Rumah > ASB, Pelaburan > Pengiraan Dividen ASB 2010 – Dividen 7.5 sen, Bonus 1.25 sen

Pengiraan Dividen ASB 2010 – Dividen 7.5 sen, Bonus 1.25 sen

Untuk tahun 2010, ASNB telah mengumumkan dividen ASB untuk tahun kewangan berakhir Dis 2010 iaitu 7.5 sen dan bonus 1.25 sen. Macam mana nak kira semua ni? Secara kasar peratus pulangan adalah 7.5+0.125 iaitu 7.625% (untuk mereka yg baru buat loan asb setahun).

Saya percaya ramai yg buat loan asb. Sebagai contoh untuk loan asb 100K. Jumlah dividen yang diperolehi ialah RM7,500. Untuk kira bonus agak complicated sikit, sebab berdasarkan purata baki minimum 120 bulan yg lepas. Kalau baru start loan Jan 2010, maka dapat lah bonus 12×100,000/120 * 1.25% = RM125.00. Jadi jumlah semuanya RM7,625.00.

Persoalan kedua pulak, berapa profit selepas tolak bayaran bulanan. Kebanyakan loan adalah BLR-1.65%, berdasarkan purata BLR 2010 6.15  – 1.65 = 4.5%. Jadi kos pinjaman 4.5% berbanding dividen 7.5%, dapatlah untung 3% (kadar yg sangat lumayan bagi mereka yg buat loan asb).

Peratus pulangan sebenar:
Loan tahun pertama: 7.625%
Tahun kedua: 7.75%
Tahun ketiga: 7.875%
Tahun keempat: 8.0%
Tahun kelima: 8.125%
Tahun ke-6: 8.25%
Tahun ke-7: 8.375%
Tahun ke-8: 8.5%
Tahun ke-9: 8.625%
Tahun ke-10: 8.75%
Pelabur yg telah menyimpan genap 10 tahun memang dapat profit yg lumayan.

Contoh kasar: Loan Asb 100K, bulanan RM550:
Kos pinjaman: RM4,500 (interest) + RM2160 (principal) = RM6660
Untung: RM7,625 (dividen+bonus) + RM2160 (principal) = RM9875
Untung bersih sekitar: RM3,125 (kalau buat loan 200K, untung 6.25K tu).
Peratus untung: 9875/6660 – 1.00 = 47% (Sangat lumayan). Kalau simpan sendiri, dapat 7.5% sahaja.
* Kiraan ni untuk pelabur yg telah membuat loan asb genap setahun.

Tahniah kepada semua pelabur ASB!

Berikut petikan penuh drp biz star:

KUALA LUMPUR: Amanah Saham Nasional Bhd (ASNB), a subsidiary of Permodalan Nasional Bhd (PNB) has declared an income distribution of 7.5 sen per unit and a bonus of 1.25 sen per unit for Amanah Saham Bumiputera (ASB) for the financial year ending Dec 31, 2010.

PNB chairman Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid said the income distribution was an increase of 0.2 sen per unit compared with the 7.3 sen per unit paid out last year.

“The income distribution portion will involve a total payout of RM5.93bil by ASNB, an increase of 22% compared with the RM4.86bil paid last year while the bonus portion payment for this year is RM603.34mil,” he said yesterday when announcing the income distribution.

Ahmad Sarji said that up to Dec 17, ASB had recorded a gross income of RM6.58bil with dividend income from investee companies contributed RM3.27bil or 50% of the gross income. Profit from the sale of shares contributed RM2.78bil or 42%.

Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid announcing the income distribution at the event.

“The rest of the income at 8% or RM0.53bil was derived from investment in short-term instruments and other investments,” he said, adding that the payment would benefit 7.04 million unit holders, currently holding more than 82.72 billion units of ASB.

He added that the income distribution and bonus would be automatically credited into the respective unit holder’s accounts and they would be able to update their accounts beginning Jan 3, 2011.

PNB president and chief executive officer Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman said PNB could have paid up to 11.4 sen this year but the board had decided to pay 7.5 sen as the balance would be brought up for next year’s funds management.

“This year’s earnings were supported by the increase in dividend contributions from companies particularly Malayan Banking Bhd which amounted to 55 sen compared with 8 sen a year earlier,” Hamad said.

Apart from that, contributions from other companies such as Maxis Bhd and Telekom Malaysia Bhd had also increased this year.

“However, dividend contribution from Sime Darby Bhd dropped to 10 sen this year from 20.3 sen in 2009,” he said.

Hamad also said in terms of income, last year’s dividend was less than 50% but it managed to achieve 50% for this year as the result from dividend returns from the investee companies.

Later, when asked on PNB’s plan to build the 100-storey Menara Warisan, he said PNB was still doing the study.

About these ads
Categories: ASB, Pelaburan
  1. yatie
    22 Disember 2010 at 3:48 pm | #1

    Terima kasin byk..blogsahamabru bayk membantu saya dlm membuat decision..baru saje tambah 100k last week melalui easyrhb..this year dapt menikmati dividen+bonus from 20K..berharap bumiputra yang lain mampu berbuat tindakan yang sama supaya dpt meningkatkan ekonomi keluarga daripada pelaburan ini..

  2. yatie
    22 Disember 2010 at 3:54 pm | #2

    ade info tak nape pelaburan epf tak boleh masuk ASB ..saya baru keluarkan ke cimb unit trust..tak pasti turun naiknya

    • zahalee
      22 Disember 2010 at 3:59 pm | #3

      Memang tak dibenarkan labur asb melalui epf. Boleh keluar epf utk labur dlm ASW2020 (tapi dengar khabar ASW2020 pun dah penuh). Pilihan yg ada sekarang cuma dlm unit trust, tapi unit trust ni ada turun naik. Berdasarkan pengalaman dlm stock market, skarang bukan masa yg sesuai sebab Bursa sedang berada di puncak. Secara peribadi, saya sendiri telah switch majoriti ekuiti ke dana bond buat masa ni. Tunggu sehingga Bursa turun ke paras yg lebih menarik.

    • PahBedah
      21 Februari 2011 at 1:23 pm | #4

      salam, harap dpt membantu

      http://www.asnb.com.my/epf.htm

  3. yatie
    22 Disember 2010 at 4:23 pm | #5

    terima kasih coz reply..ok kalau info asw2020 dap penuh..dimana saya nak mengesahkanya? sekarang saya yakin pelaburan epf ke asw2020 last year i dah dapt statement..tiada satu sen chrages pun dikenakan berbading unit trust 3% setiap pelaburan..rasanya lebih secure simpanan epf tu masuk asw2020

    • zahalee
      22 Disember 2010 at 7:46 pm | #6

      Kalau qouta asw2020 tu belum penuh…memang lebih selamat simpan epf tu dlm asw2020…unit trust memang lebih tinggi risiko, sebab tu kena study betul-betul stock market…

  4. 22 Disember 2010 at 11:32 pm | #7

    saya rasa untuk newbie invest kat asb jer..

  5. 23 Disember 2010 at 3:30 pm | #8

    Bagi yg menyimpan sendiri, guna loan ASB dan ODASB; inilah saat yg dinantikan utk melihat hasil perit jerih strategi pelaburan mrk laksanakan sepanjang tahun.

  6. agah
    24 Disember 2010 at 11:51 am | #9

    minta izin copy tajuk ni yer

    • zahalee
      24 Disember 2010 at 4:23 pm | #10

      Boleh, tapi mohon sertakan link rujukan ke blog ni.

  7. sengal kepala
    25 Disember 2010 at 11:09 am | #11

    Berita Tahun lepas :
    Hamad Kama Piah juga berkata, PNB berada pada kedudukan yang kukuh dan akan memastikan pembayaran dividen yang berterusan.

    “Berdasarkan rizab dana, kapasiti kami adalah lebih daripada 11 sen seunit tetapi kami hanya membayar 7.30 sen seunit dan membawa ke hadapan baki 3.70 sen untuk tahun 2010.

    and Berita Tahun nie plak :
    PNB president and chief executive officer Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman said PNB could have paid up to 11.4 sen this year but the board had decided to pay 7.5 sen as the balance would be brought up for next year’s funds management.

    makna nya tahun akan datang pun macam nie gak la erk.. asyik nak bawak ketahun kehadapan.. bila masa plak nak bagi kat pelabur???????????????????????????????

    • zahalee
      26 Disember 2010 at 6:01 pm | #12

      Saya memang tak setuju bab bawak forward ke hadapan ni. Dividen tu hak pelabur, patutnya biar lah pelabur yg buat keputusan kan? Mungkin juga dorg nak guna utk bayar dividen tahun depan la pulak…masih tak puas hati…

  8. 27 Disember 2010 at 12:28 pm | #13

    TQ for the nice info…

  9. syaza
    28 Disember 2010 at 5:36 pm | #14

    hi,
    saya nak tau mcm mana nak kire asb?saya amik loan 100k.start bayar september 2010 rm641 setiap bulan.tp ada miss 1 bulan la sbb masalah.dah byr tuk 3 bulan la setakat ni.confius skit dgn pengiraan diatas tu…tq

    • zahalee
      29 Disember 2010 at 8:25 am | #15

      Dividen+bonus: 0×9+100Kx3/12 * 7.625% = RM1906.25. Dengan syarat sijil loan asb start sebelum 1 Okt 2010.

  10. sai
    29 Disember 2010 at 3:26 pm | #16

    Er bukan 7.5% (dividen) + 1.25% (bonus) = 8.75% ke?

    • zahalee
      29 Disember 2010 at 5:27 pm | #17

      Sila baca post ni dgn teliti.

  11. ayako87
    29 Disember 2010 at 3:36 pm | #18

    Saya pun tak paham n kurang jelas.. cube terangkan dengan lebih jelas..
    0×9+100Kx3/12*7.625%=RM1906.25
    0 untuk apa?
    9 Untuk apa?
    100K tu untuk jumlah loan kite kan?
    3/12 tu untuk apa?
    mana nak dapat angka 7.625% tu??
    mcm mn nk kire smpi dpt RM1906.25
    Minta maaf la saya ni lembab bab pengiraan.. tolong tunjukkan ye.. tme kasih

    • zahalee
      29 Disember 2010 at 5:25 pm | #19

      9 bulan pertama simpanan 0.

  12. epoi
    30 Disember 2010 at 2:14 am | #20

    tak paham la contohnya kalau tahun ni saya dah penuhkan asb 200k..pas tu campur dividen plus bonus dapat dlm 17k…the next year mcm mana nak kira sebab max perlaburan 200k?sedangkan dah ade 217k?adakah dividen n bonus dikira dari 200k jugak atau 217k?

    • zahalee
      30 Disember 2010 at 6:11 am | #21

      max quota akan bertambah kpd 217K.

    • Tapak Sulaiman
      1 September 2012 at 2:28 am | #22

      Dividen di kira pada 217K

  13. maz
    30 Disember 2010 at 2:41 pm | #23

    Assalamualaikum En. Zahalee…

    Apa beza loan ASB conventional ngan Islamic? skrg ni sy ada membuat loan (conventional) ASB dgn MBB. Sy nak tukar ke Islamic loan pulak la..

    • zahalee
      30 Disember 2010 at 4:25 pm | #24

      Formula kira-kira serupa. Tapi akad berbeza.

      • mrkas
        2 Januari 2011 at 4:24 pm | #25

        maaf kurang faham dgn kenyataan untung 3% di atas dikira lumayan.. ini kerana saya pernah dimaklumkan oleh seorg ajen unit trust bahawa loan asb sebenarnya tdk menguntungkan – kerana faktor inflasi belum diambilkira… sekiranya inflasi pada 4%, pulangan sebenarnya ialah -1%, i.e. 3% – 4%. harap dpt penjelasan..

      • zahalee
        2 Januari 2011 at 6:41 pm | #26

        Belum ada lagi pelaburan dlm dunia ni yg setanding loan asb dgn pulangan 45-48%. Sila baca post yg lepas utk lebih paham.

  14. sal
    2 Januari 2011 at 5:05 pm | #27

    KALO SAYA DA 80K DLM ASB TAPI BLN NOV 10 SAYA KUA 29K ATAS MSLH YG XDPT DIELAKKAN…SAYA BUAT PINJAMAN 80K PADA SEPT 09….nak tyer…mcmne kiraan dvdn saya.,…adakah pengeluaran sy 29k mengurangkan dvdn saya…

  15. bujuk
    3 Januari 2011 at 3:23 pm | #28

    Apakah maksud Purata Baki Minimum…adakah ia baki yang tercatat pada buku Pelaburan…baki sebenar terakhir?Bagaimana nak tahu cara kira Purata Baki Minimum?bagi contoh sikit…terimakasih..

  16. arie mohamad
    4 Januari 2011 at 11:57 am | #29

    macam mana kalo loan baru 6 bulan dividen kira macam mana?

  17. suziah
    4 Januari 2011 at 2:59 pm | #30

    Adakah pelaburan yang baru bermula dari bulan oktober tahun 2010 (3 bulan sahaja) juga menerima dividen + bonus ASB?

  18. bujuk
    6 Januari 2011 at 5:08 pm | #31

    Apakah maksud baki purata minimum?

    • senoi praaq
      6 Januari 2012 at 4:16 pm | #32

      Baki purata minimun tu duit yg kita ada pada bulan tu yg tak dikeluarkan dari awal bulan sblm 5 hb to 30.hb,,,tu la jumlah bulanan utk kira dividen. yg diumunkan oleh PNB

  19. 8 Januari 2011 at 10:38 pm | #33

    salam saudara zahale..thanks keluarkn post yg berguna ni. bagus untuk bumiputera yg buat loan asb. saya baru start bulan jun 2010 dan start bayar pada julai 2010. jadi dah 6 bulan bayar. bulanan byr 512. saya nak tny dividen 7.625 ke 8.75 %? 7.5 + 1.25 = 8.75. kalau saya salah tolong betulkan ye. sy ni baru lagi..terima kasih.

    • zahalee
      9 Januari 2011 at 7:33 am | #34

      You dapat dividen 7.625% sahaja, sebab baru start tahun pertama. Kalau dah maintain asb 10 tahun baru la dapat 8.75%, itu pun dgn syarat jumlah simpanan kekal dlm jumlah yg lebih kurang sama.

    • senoi praaq
      6 Januari 2012 at 4:14 pm | #35

      salam, ada masa pergi la kat blog saya abdul-ucop.blogsports.

  20. pakzul
    12 Januari 2011 at 3:10 pm | #36

    kalu boleh kasi 11.4 sen, naper kasi 7.5 je. kasi la 9 sen ke. sekali sekali PNB kasi durian runtuh, kasi yg x melabur tu terbeliak mata depa

    • zahalee
      12 Januari 2011 at 3:37 pm | #37

      sangat setuju….

  21. pakzul
    12 Januari 2011 at 3:13 pm | #38

    daripada loan rm232k, so tahun lepas dapat around rm18k. itu pun kurang sebab ada terminate loan lama , utk amik loan baru coz better interest rate. So, target 2011 nak tambah loan jadi rm250k dalam ASB. itulah saya punya insurans. kalu x mampus awal, boleh merasa duit tu. :)

    • zahalee
      12 Januari 2011 at 3:39 pm | #39

      saya pun nak tambah loan 19k tahun ni…skarang loan dah ada 200k…tapi lepas dividen tu, qouta tambah dah 19k…plan kluarkan semua dividen, dan ambil loan la pulak…lagipun od dah tak boleh buat, jadi kena buat cara ni saja la….

  22. pakzul
    12 Januari 2011 at 3:56 pm | #40

    tiru nampak … satu soalan, disebabkan dividen 2011 dimasukkan pada awal january 2011, adakah ia dikira untuk bulan tersebut. contoh : asb acc rm200k, dividen/bonus rm15k, so untuk january tu pelaburan kita rm200k atau rm215k ?

    • zahalee
      12 Januari 2011 at 10:41 pm | #41

      Kalau langsung tak usik utk jan tu, pelaburan memang akan diambilkira iaitu 215k…

  23. pakzul
    12 Januari 2011 at 5:25 pm | #42

    mungkin epoi punya soalan belum terjawab. dividen akan dikira berdasarkan pelaburan yg kita buat. so, no limitation on that rm200k. cth : kalau ada 300k, so dividen = 7.5% x 300k = 22.5k

  24. mus
    13 Januari 2011 at 9:29 am | #43

    bt loan asb 200k,byrn bulan 1046,25thn
    thn pertama sy byr ansrn 1046*12 = 12552
    dividen thn 1 andakn 7% = 200k * 0.007 = 14000
    dividen thn 1 sy gunekn utk byr ansrun thn 2.sy ulangi kaedah tue smpi thn ke 6 dan cancel.
    berapa pulangan yg sy dpt..? blh en zahalee tjukkan

    • pedro hafiz
      17 Januari 2012 at 11:54 pm | #44

      knape soalan yg agak mcm ni en zahalee mcm tidak ada jawapan jer…

      • zahalee
        18 Januari 2012 at 8:26 am | #45

        hehehe…soalan macam ni sebenarnya sudah ada jawapan…sila rujuk post-post yg lepas…soalan berulang begini sy memang tidak akan jawab…

  25. pakzul
    13 Januari 2011 at 9:21 pm | #46

    tadi ada g cimb utk tanya2 pasal nk tambah loan kasi cukup 250k. Akak tu cakap dlm bulan feb /march, BLR maybe akan naik lg. So, bersiap sedia la utk byr lebih sket ansuran tu.

    • zahalee
      13 Januari 2011 at 10:19 pm | #47

      Memang betul tu…kemungkinan besar BLR naik 2x tahun ni, jadi 6.3 skarang kpd 6.55 dan seterusnya 6.75…tapi loan asb tetap akan memberi pulangan yg besar melebihi 30%…

  26. Jesper
    13 Januari 2011 at 11:21 pm | #48

    sy nak tau asb melalui skim potongan gaji..berapa dividen yg dapat jika sy melakukan potongan gaji rm250 sebulan..terima kasih

  27. 16 Januari 2011 at 7:51 pm | #49

    kalau saya simpan RM 80,000.00 barapa dividen yang saya dapat dalam asb?
    satau lagi kalau saya simpan 80,000 tu pada 25 januari ini adakah dividen untuk yang diberikan pada januari 2012 akan dikira juga?

    • zahalee
      16 Januari 2011 at 8:16 pm | #50

      Dividen 2011 dikira utk Feb hingga Disember (sebab start Jan 25hb)…utk 2012, baru kira utk simpanan Jan hingga Dis 2012…

  28. zul
    22 Januari 2011 at 10:47 pm | #51

    sy nk tahu cara kira pertus dividen tahunan.sape2 blh tlg?

  29. pakzul
    22 Februari 2011 at 9:39 am | #52

    nampaknye pembaca2 makin malas cari maklumat dari post2 / komen2 terdahulu. kebanyakan hanya tahu terus bertanya. kesian en zahalee menjawab….

  30. yatie
    23 Februari 2011 at 3:13 pm | #53

    setuju ngan pakzul.saya sendiri juga, tapi kalau nak lebih nyakin kenalah refer balik post2 yang lepas.Saya sendiri dah cxl 20K,dan apply 100K. Dgn pulangan 20K tu saya apply lagi 60K utk cover tahun pertama supaya tak menganggu aliran tunai setiap bulan.

  31. 4 September 2011 at 8:54 pm | #54

    hurmm.. saya dah pernah apply loan ASB 15k dan dah nak setel bayar. lepas dah habis bayar, saya ingat nak apply loan ASB yang baru
    1- loan mana yang terbaik untuk saya kalau nak pulangan tinggi tapi modal rendah?
    2- apakah tempoh pinjaman yang paling optimum b4 saya quit loan tersebut?

  32. ai
    22 November 2011 at 8:21 am | #55

    Pada pendapat sy, sekarang nie lebih menguntungkan apbl buat simpanan di Hong Leong melalui skim simpanan bijak yang dibuat oleh bank tersebut. Sambil menimpan, simpanan kita juga akan diberi perlindungan dan pada masa yang sama penyimpan juga layak menerima banyak lagi perkhidmatan lain spt badal haji,wakaf,serta korban. Dari apa yang sy tahu, HL telah buat MOU dgn Tabung Haji Travel

  33. 5 Disember 2011 at 3:20 am | #56

    thanks en zahalee i suka sangat blog u… bnyk beri pengetahuan…dpt i tau aliran asb i

  34. Siti
    21 Disember 2011 at 12:56 pm | #57

    saya buat loan asb 30k..
    kira dh sthun la dr jan 2011 to Dec 2011..
    bape dividen yg sy akan dpt ye?

    • senoi praaq
      6 Januari 2012 at 4:11 pm | #58

      CIk Ct,dividen dan bonus berdasarkan baki minima bulanan,Dan dikiralah dengan jumlah sebenar PNB umumkan itu.Cuba la kira sendiri…cuba pergi kat blog Perjalanan Aku Baru Bermula…disana ada keterangan panjang lebar.

  35. hehe…
    18 Januari 2012 at 11:59 am | #59

    sekarang ni pakej loan ASB CIMB bank pon dah sama mcm MAybank…buleh loan sampai 25tahun…rate pon sama..so pilih la mana bank yg berkenan d hati…

  36. senoipraaq
    18 Januari 2012 at 12:16 pm | #60

    Saya buat loan Maybank RM10k selama lima tahun.wang proses rm70. Leh untung ke…bayaran bulanan rm 193 sahaja.Kadar Bllr 4.9. mana elok tiap bulan masuk Rm 400 sebelum 4 hb tiap bulan.

  37. nurul~
    25 Januari 2012 at 9:29 am | #61

    buat loan asb dengan maybank mmg kena wang proses RM70..tapi klu dengan easy-RHB xkena apa2 bayaran pun..sapa2 yang nk apply loan asb(easy-RHB) area Alor Setar/Jitra/Changloon sila la call no nie..012-4701654 (nurul nawilah).tq

  38. senoipraaq
    29 Januari 2012 at 12:54 pm | #62

    ye ke, Cik Nurul ,tak tahu saya…kalau saya tahu tentu ambil dgn easy-RHB.tapi apa leh buat saya dah buat dah dgn Maybank.Tapi saya kat pantai timur…tempat daerah saya tak ada RHB.

  39. orang baru
    16 Februari 2012 at 10:28 pm | #63

    Saya berharap sangat Loan ASB ni akan kekal hingga ke anak cucu memandangkan peluang untuk menjadi kaya di masa hadapan (klu dunia belum kiamat) terlalu sukar, banyak saingan sebab semua pelajar keluaran U dan ada degree peluang perkejaan sangat terhad… Kalau lah boleh loan untuk anak yg dah berumur 18thn 200k boleh approve kan bagus…sebab saya dah ambik loan 200k…kepada yg dah ada asb loan untuk anak2 sila konsikan disini… Saya berpendapat hanya asb loan ni sajalah yg dpt memberi duit pencen di hari tua mereka nanti bila tak dapat kerja yg baik…. jadi kepada semua bumiputra malaysia ambil lah peluang ini selagi masi ada…. pelaburan ini adalah pelaburan terbaik…..

  40. 23 Februari 2012 at 4:25 am | #64

    anak gua baru 8 tahun beb… tapi kalu loan approved, boleh la amik dividen cash tu letak kat akaun asb anak (boleh buka akaun umur 6 bulan). so, dpt dividen double (akaun bapak dapat, akaun anak pun dpat). cuma ralat, max 10k je

  41. senoipraaq
    13 Julai 2012 at 10:55 am | #65

    Salam,semua,sebenarnya buatloan dengan bank mana-manapun…tak berapa untung,yang untung hanyalah pihak bank.Saya dah buat kajian terperinci.Saya adajuga buat loan dgn Maybank dan BSN)peribai).dalam masa 3 tahun.Kira punya kira,tak bepapa untung sangat.Lebih baik saudara semua simpan dengan sendiru atau potongan gaji sahaja.Itu lebih untung.Kita tak berhutang.Dividen dan bonus milik kitaa biarpun tak banyak.Orang yang buat loan tiap bulan kana bayar loan.Cuba daraab yang dibayar bulanan dengan 12 bulan…berapa kita kena bayar,Setrusnya dgn tahun. Dan kita darab pula yg kita simpan sendiri dgn 12 bulan. saugarasemua akan dapat hasilnya.Cuban bandingkan degan ke dua-duanya.

    • orang baru
      13 Julai 2012 at 7:43 pm | #66

      Saya nak tanya pada senoipraaq.. untuk mendapat kan 200K dalam 20thun…dapat ke dengan potongan gaji …sebanya RM1k sebulan…Klu dpat semua pelabur tak nak buat loan .Walaupun simpan 1k selama 12 bulan tapi dividen tak full kita dapat . Dan juga klu simpan sendiri mati dalam tahun ke 5…waris dapat ciput..loan dapat 200k… klu ada personal insurance lagi bagus doble… Kita selalu berfikir yg kita ni boleh hidup sampai tua sedang kan kematian ni tak leh di duga…yg merana anakbini tak ada simpanan …Plan A and B tu mesti ada…

      • senoipraaq
        28 Januari 2013 at 11:25 am | #67

        Hai,orag baru..u cubalah buat kiraan,dengan cara bayaran u buat dengan bank tiap bulan dan darab dengan jumlah bulan dan tahun,,…berapa u kena bayar? Dan u kira pula dengan simpan bulanan dan darab dengan bulan dan tahun? Sila jumlah sendiri dan bandingkan…memanglah u dapat diviiden banyak…tapi…..berapa u kena bayar dekat bank? Dan tengok pula kalu u buat simpanan sendiri dan tak perlu buat bayaran kat bank tiap bulan….semua dividen masuk bulat2 kat kita.Terpulanglah pada diri sendiri.Bank memanglah dia nak untung…sebab dia takleh melabur dengan ASB….jadi kita ni jadi sandaranya! Kita cuma dapat sikit saja…yang lain bank kaut la…. u fikirlah sendiri.Tapi kalau u kata buat loan dengan bank bagus its ok la. Tapi u tengoklah berapa jumlah u kena bayar bagi melunaskan pinjaman 100k atau 200k tu.

  42. havockerz
    17 Julai 2012 at 4:00 pm | #68

    saye perlukan bantuan disini.. saye mmg dalam perancangan utk membuat pelaburan asb .. tapi tak pasti sama ada 100k utk 25 tahun.. atau 50k utk 10 tahun .. sbb bayaran lebih kurang same jerk.. cuma saye ni lebih pentingkan tempoh yang singkat.. supaya tak terikat hutang lame sangat .. jadi melalui kiraan kasar saye.. andai saya biarkan pinjam 50k tu shingga 25 yang saye hanya bayar untuk 10 thun saye rase lebih menguntungkan .. berbanding 100k untuk 25 tahun bayarannye… ape pendapat anda

  43. senoipraaq
    8 Ogos 2012 at 7:23 pm | #69

    terpulang la pada individu masing-masing.Memanglah dapar atas angin rm200k atau 100k.tapi ingat mati atau hidup loan tu kena bayar juga.

    • ~nurul~
      25 September 2012 at 11:50 am | #70

      dah mati xpayah bayar la..untung waris dapat..sekurung-kurangnya buat loan asb ni terjaminla masa depan anak2…

  44. hehe….
    9 Ogos 2012 at 12:33 am | #71

    loan asb ni ada insurans sekali, kalau pemilik loan asb ni meniggal atau cacat kekal, xpayah bayar apa dah..dan loan kita tu akan dibayar pihal insurans..maka kita atau waris akan dapat duit tersebut..

  45. Yuslizawati
    2 Januari 2013 at 5:40 pm | #72

    Tlg kirakn berapa div yg diperolehi utk thn 2012.Loan 100k for 25yrs,baru aje invest Jan 2012,mthly instalment RM 598

  46. 28 Januari 2013 at 11:30 am | #73

    Yuslizawati, sama macam saya la,saya buat loan rm10k aje kat maybank first year aje.takyah nak susah kira la..u pergi aje mana ejen ASB dan kemaskinikan buku akaun anda.Akan dapatlah berapa dividen u akan dapat.Ok bye.

    P/s nak bertukar pandangan tentang pelaburan email saya.
    ucopju@yahoo.com

  47. hehe….
    3 Februari 2013 at 6:47 am | #74

    sapa2 bleh cek loan asb cimb boleh buat hingga 30 tahun….bagus tu……ROI lebih dari loan asb 25 tahun

  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 148 other followers

%d bloggers like this: