Rumah > ASB, Pelaburan, Unit Amanah > Amanah Saham Bumiputra (ASB) Online

Amanah Saham Bumiputra (ASB) Online

Mulai kelmarin, Isnin 8hb April 2009, Maybank menawarkan servis untuk pelabur ASB menambah pelaburan secara online melalui Maybank2u. Ini berita yg sangat baik sebenarnya utk pelabur ASB. Biasanya kaunter ASB ni, hanya satu yg dibuka dan kena beratur panjang pula. Bila ada online, senang sikit, jimat masa dan petrol. Cuma kena caj RM1 utk setiap transaksi. Tapi itu kira minima la, banding dgn terpaksa pegi ke kaunter utk buat simpanan.

Lagi satu kalau pegi luar negeri ka, atau outstation masih boleh buat pelaburan on time. ASB ni kena simpan selewat-lewatnya 7hb, supaya simpanan tu dikira utk bulan tsb. Kalau lewat, dianggap simpanan tu utk bulan depannya.

About these ads
Categories: ASB, Pelaburan, Unit Amanah
  1. aziz
    21 April 2009 at 11:12 am

    bab ‘selewat-lewatnya 7hb’,itu dulu kot sebab beberapa hari lepas pegawai bank kata yg 7hb skang dah 1hb,utk confirm tanya pnb.

  2. zahalee
    22 April 2009 at 9:13 am

    T.kasih Aziz, yg ni saya tak pulak kalau ada peraturan baru. Betul, kena confirm dgn PNB. Yg leceh nya nak pegi pejabat nya tu.

    • aziz
      28 April 2009 at 2:42 pm

      saya diberitahu oleh pegawai senior maybank yg urus bhgn asb loan..

  3. AdamLambert
    20 Mei 2009 at 5:17 pm
    • Ring Ville
      2 Ogos 2013 at 2:35 pm

      Atas salah faham pengiraan dividen ke atas baki minima dengan seseorang, saya telah membuktikan bahawa penyimpanan paling baik adalah pada penghujung bulan, paling elok hari terakhir setiap bulan (30hb/31hb atau 28hb bagi Feb).

      Anda kena faham dividen bulanan dikira berdasarkan “baki minima dalam sesuatu bulan”.

      Amat membazir jika anda yang suka meniaga memasukkan sejumlah duit yang besar seawal bulan kerana antara awal bulan dan hujung bulan yang selama 29hari itu anda boleh memaksimakannya dengan aktiviti perniagaan (jika ada) anda.

      Renung-renungkan..

      • zahalee
        2 Ogos 2013 at 8:51 pm

        Terbaik adalah setiap 1hb, jika pd tarikh tsb bukan weekend atau cuti umum.

  4. lily
    26 Mei 2009 at 10:24 pm

    macamana nak buat pelaburan ni

  5. wan
    6 Julai 2010 at 11:59 am

    buku asb saya hilang,nk tahu baki terakhir akaun saya?

  6. mohd samsul bin ramli
    13 Julai 2010 at 12:04 pm

    saya nak tahu kalau nak buat ASB dekat pejabat pos boleh atau pun tidak? dan bagai mana seseorang itu hendak mengeluarkan duit simpanan dari ASB? sekian terima kasih…

    • zahalee
      14 Julai 2010 at 9:14 am

      Boleh. Isi borang utk keluarkan simpanan. Transaksi boleh buat di ejen ASB iaitu Pos Malaysia, Maybank, CIMB dan RHB. Atau di pejabat ASNB sendiri.

  7. Ameir Azmi bin Kamalul Ariffin
    16 Ogos 2010 at 11:02 am

    Sila jelaskan berapa maksima pelaburan yang kita boleh masukkan ke dalam ASB. Saya dimaklumkan jika kita telah mencapai nilai maksima pada tahun ini (2010) di dalam pelaburan ASB, pada tahun hadapan awal tahun (2011) kita akan dibenarkan menambah pelaburan berdasarkan jumalah maksima baru yang akan ditentukan oleh PNB. Mohon jelaskan perkara yang sebenarnya untuk pengetahuan….. Terimakasih atas respon…

    • zahalee
      17 Ogos 2010 at 8:44 am

      Memang betul tu…nilai simpanan maksima akan bertambah selepas dividen diisytiharkan. Sbg contoh, simpanan maksima yg asal adalah 200K. Katakan selepas setahun dapat dividen 7K. Maka simpanan maksima yg baru adalah 207K. Nilai maksima ini akan kekal w/pun selepas itu anda membuat pengeluaran simpanan.

      • Ring Ville
        2 Ogos 2013 at 2:38 pm

        Pada penyata tahunan ASB 2012, di situ ada menyatakan tentang baki simpanan yang masih boleh di simpan. Sila rujuk di situ.

  8. wika
    2 November 2010 at 3:18 pm

    salam sejahtera semua…nak tanya, macam mana nak buat pengiraan bonus asb…

  9. sham
    16 November 2010 at 7:21 pm

    sy nak tanya, sy buat potongan gaji untuk ssimpanan asb tiap bulan..mcm mane y nak semak baki simpanan sy tu?

    • Ring Ville
      2 Ogos 2013 at 2:39 pm

      boleh update buku tiap-tiap bulan

  10. Iza kamsinah Ibrahim @ Abd. Ghani
    21 Disember 2010 at 9:22 pm

    saya telah mengisi borang pemotongan gaji pd bulan 10/2010 yg lalu, namun pihak ASB masih belum membuat potongan pada gaji saya. Adakah borang saya tidak diterima/ditolak?? Kenapa tidak ada tindak balas? sekurang-kurangnya nyatakan sebab.. harap maklum..

  11. hafizah
    28 Disember 2010 at 2:34 pm

    saya nak jual balik semua ASB ni, ade tak sape-sape yg leh jelaskan camne nak kira dividen yang dapat tolak dengan wang yang dilaburkan oleh kita setiap bulan, actually saya wat bank loan utk beli ASB ni…

  12. syalehah
    6 Januari 2011 at 10:13 am

    saya nak tanya..nak buat potongan gaji, selain dari dptkan borang di pejabat pos, boleh ke daptakan dari mana2 bank? atau boleh dptkan dari online saja..
    satu lagi, utk buat loan ASB..bagaimana caranya???

    • hamka
      8 Januari 2011 at 10:07 pm

      ada online ke? borang boleh dpt di bank lah kan atau post office atau kalaun x silap biro angkasa. saya nasihatkan jgn buat loan asb di bank yg amal riba sbb fatwa dah haramkan. tak tau pulak bank lain, setau saya yg sedia loan ni maybank dan cimb lah.

  13. 12 Januari 2011 at 10:51 am

    saya tengah cari borang pemotongan gaji asb,
    kat bank ada kan?

    • Mohdandak@gmail.com
      19 Julai 2013 at 10:08 am

      Kt kdai mamak pun ada

  14. reynzz
    21 Januari 2011 at 4:28 pm

    slm, nk tnya ni..brpa had min umur yg bley buka asb? Em, sy skg ni masih 17 thun..so, adakh sy boleh buka akaun asb ni?

    • Ring Ville
      2 Ogos 2013 at 2:42 pm

      sekarang 6 bulan = max RM50k

  15. rosnah arba'in
    16 Februari 2011 at 2:50 pm

    Ingin tahu betulkah jika menyimpan dlm ASB simpanan kita akan ditolak 5% semasa kita memasukkan wang tunai tersebut..kalau betul kenapa?

    • zahalee
      17 Februari 2011 at 4:19 pm

      Tidak betul…tiada sebarang caj dikenakan utk transaksi ASB di mana-mana kaunter Maybank, RHB, CIMB, Pos dan ASNB. Kalau simpan melalui ASB Online ada caj, cuma RM1 sahaja…

  16. mastura
    15 April 2011 at 11:33 am

    masa keje yg dlu pnh li saham asb sebanyak 20000 tp bila dah masuk kolej x mmpu nak byr jd bnyk kali ttguh. lm2 saham saya tlh di jual. skrg sy dh keje, blh x nak sambung blk or wat yg br?

    • Ring Ville
      2 Ogos 2013 at 2:48 pm

      boleh

  17. rahmad
    26 April 2011 at 1:37 pm

    saya nk tanya tentang interest setiap tahu berapa?dan maximun sampai berapa peratus?

  18. lin
    17 Jun 2011 at 1:18 pm

    saya nk tanya…kalau company kite tolak gaji ke asb pada 15hb, maksudnye asb akan dikemaskini pada bulan berikutnya ke?

  19. zuraidah yahaya
    28 Januari 2012 at 7:01 pm

    bagiamana cara tuk saya bayar hutang sy dengan adik saya tanpa membawa cash money ke kaunter bank untuk masukan duit ke akaun asb adik saya.maksudnya adakah boleh menggunakan cek/cara lain.

    • Fared
      17 Oktober 2012 at 4:20 pm

      Boleh pergi PNB jalan tun razak… Ataupun pergi CIMB ( bank house) dekat PNB…Nanti bank Akan keluarkan cheque…tq

  20. sharifah
    6 Mac 2012 at 7:16 am

    salam,
    sy ada membuat potongan gaji sebanyak rm500 setiap bulan untuk masauk ke akaun asb,bagaimana kah cara untuk sy mengurangkan potongan gaji ini.apa dokumen yg diperlukan dan dimanakah sy boleh mendapatkan borang tersebut

  21. bun
    21 Mac 2012 at 8:48 am

    sham :
    sy nak tanya, sy buat potongan gaji untuk ssimpanan asb tiap bulan..mcm mane y nak semak baki simpanan sy tu?

    lin :
    saya nk tanya…kalau company kite tolak gaji ke asb pada 15hb, maksudnye asb akan dikemaskini pada bulan berikutnya ke?

  22. bun
    21 Mac 2012 at 8:51 am

    Saya buat melalui potongan gaji macam mn saya nak check melalui online…

  23. bun
    21 Mac 2012 at 9:00 am

    Macam mna saya nak check potongan gaji melalui online…

  24. Tukang cerita
    21 Mac 2012 at 12:30 pm

    kalau saya buka akaun di Maybank, boleh wat transaksi @ bank in kat cimb @ pejabat pos?

    • faja
      15 April 2012 at 12:09 pm

      Boleh sj.. jnj ajen Dr asnb

  25. NORIZAN BT KAMARUDIN
    7 April 2012 at 4:16 pm

    salam..mcmner nk cek baki asb melalui online?

    • Ring Ville
      2 Ogos 2013 at 2:47 pm

      x boleh cek online.. telefon tanya pejabat PNB pun dorang susah nak bagi info baki.

  26. anuar
    21 April 2012 at 2:35 pm

    tuan, saya dah register dalam maybank2u untuk melabur dalam ASB, tetapi saya perhatikan dihujung nama saya tu iaitu diruangan status dicatat sebagai PENDING dan saya masih tak boleh nak pindahkan duit untuk melabur. Harap jelaskan, terima kasih

    • uda
      3 September 2012 at 5:30 pm

      tunggu dalam masa 1-2 hari bekerja status akan bertukar menjadi aktif

  27. 15 Julai 2012 at 10:23 pm

    kenapa asb tak keluarkan rezab untuk diberi kapada pelaburnya?

  28. Asmah Harun
    29 Ogos 2012 at 4:07 pm

    saya bertugas di luar negara dan buku asb saya bawa sekali. bolehkah adik saya di malaysia memasukkan duit ke dalam akaun asb saya tanpa menggunakan buku pelaburan?

    • Tapak Sulaiman
      22 September 2012 at 7:13 pm

      Asmah Harun, jawapannya BOLEH. Adik anda boleh masukkan duit ke dalam akaun anda, walaupun buku pelaburan ASB itu ada di luar negara.

  29. hazani mamat
    25 September 2012 at 11:04 pm

    macam mana nak keluarkan duit, tetapi buku akaun asb hilang? hanya ade penyata tahunan sahaja. plsss

    • Fared
      17 Oktober 2012 at 4:26 pm

      Boleh request Buku baru…

  30. fatimah shamhuddy
    28 September 2012 at 5:36 am

    acc asb saya dah x actve since 1996…ada kah masih ade lagi acc tersebut atau dah lupus?

    • Fared
      17 Oktober 2012 at 4:28 pm

      Boleh check kat kaunter ejen2 berdaftar…sekiranya Ada duit lg…duit itu Akan bertambah….tq

  31. muhamad nabil
    13 Oktober 2012 at 12:35 pm

    Assalamualaikum…tumpang tanya…sy kehilangan buku ASB dan akaun tidak aktif dr 2009…macam mana sy nak semak status akaun sy samada masih aktif atau x and camna nak update akaun sy..tq cos sudi mmbantu

    • Fared
      17 Oktober 2012 at 4:24 pm

      Pergi la kaunter PNB ataupun ejen2 berdaftar…Dan updated…

      • muhamad nabil
        18 Oktober 2012 at 9:37 am

        tq 4 info~! :) lagi satu nak tanya,kat mana PNB yg terdekat ngan area PJ??

      • Fared
        18 Oktober 2012 at 10:14 am

        Nabil…klu nak keluarkan duit asb menggunakan cheque hanya PNB KL saja….

      • muhamad nabil
        18 Oktober 2012 at 2:20 pm

        tq Mr Fared…jasamu dikenang..

      • Ring Ville
        2 Ogos 2013 at 2:45 pm

        Mana-mana pejabat PNB boleh keluarkan check kecuali keluaran melebihi RM10k memerlukan manager cawangan PNB sain.

  32. ayana
    20 Januari 2013 at 11:52 am

    Bolehkah buat pengeluaran asb dr maybank di luar negara?
    ÷

    • Ring Ville
      2 Ogos 2013 at 2:43 pm

      x boleh

  33. Sharifah bt Sulaiman
    22 Januari 2013 at 12:49 pm

    saya ada membuat pengeluaran wang ASN RM 1000 di pejabat pos, simpanan saya RM 1654.69, Selepas pengeluaran bakinye RM449. Saya nak tahu kenapa saya di caj sebanyak RM205.69 untuk pengeluaran tersebut. Macamane perkiraan tersebut di kira?

  34. siakap tiga rasa
    9 April 2013 at 4:10 pm

    kan pening klo kne cm 2 kan

  35. siti zuraidah bte raslan
    9 April 2013 at 6:16 pm

    mcmn nk kluarkn asb sy?please bg tau scpt mungkn mybe nk pakai duit

    • wan
      19 April 2013 at 10:50 am

      siti zuraidah…bawa buku asb dan pegi la pnb, maybank, cimb, rhb atau pos malaysia utk kuarkan…

  36. Lassie
    29 April 2013 at 4:12 pm

    Salam. SAya nak tanya tentang kehilangan buku asb ni. Saya baru perasan yang buku simpanan saya tercicir setelah saya pindah ke tempat lain. Malangnya, di tempat saya sekarang ini tiada pejabat asb. Boleh kah selepas saya buat laporan polis, saya membuat buku baru di pejabat pos? untuk pengetahuan tuan, saya sekarang menetap di bandar Mukah,Sarawak.

  37. Sitti
    15 Julai 2013 at 12:27 pm

    Salam, saya nak tanya, boleh tak saya membuat pengeluaran ASB bagi pihak Kakak saya yang tinggal di luar Negara atas permintaan beliau. Buku akaun beliau saya yang tolong simpan.

    • Ring Ville
      2 Ogos 2013 at 2:29 pm

      x boleh

  38. Ring Ville
    2 Ogos 2013 at 2:42 pm

    Ring Ville :
    sekarang umur 6 bulan dah boleh, max RM50k

  39. mody anak muris
    9 Ogos 2013 at 3:09 pm

    Want to check my balance asb

    • shah
      19 Ogos 2013 at 5:03 pm

      Ring ville nak tanya sikit, betulkah tanggapan saya nak simpan asb baik sebelum 1hb setiap bulan dan nak keluarkan duit selepas 1hb setiap bulan. Adakah pengiraan AS1M juga sama. terima kasih

      • zahalee
        20 Ogos 2013 at 10:43 am

        Yang terbaik adalah tepat 1hb…cuma kalau tarikh tu jatuh sabtu, ahad, atau cuti umum, lebih baik sebelum 1hb utk dapat dividen penuh bulan tsb…

        AS1M pun guna kiraan yg sama…

  40. nida
    5 September 2013 at 1:24 pm

    minimum baki dalam akaun asb kena ader brape ek..sbb dh lama xkemaskini.last dlm akaun ada baki 50 je..bley kluarkn k??

  41. shukri
    10 September 2013 at 5:21 pm

    ASB nak tahu lebih lanjut atau knowledge terkini,,ingin melabur dalam asb boleh hubungi atau whatapp di 017-2669485 advisor khas untuk ASB berdaftar dgn BANK NEGARA,PNB dan CIMB

  42. wan
    11 September 2013 at 3:19 pm

    Salam semua…td dpt info dari mbb…asb loan maybank akan dihentikan sbbnye maybank dh jadi anak syarikat pnb..immediately effect on 3/11/2013..betul ker? cimb, rhb x tau plak..saya pun x faham..

  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 148 other followers

%d bloggers like this: