Rumah > ASB, Pelaburan, Unit Amanah > Skim Pelaburan ASB Maybank (April 2009)

Skim Pelaburan ASB Maybank (April 2009)

Tadi saya ada pegi Maybank utk tambah pelaburan ASB. Sambil tu ada ternampak phamplet utk Skim ASB terkini yang ditawarkan oleh ASB. Agak menarik juga utk dikaji.

Pinjaman RM10,000.

Tempoh Bayaran Bulanan
5 RM187
10 RM104
15 RM77
20 RM64
25 RM57

Saya ambik utk pinjaman RM10,000 shj. Utk jumlah yg lain tu boleh dapat dgn darabkan pekali dengan amaun bayaran bulanan. Contoh kalau pinjam:

Kes 1: RM25,000, tempoh 10 tahun:
Bayaran bulanan = 2.5 x 104 = RM260

Kes 2: RM70,000, tempoh 20 tahun:
Bayaran bulanan = 7 x 64 = RM448

Ini berdasarkan kadar faedah berikut:
BLR – 1.35% (3 tahun pertama)
BLR – 1.30% (tahun seterusnya)

Jadi faedahnya sekitar 5.55-1.35 = 4.2%.

Untuk kira keuntungan, bagi pinjaman RM10,000 utk 20 tahun:
Anggaran dividen ASB (2009) 7% = RM10000 x 7% = RM700.
Tolak bayaran bulanan: 64 x 12 = RM768.

Gandakan Wang anda dengan BIJAK MELABUR

About these ads
Categories: ASB, Pelaburan, Unit Amanah
  1. Azzurri
    20 April 2011 at 4:56 pm

    mntk pndapat skit…
    loan 50k easy RHB – 1-5thn rm 225,6-25thn rm339 = 94860
    loan 50k maybank – 1-25thn rm 263 = 78900

    so,mmg ketara beza yg di byr bulan2…

    sila komen skit…
    klu sy salah tolong jelaskn….

  2. kina
    21 April 2011 at 9:54 pm

    nak tanya…ada sesiapa yg boleh buat kiraan jika asb maybank loan 30k selama 25 tahun, bulanan RM174(termasuk insurans), klu nak stop dalam masa 12thn, brapa pulangan yg kta dapat dari loan 30k? rate 4.64%,

    • mysupertopup
      23 Mei 2011 at 11:13 am

      saya harap formula ni boleh bantu awak:

      S=P(1+i)

      S= 30000(1+0.07)^25
      = 162822 ni jumlah awk dapt jika teruskan bayar hingga 25tahun dan tak gunakan duit dividen

      S= 30000(1+0.07)^12
      = 67565 ni jumlah yang awk dapat jika teruskan bayar hingga 12tahun dan tak gunakan duit dividen

      untung bersih awk dapat ialah:
      67565-(174 x 12 x 12 )= RM42509

      Saya harap en zahalee boleh komen.. kalau ada salah

  3. Rizal85
    11 Mei 2011 at 3:45 pm

    Aslmkum..kat mana saya nak muat turun flyers PERLABURAN BIJAK melalui maybank?sbb sya nak buat pengiraan pinjaman.. :)

  4. 25 Mei 2011 at 7:37 pm

    antara rhb,cimb n maybank.mana caj pling rendah..

  5. wan
    28 Mei 2011 at 11:04 am

    aku dpt rm6300 x 25 tahun = rm157500

    kena byr rm6096 x 25 tahun = rm152400

    perbezaan rm5100

    interest loan rm152400 – rm90000 = rm62400

    —————————————-

    aku dpt rm6300 x 25 tahun = rm157500

    after 25 thn dapat rm90000 loan

    bulan2 total = rm157500 + loan = rm90000 = rm247500

    rm247500 – total bayar ke bank rm152400 = rm95100

    Total dapat = rm152400 tapi sebenarnya selama 25 tahun membayar aku just dapat rm5100.

    aku terus p cancel after 2 minggu summit. pikir2 la kawan2, yg untung bank2 bukan kita.

    • mysupertopup
      1 Jun 2011 at 9:54 pm

      salam wan cara pengiraan tu 100 salah.. harap maklum.. dan maklumat yang anda tu x ckup detail untuk saya bantu buat pengiraan

    • mysupertopup
      1 Jun 2011 at 9:55 pm

      salam wan cara pengiraan tu 100% salah.. harap maklum.. dan maklumat yang anda tu x ckup detail untuk saya bantu buat pengiraan

    • lantoi
      3 Jun 2011 at 11:45 am

      Bro mana faktor compounded interest awk dlm calculation. awk straigt je kira RM6300 (dividen) x 25 tahun tanpa ambil faktor CI !!!. Bro pls learn more. tq

      • ez
        27 Oktober 2011 at 12:02 am

        yg wan tu kira flat dividen kot…dia lupa interest adalah berdasarkan compuound…

        contoh je amik kira dividen 10%:
        tahun 1: rm100+10(dividen)=rm110
        tahun 2: rm110+11(dividen)=rm121
        tahun 3: rm121+12.10(dividen)=rm133.10
        dan seterusnya

      • ekin
        1 Disember 2011 at 7:01 pm

        hye..awak maksimum tahun brpa ye??pas 2 kalo rm100k loan, bulan bpe?ngan max bulanan 2..huhu

  6. beruang miskin
    3 Jun 2011 at 4:41 pm

    wan, salah tu pengiraan nya, tambak sikit ilmu mengira tu!! cuba cari maklumat dan luas kan pandangan. contoh 6300(dividen)x7%(asb interest)=441. 6300+441=6741.
    6741 x 7% = 471.87. 6741+471.87=7212.87 dan seterus nya…
    tahun pertama klu tak di ambil dividen tu. dan buat tahun ke 3 dan seterus nya. dapatlah berganda dividen tu. Itu yang di maksudkan Compunded interest yg saudara lantoi nak bagi tau. 7% interest asb tu contoh saja. Harap dapat membantu…

  7. wan
    5 Jun 2011 at 12:20 am

    takpe la, bila betul2 anda kira2 memang tak untung mana pun. rm500 tu kalau saya buat + modal bisnes saya dah boleh buat rm1000. tu dari explain pegawai bank.. jadi kira lebih kurang mmg untung sikit. lebih kepada menguntungkan bank..

    • lantoi
      5 Jun 2011 at 7:47 pm

      Bro cam tuan tanah calculatelah untung boleh up to 40% tapi cam saya target dlam 30% jerlah sebab BFR was unpredictable. Betul berniaga memang boleh untung 100% ke 300% tapi tak semua org boleh berniaga. Untung jugaklah asb loan tu bagi org yg makan gaji cam saya ni.

      Macam Azizi Ali tulis dalam buku Jutawan dari Planet Jupiter, beliau berpendapat tk semua org boleh berniaga. Makan gaji pun ader kelabihan. saya tak taulah saudara Wan full time berniaga ke tidak tapi kalau ye tahniah kerana tak semua org boleh berniaga.

      Cam sayalah kalau part time niaga tu ader jugerlah tapi kalau 100% berniaga tu belum ader keyakinan lagi. Cuma satu je yg saya rasa bersyukurlah sebab sepanjng 14 tahun kerja makan gaji ni simpanan KWSP saya dahpun mencecah 200k. Tapi utk rakan2 pekerja disana tuh jgn berharap 100% kepada simpanan wajib kwsp anda tu . ANDA SEMUA kena gunakan peluang pelaburan yg ader cam asb loan dan pelaburan lain yg tuan tanah ader sentuh. cam saya setakat ni hanyalah asb, asb loan dan syer bank rakyat. saham dah tak buat dah. cuma sekarang ni company saya nak bagi ESOS (tu lagi satu kelebihan kalau makan gaji dgn company yg shamnye listed kat BSKL).

      Apapun untuk kita yg makan gaji ni ASB loan (Islamic) aderlah salah satu platform utk kita dpt passive income selain income bulanan, caruman kwsp, bonus mahupun ESOS.

      So pendek kata saudara Wan pendapat anda tak de salahnya ye…. ADioz

    • ez
      27 Oktober 2011 at 12:03 am

      kalau modal nak berniaga…mmg la lagi untung….kalau modal untuk simpan je untuk masa depan…baru la untung guna loan asb ni…selalunya org guna asb ni untuk simpanan masa depan…n bukan untuk pakai untung jangka masa pendek

  8. beruang miskin
    8 Jun 2011 at 10:08 pm

    tidak dapat di nafikan kalau buat bisness memang menguntungkan tapi tak la dalam masa 20 tahun guarantee untung je.. saya pun orang berniaga juga tapi tak lah hari2 dapat untung. kalau nasib baik lebih dari pada tu. Beniaga ni ada masa untung dan ruginya. klu nasib tak baik 2 hingga 3 bulan 100 pun susah nak dapat…Walaubagaimana pun melabur ASB ni memang bagus lah bagi saya , kalau tak ada duit nak bayar loan guna dividen je. Lagi pun klu besuk lusa terkena musibah , anak bini pun tak lah melarat sangat. hidup susah nak ramal kalau pikir keuntungan je, rugi sikit tak nak… pandangan sesetengah orang berlainan, ada yang tamak dan takut rugi nak kaya cepat…ada orang yg tak kisah untuk sikit je pun hidup juga… sekadar pandangan sahaja….

  9. Rizal85
    21 Jun 2011 at 10:43 pm

    PENDAPAT KORANG RATE PERLABURAN BANK RAKYAT NGAN MAYBANK ASB ..YANG MANA LEBIH UNTUNG LABUR DALAM JANGKA MASA PANJANG ??????????

  10. wawa
    6 Julai 2011 at 9:18 pm

    saya baru masuk ASB maybank akhir thun lepas..adakah akhir tahun ni saya dapat amik dividen saya?

    • lantoi
      8 Julai 2011 at 8:59 pm

      definitelyboleh., amik dividen tuh utk wat ape. Utk rolling ke. kalau roliing oklah… kalau tak bior je dlm asb tu nanti awk akan dpt kesan effect berganda-ganda (compound Int)

      Apa pun nak tanye awak amik asb loan di maybank tu islamickan. kalau betul tahniah anda telah melakukan pilihan yg tepat. saya bukanlah wara’ sgt tapi kalau anda lihat fatwa yg dikeluarkan mengenai pinjaman asb secara konventional adalah HARAM dan ulamak telah bersepakat. Mengenai hukum ASB melabur ASB secara duit sendiri ataupun pinjaman asb secara Islamic pula fatwa kebangsaan telah menyatakan HARUS (RUJUK JAKIM).

      Ingatler Allah memerangi sesiapa yg melibatkan diri dgn RIBA. (ASB LOan conventional). So takkanlah kita nak cari untung dunia tapi dgn sengaja mencari murka Allah. TQ ADIOZZ

  11. orang baru
    8 Julai 2011 at 10:00 pm

    Encik zahalee, Petikan ini dari standard chartered bank. Biar betul fixed deposit nie. Untung dari pendapatan ASB.
    Standard chartered bank Malaysia.
    Invest in selected Wealth Management products and enjoy Step Up Fixed Deposit rates up to 10.28% p.a. :
    At the same time, these exclusive gifts await you when you invest in selected Wealth Management products.

    • zahalee
      1 Ogos 2011 at 8:01 am

      Saya agak ragu2 sikit tentang promo ni…selalunya ada klausa tersembunyi…sebab setakat ni, saya belum pernah ada terjumpa produk yg boleh memberi pulangan terjamin setinggi 10%….saya agak pasti pulangan 10% tu hanya anggaran sahaja, dan bukan jaminan…

  12. 23 Julai 2011 at 1:34 am

    salam..
    1. Nak tanya mana satu bank yang menawarkan capped yang bagus antara 3 bank tersebut ?

    bagaimana nak kira interest semasa

  13. zana
    1 Ogos 2011 at 12:40 am

    setuju

  14. misa
    1 Ogos 2011 at 1:55 pm

    slm… nak tnye.. klu aq ambik 200k utk 25yrs, n cancel pd tahun ke 5.. brpa untung yg aq boleh dpt yerk.. n xrugi ka klu cancel…… blh tlg kira x…… harap encik zahalee boleh bantu…. tq :)

  15. hehe
    4 Ogos 2011 at 7:35 pm

    modal tahun pertama 14K, lepas 6 tahun cancel, misa akan dapat RM 50K….kalau jumlah pinjaman RM 200K,
    berdasarkan kiraan begini..rm 200k=25 tahun, rm 100k=12.5 tahun, rm 50k = 6.25 tahun

  16. beruang miskin
    6 Ogos 2011 at 7:14 pm

    Saya macam nak give up la ngan ASB loan 30k di maybank sebab dah lah setiap bulan bayar 245 dan ada lagi tambahan yang tak menentu kekadang Rm40 , kadang lebih dan kurang. Unit trust Public mutual pun dan jatuh tak naik-naik. Rasa nya nak jual unit trust tu dan masuk ASB, Lepas itu I terminate asb maybank… Ada yang arif tolong beri pandangan
    makasih……

  17. mafia
    31 Ogos 2011 at 11:55 pm

    Salam, sesaiapa sudi jwb soalan sy ni:

    Tarikh Mula bayar loan asb maybank: 1 Jul 2008
    Tarikh Surrender: 1 Ju1 2011
    Jumlah pinjaman: 50K (20 th)
    Bayaran bulanan: RM360

    Sy dtg ke bank dan mohon berhenti sebab tak mampu bayar, dia bg isi borang dan bagitau dalam 3 minggu akan dapat balik refund. Sy dah bayar lebih kurang (minimum 34 bulan) tapi dapat refund pada 26 Ogos 11 cume RM3,602 jer. Dulu time mohon kata kalau dah lebih 24 bulan akan dapat refund full cuma tolak duit insuran RM1k, tapi yg terjadi ialah………………. lu fikir lah sendiri, malas dh nk citer, kecewa.

    • zahalee
      3 September 2011 at 11:51 pm

      Menarik untuk difikirkan…tapi saya tak dapat beri komen lanjut…sebab perlukan detail yg lebih tepat i.e. bulanan dah bayar (tanpa tunggakan atau ada), kadar interest, any penalty fee, kos insurans, surrender value utk insurans…

  18. izwan
    4 November 2011 at 6:17 pm

    saya nk tanya ckit saya de wat asb loan 10k ikat 8 thun….tpi sya nk byar hbis asb loan ni so blei dpt trus x duit 10k trmasuk dividen…sblum temph 8 thun tu??

  19. aku la
    7 Jun 2012 at 4:06 pm

    rujuk pada sedara mafia..
    adakah divident setiap taun kamu gunakan sampai habis…
    pekara tersebut penting…
    untuk perlaburan masa terdekat… buat masa 3 tahun pertama… divident jgn diambil… sebab 3 taun pertama kalau ganggu duit tu… duit tu x beganda…
    lagi 1.. memang saudara nampak divedend diberi oleh asb tinggi 8.8 lebih2 %
    tapi.. kalau tolak interest.. saudara hanya untung dalam 3 lebeih2 % ja…
    so kalau dah tau untuk jangka masa pendek.. jangan ganggu divedent selama 3 tahun….

  20. burn
    11 Julai 2012 at 2:20 pm

    saya baru nak invest dalam maybank.kalau saya invest rm50k blh tak kita langsaikan hutang tu dlm masa 2tahun or 3tahun sebab time tu kita mampu? jadi keuntungan yg kita akan dapat tak tinggi ke?

  21. shahrul
    23 Ogos 2012 at 1:07 pm

    mcm mana saya apply tolong hubungi 0172794075

  22. ct
    14 Januari 2013 at 7:50 am

    tiada pinjaman yng menguntungkan peminjam..

Comment pages
  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 148 other followers

%d bloggers like this: