditanyakan persoalan adakah bagus meminjam wang untuk dilaburkan dalam pelaburan tidak kira unit amanah, ASB, hartanah, bisnes, saham Bank Rakyat, atau sebagainya.

Dia bersetuju, pinjaman adalah baik jika digunakan untuk mengembangkan perniagaan kerana julat untung adalah besar. Faedah yang dikenakan biasanya kurang daripada 10 peratus, sedangkan julat untung yang diperoleh oleh bisnes adalah 30, 50 malah 100 peratus. Oleh kerana julat agak besar, walaupun kadar pulangan menurun, bisnes masih dapat membuat duit.

Namun, perkara yang sama tidak berlaku untuk pelaburan seperti saham atau unit amanah. Selalunya, julat antara faedah dan pulangan adalah kecil iaitu kurang daripada 3%. Sebagai contoh kadar faedah 9% dan pulangan 12%. Jika kadar julat ini berkekalan, anda masih membuat duit. Tetapi selalunya pulangan akan menurun. Daripada 12%, turun ke 10%, dan kemudiannya 9%. (Dan ini yang terjadi kepada ASB). Malah, boleh juga terjadi kadar pulangan lebih rendah daripada kadar faedah, dan menyebabkan anda kehilangan duit bukannya membuat duit.

Seterusnya dia menyarankan anda boleh meminjam jika julat melebihi 5% dan anda dapat pastikan keadaan itu kekal. Jika julatnya kecil, anda telah mengambil risiko yang tidak perlu. Anda mungkin dapat membuat sedikit duit, tetapi peluang rugi adalah tinggi. Akhir sekali, Azizi Ali hanya meminjam wang untuk mengembangkan bisnes dan pelaburan hartanah.

 

About these ads
Categories: ASB, Pelaburan, Unit Amanah
  1. C-Nor
    9 November 2011 at 11:18 am

    Asb loan adalah yang terbaik. Cuma strategi dan pengurusan yang memainkan peranan.

    • zizie
      29 Disember 2011 at 11:27 pm

      so how to doit…plz….info me…..

  2. C-Nor
    9 November 2011 at 11:45 am

    Ini kisah benar untuk dikongsi bersama. Saya cuba menabung secara potongan gaji sebanyak Rm200 setiap bulan dalam ASB, maklumlah gaji kecik. Fuhh…harapkan panas sampai ke petang, rupa2nya hujan ditengahari. Tak cukup duit aje, bawa keluar balik….sampai bila nak simpan duit nii ??? Kesimpulannya selalu tak cukup duit dan tiada disiplin diri untuk menabung dengan cara ini. Gagal…cara yang pertama
    Perbincangan saya dgn kawan2 seangkatan, saya membuat loan ASB Maybank sebanyak RM400,000.00 (suami isteri). Isteri pening kepala “betulkah apa yang abang buat ni” takpalah…tawakal ajelah
    Saya bayar ASB loan sebanyak Rm26,200.00 setahun, suami isteri utk loan RM400,000.00 ( bayar setahun sekali (buat SI dgn bank) , tak main bayar bulan2, duit ambil dari bank rakyat la, lagi apa )
    Apa yang berlaku hujung tahun PNB isytihar dividen, saya suami isteri dapat Rm30000.00 lebih kurang la.
    Saya bayar duit loan sebanyak Rm26,200.00 utk tahun berikutnya ( bayar sekali saja utk setahun dan buat SI ) – Maka dgn itu saya untung Rm4000.00 lebih kurang la.
    Kesimpulannya simpanan utk hari tua pun dah ada. Awal tahun dapat merasa lebihan dividen. Bagi saya inilah satu2nya cara saya nak menyimpan duit, maklumlah orang susah. Sekadar renungan bersama. Boleh Tuan Puan komen cara saya ini……..

    • zahalee
      11 November 2011 at 7:41 am

      Tahniah….very good point…tapi masih ramai yg tidak mau bertindak…

    • 19 Disember 2011 at 9:56 am

      benar tu , saya cuba yg rm10000 n saya kian ketagihan untuk wt pnambahan loan ASB ni … rupanya cubaan saya mndi ketagih n saya x prlu rsau ag untuk msadepan kelak …

    • wak asang
      30 Januari 2013 at 5:40 am

      RESPECT…..

  3. C-Nor
    9 November 2011 at 12:01 pm

    Sambung balik menaip boring2 tak buat apa. Dengan cara saya diatas, saya merasakan tiada tekanan untuk diri saya untuk pembayaran balik ASB Loan. Cuma bayar loan bank rakyat ajelah RM200 lebih sebulan, boleh cover dengan overtime punya.
    Dan selepas ini saya akan keluarkan semua duit saya sendiri dan isteri yang ada dalam buku ASB, utk saya buat Loan ASB lagi. Dah pergi kira dgn PNB, saya boleh buat Loan ASB lebih kurang suami isteri RM64,000.00 lagi.
    Maka dgn itu saya saya sudah buat Loan RM464,000.00 dalam bentuk sijil. Cuma tuan2 dan puan2 perlu ingat. Semakin besar jumlah loan yang dibuat jumlah lebihan dividen ASB setelah ditolak pembayaran utk setahun semakin meningkat…….BLR naik ka turun ka, jangan risau jumlah tahun loan tuan2 akan meningkat dan menurun itu aje. Yang penting simpanan hari tua dah tak payah fikir dan awal tahun dapat duit lagi. Sila komen la……………………TQ

    • luv86
      4 Januari 2012 at 3:28 pm

      salam..sy macam tertarik nak buat pembayaran balik asb loan nie pada akhir tahun n penggunaan sistem SI.. macamana yea saya nak tau procedure nya..setakat yang tuan penah go through sebelum ini..

  4. C-Nor
    9 November 2011 at 12:13 pm

    Ke arah Loan ASB sebanyak RM1,000,000.00 pada umur 40 an lebih lebih sikit.

    • orang baru
      11 November 2011 at 8:15 am

      saya confused ngan buat loan 64,000.00 tu… setahu saya PNB hanya memaksimum kan pinjaman setiap individu 200k saja. mengapa boleh apply loan lebih dari tu… tak faham

      • C-Nor
        15 November 2011 at 1:11 pm

        Kita perlu ingat saya buat loan asb awal tahun 2010, dividen keluar awal Tahun 2011, baru2 ni la. Bermakna saya dan isteri sudah ada dalam asb sebanyak lebih kurang RM 430000.00 (suami 15K dan isteri 15K-dividen 2010). Ok saya ambil dividen 30k tu. Rm26000.00 bayar loan utk Tahun 2011 dan RM4000 tu pula bayarlah apa yg patut. Melacong ke, shopping2 ke. Dalam buku asb, duit tarak. Awal Tahun 2012 ni, dah tak lama dah sekarang pun dah bulan November. Dividen akan keluar ikut saya punya agak2 lah dividen katakan 7.5%. Jadi saya suami isteri akan dapat Rm34,000.00 rasa2 ajelah. So dividen untuk Tahun 2010 dan Dividen Tahun 2011 kalau dicampur sudah ada RM64000.00, jadi kita boleh buat loan Rm64000 lagi, dengan syarat semua duit tunai dalam buku asb mesti dikeluarkan. Sebab itu loan asb utk maybank maksimum boleh pinjam utk seseorang sehingga Rm4000000

      • C-Nor
        15 November 2011 at 1:27 pm

        Silap RM400,000.00 aje. Untuk RHB bank dan CIMB, saya tak tahu. Tak pernah try cek tengok pun. Begitulah seterusnya. Awal tahun 2013 akan keluar dividen lagi, katakan jumlah dividen agak2 ajelah RM35000.00 utk suami isteri. jadi saya boleh buat loan RM35000.00 lagi. Jumlah keseluruhan Loan saya dan isteri sudah ada ( 30k tahun 2010, 34k tahun 2011 dan 35k lagi utk Tahun 2012 ). Saya sudah ada buat Loan RM499,000.00 dalam bentuk sijil. Begitulah seterusnya. Jikalau pandai manage kita boleh buat mencecah Rm 1Juta dalam bentuk sijil.

    • faizol
      8 Disember 2011 at 1:36 pm

      askum…saya berniat nk buat asb loan nie..tapi xtau cara mcm mana…ada ker bayar balik pinjaman tu secara tahunan…xkn bayar bulanan…

      bleh c-nor bagi pandangan & cadangan cara nk buat….

  5. hehe...
    11 November 2011 at 11:09 am

    saya pon setuju mcm C-Nor buat tu….sy pon buat pekara yg sama mcm dia buat…mengikut kajian saya memang berbaloi…

    • orang baru
      15 November 2011 at 2:13 pm

      wah terima kasih banyak lah dengan info ni… selama ni saya tak pernah pun tahu ada teknik begitu bestnya…. saya akan buat apa yang awak buat hehehe makasih…..

  6. wafa
    13 November 2011 at 12:18 pm

    asb ni dividen berdasar kan compound interest, faedah berganda, cnth :

    1.buat pinjaman 100k di bank, bulanan 6oo slama 25thn , tanpa mengambil diveden ckit pun , jumlah keseluruhan akan dpt 609834, siap ada insuran dan khairat kematian dr bank,

  7. wafa
    13 November 2011 at 12:24 pm

    klau wat smpanan sendiri sama mcm wat loan sebnyk 600 sbln selama 25thn jumlah keseluruhan akan dpt 529646 tnpa mengambil dividen ckit pun, berbeza keuntungannya dr wat pinjaman bank,, pinjaman bank ada insuran , klau meningal waris akan dpt 100k penuh tu tnpa byran lg , walaupun bru wat pinjaman 2 3 bln,

    • C-Nor
      15 November 2011 at 1:53 pm

      Bagus tu, wafa punya planning. Tapi istiqamah atau teguh cita2 kena kuat sikit la. Nak Bayar sebulan Rm600 selama 25 Tahun, bukannya senang tu. Apa2 pun harap berjaya…..

  8. nurul
    17 November 2011 at 9:20 pm

    hmmm..macam menarik jer. tapi macam mana c-nor boleh bayar setahun sekali? even untuk first year pom boleh ek bayar setahun sekali.maknanya pinjam jan 2011 bayar jan 2012 la ya?

    • C-Nor
      18 November 2011 at 2:51 pm

      Saya tak faham soalan Nurul ??????

      • nurul
        3 Disember 2011 at 3:23 pm

        maksud saya..kalau nurul buat asb loan jan 2012 nnti byrannya bulanannya kalau kiter byr untuk setahun maknenyer kita byr jan 2012 jugak ker tunggu hjg thn?

      • rieza
        7 Disember 2011 at 12:30 pm

        nak tanya..utk permulaan kita kena pakai duit sendiri bayar loan ASB utk setahun @ bulanan kan? dan tahun berikutnya kita guna duit dividen utk bayar loan ASB tu kan? mcm gtu ker caranya?

  9. 17 November 2011 at 9:58 pm

    Hey There. I found your weblog the usage of msn. That is a very well written article. I will be sure to bookmark it and return to learn extra of your useful info. Thanks for the post. I’ll definitely return.

  10. awe kelate
    20 November 2011 at 4:56 pm

    ala kalau ado cash bayar 1tahun terus,,,contoh 600x12bln…dapat dividen bayar untuk thn depan pulop…hehe

  11. zaki
    26 November 2011 at 12:00 pm

    sya stuju dgn cara yg sdra2 sudari2 wat tu, tgh wat kajian, yap mmg betoi…ttpi pendapatan dan bonus thunan asb mesti kita punya bukan bank ambil macam dulu punya loan. sya dah kna ikut dulu punya loan, tiap th kna bayar sbb pendapatan dan bonus kurang 10%….huhu..letih membayar je….pas tu have to let go…bank juga yg untung….

  12. rieza
    7 Disember 2011 at 12:32 pm

    C-Nor nak tanya ckit…utk permulaan kita kena pakai duit sendiri bayar loan ASB utk setahun @ bulanan kan? dan tahun berikutnya kita guna duit dividen utk bayar loan ASB tu kan? mcm gtu ker caranya?

  13. abang azmi
    10 Disember 2011 at 10:48 am

    saya simpan cam biasa je.. tak yah potong gaji ke..pinjam bank lain macam korek lubang tutup lubang,..silap-silap tecekik,memang mula2 nampak beza untung.. tapi fikir lah yang pinjam tu..dah jadi 2 tempat, tahun 1 je boleh lega .. tahun 2,3,4 seterusnya..macam na.BUAT CARA ABANG LA.. TAK YAH PENING2,ADA DUIT SIMPAN.. LAMBAT PUN TAK PE..TAPI HUJUNG TAHUN TETAP SENANG HATI DUIT TU BERTAMBAH.Tau-tau dlam masa tedekat ni simpanan abng dah dekat 500,000 puncanya dari sikit-sikitlah.

    • Lantoi
      12 Disember 2011 at 1:34 am

      GAJI ABG BESAU BOLEHLAH…. HEHEEHHEHHEEEE

  14. tikus pink
    11 Disember 2011 at 1:32 am

    as salam.. nak tanye, kalau nk jual saham yg baru setahun macamana yek? kita dapat balik ke duit yg dah dilaburkan? sy buat pinjaman ASB dgn Maybank.. tak byk, rm10k utk 6thn je.
    mohon sesiapa yg ada pengalaman bg pendapat. terima kasih.

  15. wan
    22 Disember 2011 at 5:10 am

    salam cik apa syarat yer utk loan 400k tu tgok slip gaji yg lumayan ke.. boleh lulus ker pinjaman 400k tu..

  16. azie
    25 Disember 2011 at 9:18 am

    nak tanyelakan..sy ni br je buat loan asb kat rhb easy bank..sy buat 50k..tp sy akan byr tuk 1 thn punye trs..so sy byr rm305x12 bln..for next year sy akan roll blk dividen tuk byr next yearnye..sehari slps tu ada kwn bg tau ada risiko klu amek loan asb ni..sy trtanye2 apa risiko die..ada sape2 bleh bg tau x,apa risiko die..penat cr kat internet risiko 1 pun xdpt cr risiko die..

    • hehe
      3 Januari 2012 at 11:21 pm

      risikonya…1) dikira komitment bank kalau nak aply lain-lain loan…
      2)kalau BLR naik xturun-turun
      kelebihan : 1) ada insurans,kalo mati waris dpt duit
      2) interest lebih rendah, masih boleh dapat lebihan dari dividen..dan lebih untung daripada simpan tanpa buat loan ASB

  17. yaya
    2 Januari 2012 at 12:58 pm

    nak tanya sikit c-nor… apa maksud bila awak kata buat SI dengan bank tuh..??

    • hehe
      3 Januari 2012 at 11:27 pm

      SI-standing instructions(arahan tetap)- maknanya duit akan didebit terus dari akaun simpanan kita..kalo LOan ASB maybank dh tetap 1hb setiap bulan mesti dia debit, kalau maybank debit, tp xda duit dalam akaun, kene caj RM 2.00 je…buat kaedah SI bayar loan ASB lebih untung dari masukan terus duit dlm akaun loan ASB…

  18. hehe
    3 Januari 2012 at 11:31 pm

    petang td baru update buku ASB..terkejut gak, dapat dividen ASB.
    loan ASB rm150K + OD ASB 30k=180K ….dividen plak dpat hampir RM14K.tolak modal tahun pertama je untuk roling, dapat lebihan dalam 5K…best…duit bekerja sendiri..lepas bayar loan kereta untuk setahun..hehehe..best,.mmg best..loan ASB terbaik….

  19. zulkarnain
    5 Januari 2012 at 12:40 pm

    hehe…… awak buat mcm mana ek?? bila start buat loan asb ngn OD asb..

    • hehe
      6 Januari 2012 at 1:14 pm

      saya dah buat 2 tahun dah..loan ASB Maybank 100K+OD ASB 30K…loan ASB RHB 50K(baru 6 bulan)…total semua 180K….tp terkejut gak untung bersih (+-)5K…rezeki Allah..

      • nurul~
        25 Januari 2012 at 9:11 am

        salam…sy nk tanya, skrg nie masih ada lagi ke untuk buat OD ASB?mcm mana caranya?

  20. zubza
    9 Januari 2012 at 5:25 pm

    tahun yang pertama tu.. Hehe kene bayar tiap2 bulan or hujunh tahun baru bayar??

  21. 23 Januari 2012 at 1:58 pm

    salam perkenalan dari saya puan aida….saya dah mempunyai loan ASB dgn RHB Bank sebanyak RM50k…dah 2 tahun… duit dividen dan bonus saya buat rolling bayar loan…tapi x cukup untuk cover 1 tahun punyai pinjaman…saya nak cuba planning guna pendapatan diveden yang cuma ada baki 3k untuk beli barang kemas dan buat arrahnu di bank rakyat untuk cover pinjaman loan asb..betul ke cara saya tu…jumlah pinjaman saya setiap bulan sebanyak RM473.00….mohon pendapatan C-nor dan rakan…pendapatan dari pelaburan di arrahnu sebanyak 27% setahun.

  22. nurul~
    25 Januari 2012 at 9:14 am

    salam C-Nor, sy nk tnya loan asb betul ke boleh buat sampai 400k untuk individu?setahu sy bank bgtau 200k shj..

  23. 7 Februari 2012 at 4:46 pm

    C NOR YG 500K TU MACAM MANA TU YE SAYA ADA MODAL 30 K

  24. noor
    8 Februari 2012 at 4:52 pm

    salam..encik nor saya nk tnya klu buat loan asb saya bleh lagi ke?sebenarnya saya dh buat loan personal bank rakyat bulannan potong rm512..masalah saya nk buat loan kereta n rumah takut tak lps bayar?

  25. faive.rost
    10 Februari 2012 at 10:44 am

    apa kelebihan / kekurangan jangka pendek(10thn)…jangka pnjg(25thn)… Mana yg lbih sesuai??? Boleh close pd bila2 masa @ ada tmpoh ttntu? Minta pandangan….

  26. pakzul
    11 Februari 2012 at 5:50 am

    untuk nurul, loan boleh lebih dr 200k. dan Maybank kasi max 400k. cth, saya sendiri ada loan asb 232k sekarang ni. Tp hanya syarat ASB yang menentukan berapa kita boeh invest (cash / loan)

    • ~nurul~
      22 Februari 2012 at 2:29 pm

      pakzul, terima kasih atas jawapan tersebut..maknanya pakzul buat loan asb 232K..dan duit dlm buku asb xde lansung ke..jadi klu hanya loan semata2, kita xkan dapat jumlah penuh utk bonus kan seperti yang diumumkan kerana bonus adalah berdasarkan tempoh simpanan yang lama..betul x..minta bg pandangan

  27. pakzul
    11 Februari 2012 at 5:59 am

    Definasi pelaburan maksimum ASB adalah seperti berikut:-

    JUMLAH HAD PELABURAN MAKSIMUM = (RM 200,000.00 (wang sendiri) + Perolehan pengagihan pendapatan dan bonus yang diterima setiap tahun + Tambahan pelaburan disebabkan pindah milik pesaka)

    ‘wang sendiri’ merujuk kepada cash/loan asb.

    dan kita juga boleh menggunakan kuota ‘Perolehan pengagihan…..’ dari cash / loan asb.

    sekian

  28. 23 Februari 2012 at 4:15 am

    dividen (RM) = dividen% x purata minimum simpanan setahun

    bonus (RM) = bonus% x purata minimum simpanan untuk 10tahun

    kalu loan tu dh lebih setahun ( Jan – Dec ), maknanya layak la dividen penuh

    • ~nurul~
      3 April 2012 at 11:26 pm

      pakzul..andaikata dalam asb duit cash xdk lansung dan hanya loan asb semata2(loan dah lebih setahun)…so bonus boleh dapat penuh x?

  29. sha
    23 Februari 2012 at 12:36 pm

    tolong bitau saya mcm mana nak buat loan asb ni?

  30. 5 Mac 2012 at 10:12 am

    alaa…. sha pergi je bank (maybank / cimb / rhb – biasa or easy) cakap je nk buat loan ASB. utk package mana yg bagus, kena baca post2 dlm blog ni la.

  31. Azura
    30 Mac 2012 at 10:04 am

    kalau dah ambik loan asb kat maybank rm 50,000. boleh x apply loan asb lg kat bank lain?

  32. faja
    8 April 2012 at 4:44 pm

    azura..boleh ambik lg…slagi berkemampuan..ada sesiapa yg berminat utk buat ASB LOAN dgn CIMB..boleh hubungi saya..0125246640 faja..saya sedia membantu anda..BLR – 1.65%..tempoh pinjaman maksimum sehingga 25 tahun @ sehingga umur 60 tahun @ mn2 yg terdekat..xkisah anda dimana..saya sedia membantu..kalau yg nak pamplet berkaitan ASB loan pun boleh sms sy..nti sy email pamplet..pinjaman serendah 10k..sy pun dh buat utk diri sendiri selama 3 tahun..memang berbaloi2..

  33. faja
    8 April 2012 at 4:50 pm

    sha..more info call me..sy boleh tlg buat ASB loan utk anda..

  34. acai
    12 April 2012 at 7:24 pm

    saya rasa kalau menyimpan, menabung dan melabur adalah tidak digalakkan meminjam. Secara teori dan praktikalnya tidaklah menguntungkan untuk jangka panjang. Apa yang amat bermasalah pada kita sekelian adalah disiplin kewangan. TIADA. Kalau meminjam 200k untuk 20 ke 30 tahun tunggu…. cubalah kita kira berapa yang kita dapat?. Pihak pemberi, masa beri pinjam manis rupanya… dah beri kena bayar, tak bayar manis cuka la pulak. Semua bank nak untung….tapi melampau kalau dikira secara keseluruhan. Sekiranya disiplin kewangan ada pada kita… dengan simpan RM1900.00 sebulan ( nak dapat 200k), tak payah la tunggu sampai 20 ke 25 tahun. Dengan RM1900.00, pulangan 7% setahun, kita tunggu jea….10 ke 11 tahun dah dapat 200k. Tambah lagi 10 tahun simpan $#%$#%$#^%. Berapalah agaknya……

    • zahalee
      18 April 2012 at 11:12 am

      Tidak setuju…acai perlu mengambilkira compounded interest effect…disiplin menyimpan sahaja tidak mencukupi…ilmu pelaburan lebih penting…

      • acai
        18 April 2012 at 1:07 pm

        Bukan apa saya dah bergelumang dengan produk asnb hampir 15 tahun. Rasanya memang tak cukup lagi ilmu pelaburan yang ada sekarang. Memberi ceramah rasanya dah 1malaysia saya berjalan. Masuk radio x ingat berapa kali… tapi alhamdullillah… belum lea meminjam untuk pelaburan. Prinsipal SIMPAN/LABUR wang ni mudah jea…. SATU… BERMULALAH DIKIT-DIKIT DARI AWAL, LAMA2 BANYAK, KEDUA…. MULALAH DARI MUDA, DAH TUA SENANG, KETIGA LABURLAH YANG HALAL LAGI BARAKAH. alhamdullillah

    • 8 Mei 2012 at 3:59 pm

      En Acai..,cuba fahami begini, utk loan RM200k, bulanan utk tempoh 25thn adalah lebihkurang RM1170. Setahun berjumlah RM14040.00. Hanya itu modal yg dikeluarkan utk 25 tahun dan jika setabil div ASB pd 7.5% dn bonus 1.% akan ader pula lebihan setiap tahun sebanyak lebihkurang RM1000 selama 24 tahun. itu boleh dikira untuk bg orang yg mampu menyimpan secara loan begitu. dan klu mampu pula utk tambah lg loan, bole tambah berpeeringkat sehingga mungkin RM1juta..sekiranya mampu membayaran utk bulanan seterusnya , mungkin sepertimana yg En Acai telah simpan..sekarang…En Acai dah cuba dgn loan ASB?Klu tidak , mmg wajar En menyatakan penyataan En itu..saya sendiri telah memulakan loan asb sejak tahun 1994, sekarang saya telah menambah loan saya sehingga bernilai RM0.53juta..

  35. huhu
    17 April 2012 at 5:03 pm

    Setuju sangat dengan ‘acai’, disiplin diri untuk meyimpan amat penting. Taklah perlu menyumbang duit kita kepada Bank..sebagai contoh dengan hanya pelaburan sendiri dengan bermodalkan hanya RM 150+ sahaja setiap bulan ke dalam ASB, kita akan dapat RM 30,000+ dalam tempoh paling lewat 11 tahun, jauh berbeza jika kita membuat loan bank dan melabur ke dalam ASB. Dengan RM 150+ kita terpaksa bayar kepada bank setiap bulan, kita akan dapat mengambil semula simpanan kita sebanyak RM25,000 dalam tempoh lebih kurang 23 tahun. Hanya dengan berdisiplin kita dapat mengelakkan pembaziran..Bukankah agama islam mengajar umatnya supaya berdisplin dalam pelbagai aspek kehidupan? malah dalam ibadat pun kita telah tanpa disedari diajar supaya berdisiplin.

    • zahalee
      18 April 2012 at 10:54 am

      Saya tidak setuju…sila rujuk post yg lepas untuk tau sebabnya…

    • 8 Mei 2012 at 4:10 pm

      Kebanyakan peminjam punya disiplin bayaran bulan yg tinggi HUHU, kalu tidak bagaimana bank berani meluluskan pinjaman sehingg RM0.5 juta utk saya?cara disiplin nya mudah setelah setahun matang bayaran keluarkan setiap bulan dividen yg diterima utk bayaran bulanan selama jumlah tahun yg kita ikat dgn bank..itu pon disiplin juga..
      terdapat byk kaedah utk menyimpan ,saya lebih suka gunakan perkataan orthodok dan moderate..(ok kr cara saya fikir ni)..dlu org simpan bawah bantal serupa la yg isi sikit2 tu dlm ASB yg kedua masuk bank…kira moden la tu…
      Kebaikan buat loan..Pertama Diinsurankan..sekiranya peminjam meninggal, waris dpt jumlah penuh yg dipinjam. ke2, jumlah pelaburan tahun pertama rendah dan nilainya tinggi apabila tamat tempoh.
      Nk tau mudah, hubungi saya , wanzuu517906@yahoo.com.my
      Saya akan membantu anda memberi penjelasan ttg loan ini, utk makluman saya tiada terlibat mengambil untng samasekali diatas urusan ini dgn maner2 bank..

  36. ~nurul~
    18 April 2012 at 1:05 pm

    saya juga tidak setuju dengan huhu dan acai..pelaburan asb memang menguntungkan..walaupn jangka masa panjang tapi berbaloi-baloi…xkisahla bank nak untung pun tapi kita yang pinjam ni pun banyak mendapat keuntungan..

    • acai
      18 April 2012 at 1:12 pm

      PNB/asnb tidak pernah dan malah tidak menggalakkan pemegang unit membuat pinjaman. Harap maklum. Bank promote produk ni sebab mudah dan keuntungan yg amat tinggi. Jangan terpedaya….

      • 8 Mei 2012 at 4:14 pm

        En Acai x penah buat loan, tu sebab x percaya, asik nk fikir berapa yg bank dapat..tu yg susah..mmg dulu pon saya sendiri fikir begitu..tp saya tetap cuba..dn setelah setahun saya tambah lagi loan…dan loan pertama(1994) saya telah matang pd tahun 2009,cukup tempoh sepertimana yg saya terikat dgn bank..alhamdulillah berkat kesabaran saya memiliki saham bernilai RM22000.

    • faja
      21 April 2012 at 3:52 pm

      Adat pinjam… pasti byr blk..

  37. lat
    18 April 2012 at 2:56 pm

    saja nak tanya..ble ka makan duit ineterest ni…

  38. 19 April 2012 at 5:32 am

    hujah huhu & acai betul, jika pelabur menggunakan wang sendiri untuk membayar loan setiap bulan sehingga tamat tempoh perjanjian. Cth : RM1.2K x 12bulan x 20tahun = 360k. TETAPI amat2 x betul untuk loaner yg membayar ansuran setahun, dan menggunakan dividen yg diperoleh untuk ansuran tahun ke 2 sehingga tamat tempoh. Cth : kos RM15K , dapat 200K selepas 25 tahun. Spt En Zahalee bgtau, baca post2 y lepas2 sblm melepaskan statement y blh mengelirukan pembaca.

    “Hidup biar memberi manfaat, Bukan beri khianat”

    • 8 Mei 2012 at 10:27 pm

      Issupdate, anda blom penah buat loan ASB, tu sbb anda tidak percaya..En zahalee mmg telah terangkan dn bg saya mmg betul, bayar 1st year dgn duit sendiri setelah itu thn berikutnya hingga akhir tempoh pinjaman bayar dgn duit div..mmg bole dpt jumlah itu..1st loan saya tahun 1994 dan telah matang pd thn 2009, mmg ikut jadual yg bank bg..itu sahaja.., tida isu tentang hidup utk bg khianat, x percaya hubungi saya pasti anda akan tarik balik ayat seolah2 cadangan ini membawa khianat…x wajar menulis begitu..jika x tahu bertanya jgn menghina..saya pasti En zahalee tiada agenda tersendiri, dn saya juga hanya ikhlas utk bg pendapat utk bangsa saya

  39. acai
    19 April 2012 at 2:31 pm

    salam…harap maaf issupdate. Tdak pernah saya maklumkan guna wang sendiri untuk bayar loan setiap bulan. Saya sebut jangan berhutang…saya sebut simpan setiap bulan. TAPI saya rasakan menunggu selepas 25 tahun baru dapat 200k dengan kos 15k, memang untung dan sangat beruntung. Belajar lagi. Hidup bermanafaat bagi yang berilmu, perlu disampai dengan amal yang saleh. Manafaat islam bermaksud kita beri kebaikan ilmu pada saudara kita yang lain, kita cukuplah sekadar kembali kepada ALLAH. Jangan khianat.

  40. Lantoi
    19 April 2012 at 8:35 pm

    mudah je ilmu kewangan ni . paling basic yg patut dikuti ialah disiplin,disiplin , disiplin n seterusnyer disiplin. contoh bila simpan/melabur perluler disiplin spt setiap bulan dan jgn mudah nak keluarkan pulak… itu aje….. pastu jgn tamak maksudnyer cam masuk skim cepat kaya atau pun skim yg tak tentu hala, pastu preserve simpanan dgn belilah insuran takaful utk lindungi diri manerlah tahu sakit tak leh kejekan. ilmu? setiap org ader kelebihan dan ciri tersendiri cuma tunggu bila nak kupas dan tahu. SAYA TAK KAYA tapi saya bersyukur sebab saya dah ader saving 6 digit hasil ilmu yg amat sedikit… mungkin sedikit bagi sesetengah pihak sebab banyak atau ckit amat subjektif.

    contoh seorg tukang kebun kalau ader duit cash 50k mungkin dia rase banyak tapi tidak pada seorng eksekutif swasta yg mungkin banyak bagi dia ialah 200k kan. yg penting setiap pada kita boleh jadi kaya, kalau tak kaya hartapun at least jiwanyer kaya… tak gitu

    • acai
      23 April 2012 at 11:56 pm

      Setuju dengan tuan Lantoi…. Kaya atau miskin bukan pada berapa 6,7 atau 8 digit, sebenarnya macamana kira nak capai dan uruskan digit-digit tersebut dengan berkhemah dan mencapai nikmat kewangan yang dihajati.
      Bab halal, harus dan haram pada interest, dividen atau keuntuntangan dlm unit amanah PNB, maka tepuk dada tanya selera masing-masing. Untuk makluman saudara sekelian, apabila maisir/judi, gharar dan riba itu melebihi dari had yang disepakati oleh para ijmak ulamak di malaysia maka jatuh hukumnya HARAM. Setiap tahun dapat penyata dividen tu ingat tengok-tengoklah pelaburannya kemana???? . Berpandukan kepada Suruhanjaya Sekuriti yang bebas melangkau dan bertindak pada semua syarikat di malaysia dengan ertikata mempunyai MPS-Majlis Penasihat Syariahnya yang tersendiri memantau semua syarikat di BSKL dalam memastikan pelabur islam dapat memilih syarikat patuh syariah. Kalau 30% urusan/pelaburan sesebuah syarikat di BSKL tersebut mempunyai unsur seperti diatas maka tidak patuh syariah. HARAM MELABUR. Maka kalau dapat penyata dari PNB maka selidiklah adakah peratus Gharar, Maisir dan Ribanya melebihi 30% dari keseluruhan pelaburannya. Rasanya berapa yea….. KITA KIRA SENDIRI, RASA HARUS KITA LABUR, RASA HARAM KITA KELUAR DAN KALAU RASA HALAL JEMPUTLAH SAUDARA YANG LAIN UNTUK MELABUR MAKA DAPAT PAHALA SEKALI. wallah -hualam.

  41. 26 April 2012 at 4:40 pm

    macam mana nak loan asb?ada kelayakkan kah?tengok gaji kah?

  42. k4c4ng
    1 Mei 2012 at 9:40 pm

    maafkn saya….saya ni stil student.sy ad buat part time..gaji lebih kurang rm500 je. so sy ni bleh ke nk wat asb loan ni? kalo boleh..tolong guide saya dr mula. start dr macam mna nk buat loan. cara2 nk bayar balek…plzz..

    lg senang emel kt saya:
    addict_mesmerize@yahoo.com

    tq..=)

    • 8 Mei 2012 at 10:39 pm

      k4c4ang, berapa yg anda bole simpan dari RM500 tu?setabil kr jumlah yg mampu disimpan? Anda telah ada duit dalam ASB sbg simpanan selama ini? Jika anda telah ader wang dalam ASB dan jumlah itu mampu menampung jumlah sesuatu loan utk tempoh setahun pertama, itu lg mudah,di situ kunci asas berapa jumlah loan yg anda bole buat.

  43. Ridwan
    4 Mei 2012 at 3:02 pm

    pada pandangan tuan/puan, brape minima perlu loan utk praktik tool ini?20k? 25k?
    ini adalah krn saya mempunyai komitmen yg byk & merasakan hanya perlu buat minima loan utk memulakan, sedikit² lelama jd bukit.

    • 8 Mei 2012 at 10:32 pm

      En Ridwan, klu guna loan maybank, lebih baik jumlah loan lebih dr RM30000 ,sbb.,caj yg dikenakan cuma 4.95% (6.60-1.95,)jika kurang dr jumlah itu, cajnya adalah 6.60-1.35 % bersamaan 5.25%

  44. makmur
    5 Mei 2012 at 4:08 pm

    stuju sangat2 ngan cara anda..saya sndiri dah cuba…

  45. seru
    6 Mei 2012 at 4:44 pm

    simpnn bulanan asb vs asb loan

  46. seru
    6 Mei 2012 at 4:50 pm

    asb loan lg untg jnji korg jgn jual dlm tmpoh pgagn iaitu 2thn msuk thn ke bru la korg jual
    sbb: korg akan d kenakan penalti 3% dr jumlah loan klo rm100k:rm3k korg kne penalti

  47. seru
    6 Mei 2012 at 5:07 pm

    aku wat 200k+insurans 5k blanan rm1160x12bln(25thn)=dlm 14k la sthn aku byr
    dvden andaian:7.5% sthn=15k
    so untng dlm 1k sthn x 2thn=2k
    lpas 2 thn aku jual stlmnt dlm 198k-200k=aku dpt 2k
    lbhn insurans dr aku stle awl=kate la dlm 3k dr 5k
    jumlah dr pelaburan aku slma 2thn aku untung dlm 7k dgn bmodalkan 14k
    aku perlu bsusah u sthn jew byr..pas 2 aku mbik dvden thn 1st byr u thn ke 2,aku cme prlu ttgu
    msuk thn ke 3 aku jual sme 1x dpt 21k dr 14k plburan aku 2
    keuntg sthn dlm 25%/tahun..tggi ooowwww..
    selamat mencuba,

    ………………………..
    (hambakuseru)
    ym:hambakuseru@yahoo.com

  48. seru
    6 Mei 2012 at 5:49 pm

    anggaran dvden:7.5%
    orang A (simpnn trus) : adew duit 14k masuk asb (1/2010)
    – bulan 1/2011 : rm15,050
    – bulan 1/2012 :( rm16,179 )SLPS 2 THN

    orang B (byr u sthn trus pinjaman 200k+insurans 5k:bulanan 1160=14k/setahun)
    -bulan 1/2011 : dpt 15k(7.5%x200k) -byr 14k u thn ke 2=baki 1k(utg)
    -bulan 1/2012 :dpt rm 15k (pastu msuk thn ke3 korg bhnti pjman)
    :stlmnt dlm 198k-200k=2k(lbhn stlmnt)
    :insurans 200k dlm 5k(untuk 25thn pjman)=sbb korg wat 2 thn trus stop pjman mst adew lbhn dr 5k TU:kite mbik la plg busuk pn dpt r :3k(lbhn insurans)
    JUMLAH: 1K+15K+2k+3k =????? (RM 21,000) SLPS 2 THN

    INGAT !! ADEW LAGI BONUS WALAUPN KORG BHNTI PJMAN DAN KUARKAN DUIT 21K NI DLM ERTI KATA LAIN DLM BUKU KORG KOSONG (BAKI 0)

    SBB PGIRAAN BNUS ADALAH UNTUK 10THN KEBELAKANG
    PENGIRAAN BNUS BIASA DLM 1% STHN X 200K =RM 2K BHGI 120BLN(10THN)
    SEBULAN :RM 16.70 X 24BLN (2THN KORG WAT PJMAN ASB 200K TU)
    =STHN KORG DPT LG RM 400 TAW..INGAT 2 BKN U STHN!!! PLG
    BUSUK 5THN KE DPN WLAUPN KORG DH BHNTI PJMAN 2 KORG DPT
    RM 4OO STHN X 5THN =RM 2OOO PERGI JE UPDATE PASSBOOK TIAP2 THN

    KESIMPULANNYE: JADILAH ORG B..HE2
    RM1160 SEBULAN SBB AKU BRU UMO 22THN TIME 2..
    MKIN TUA KORG MKIN TGGI INSURANS N MKIN TGGI BULAN2 KORG BYR
    SELAGI UNTUNG WAT LAH..

    21K-16K=5K BEZA
    BONUS 2 XYAH KIRE LA ANGGAP JEW DUIT KOPI….KIH3

  49. seru
    6 Mei 2012 at 5:57 pm

    TO: HUHU DAN ACAI

    saya TIDAK BERSETUJU…….kih3 ;)

  50. Lantoi
    10 Mei 2012 at 10:34 pm

    masalahnye asb loan yg ader sekarang hanyalah conventional. sanggupkan anda amik untung dunia tapi ketepikan akhirat? aku tak sanggup biorlah sedikit untung tapi tak meragukan. aku ader buat asb loan islamic tujerlah yg aku sanggup buat… fatwa pun bercanggah antara satu sama lain. pelikkan…….. tapi aku buat asb loan islamic tu utk perkasakan ekonomi keluarga aku itu aje.. asalkan ia masih berlandaskan kepada islamic base…tapi aku tak suruh kau orang amik apa-apa loan sendiri buat sendiri tanggung…..

    • acai
      11 Mei 2012 at 10:58 pm

      Tuan seru..seru, manalah dia ni belajar ngira. Kesian dia ni !@#$%^^. Dapat 21k hebat hebat cara ngira ni. Kira untung loan dah lah. Jgn kira duit poket sendiri. Eish..eish.. Insuran loan pun duit sendiri atau boleh pilih masuk dalam loan. Anak-anak kira betul-betul..yang penting tahu ngira yeak..tau ngira. Cuba kira betul-betul. Yang simpan duit sendiri dengan dividen 0.075 dengan loan 200k adalah. Sendiri untungnya RM3392.16 dan kalau loan RM3240.00. Tak payah lea kira insuran dan duit poket tahun pertama bayar loan. Baru panggil realize profit. Tau realize profit. Kan tuan seru boleh bayar tahun pertama 14k dengan duit sendiri. Tau pun menyimpan. Kan bagus reti nyimpan. Bonus harap reti juga, hanya diberikan kepada loyal unit holder. Bukan macam tuan seru….2 tahun nak bonus. Saya punya pernah kira bonus untuk 5.9 juta unit holder. Yang loyal to pnb investment untuk 10 tahun yg tetap duit dalam akaun x keluar-keluar. Untung ni cara kira realize profit, tapi tuan seru memang hebat ngira. Tapi x pa, kira-kira ok la tu…

      • zahalee
        12 Mei 2012 at 5:56 am

        Berdasarkan fakta dan formula, cara kira oleh seru adalah tepat… saya tabik dengan fahaman seru yang mendalam tentang pengiraan dividen dan bonus asb… memang tidak ramai pelabur yg tahu pasal ni… dan terima kasih kerana sudi berkongsi dengan pembaca lain…

        Mohon kerjasama semua….kalau adapun beza pendapat…perlu hormat masing-masing… blog ni untuk kongsi ilmu… harap saling hormat-menghormati, tidak perlu hentam kalau x setuju…

        Topik pelaburan sangat luas… masing2 ada cara tersendiri… saya sendiri prefer maklumat yg berdasarkan fakta, bukan emosi dan andaian semata-mata…

      • acai
        12 Mei 2012 at 10:13 am

        SALAM tuan/puan zalahe, topik pelaburan mmg Luas. Maaf kan saya terkasar bahasa. Tp klau nak bg maklumat biarlah tepat agar bmanafaat. Jgn kira klau x tepat. Mmg btul cara kira tuan seru 2. Tp realitinya kiraan 2 untung kasar bukanlah untung bersih. Satu lg kira inv guna % yea bru lg jelas. Cth: untung mlbur duit sendiri 24.23% n loan hanya 1.62%. Kiralah mcmanapun ttp prtus labur sdiri lbh utng. Harap maaf.

Comment pages
  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 149 other followers

%d bloggers like this: