Rumah > Hartanah > Amaun Kelayakan Pinjaman Perumahan Kerajaan

Amaun Kelayakan Pinjaman Perumahan Kerajaan

Berikut adalah amaun kelayakan pinjaman perumahan yg terkini. Ini berita baik untuk pegawai awam.

AMAUN KELAYAKAN PINJAMAN
Amaun kelayakan pinjaman adalah berdasarkan kepada gaji hakiki semasa.
BIL   GAJI HAKIKI  KELAYAKAN (RM)
1   6500 ke atas   450,000.00
2   5500 ke 6499   420,000.00
3   4500 ke 5499   400,000.00
4   3500 ke 4499   380,000.00
5   3000 ke 3499   320,000.00
6   2500 ke 2999   280,000.00
7   2000 ke 2499   255,000.00
8   1500 ke 1999   205,000.00
9   1200 ke 1499   168,000.00
10   1000 ke 1199   130,000.00
11   800 ke 999   105,000.00
12    799 dan ke bawah   80,000.00

About these ads
Categories: Hartanah
  1. muhd syahmi
    5 Januari 2011 at 3:14 pm

    salam….encik,untuk amaun kelayakan pinjaman rumah bagi kakitangan swasta berapa pulak?

  2. farid
    5 Mac 2011 at 9:33 pm

    saya ade sebuah rumah di johor..saya buat loan kerajaan..tapi boleh ke kalau saya nak buat loan baru kerana gaji pokok dah naik…blh tolong komen?

    • zahalee
      6 Mac 2011 at 1:40 pm

      Kalau ikut Pekeliling Perbendaharaan…loan yg pertama tu kena habis bayar dulu (jual rumah atau refinance dgn bank), baru boleh apply loan ke-2…maksimum loan adalah baki kelayakan iaitu amaun layak – amaun loan ke-1.

  3. fiqie
    10 April 2011 at 10:32 pm

    gaji bersih sy tgal 1500 layak tak sy nak buat pinjaman perumahan kerajaan

  4. fiqie
    10 April 2011 at 10:33 pm

    kelayakan sy ialah 255000

  5. alifzaimi
    4 Mei 2011 at 10:35 am

    ni termasok elaun or juz gaji basic jer…
    kalu gaji basic is 8xx kalu keseluruhan is 14xx..

  6. 21 Jun 2011 at 2:42 pm

    macam mane nak kira berapa anggaran yang perlu dibayar sebulan sekiranya saya membuat pinjaman RM240,000?

  7. 23 Jun 2011 at 10:37 am

    Assalammualaikum sahabat2 semua,
    Saya seorang Mortgage Speacialist, sekiranya tuan/puan ada sebarang pertanyaan sila emailkan ke msrajafauzi@yahoo.com . Setakat ni saya membantu ramai pelanggan membeli rumah, refinance dan sebagainya. Refinance adalah satu galakan yang baik kerana ia memberi kita *cash in hand selain membuat pinjaman peribadi di bank. Bagaimanapun, terpulang kepada individu untuk memilih mana yang terbaik. Kuasa memilih di tangan anda !

  8. Stanley Goh
    3 Oktober 2011 at 1:11 pm

    Salam 1Malaysia
    Berita Baik Untuk Kakitangan Kerajaan
    Kami ingin bawa kepada perhatian semua kakitangan kerajaan mengenai Skim Pinjaman Ubahsuai Rumah anjuran MOF.
    Jikalau anda ingin tahu lebih lanjut tentang pinjaman ubahsuai atau binaan rumah, sila tujukan pertanyaan anda kepada gohchintiong25@hotmail.com atau call saya di talian 012-3700275.
    Sekian dan terima kasih kepada Blog Saham Baru yang telah banyak berbudi kepada kita semua.

    • sha
      19 Disember 2011 at 1:12 pm

      untuk kakitangan swasta layak ke utk pinjaman binaan rumah?

  9. mohd zukifli
    17 Oktober 2011 at 10:13 am

    salam tuan…ada 2 prtanyaan.
    1.gaji brsih saya rm616.98 masih layak ke nk buat loan perumahan krjaan?
    2.

  10. sha
    19 Disember 2011 at 1:09 pm

    kalau kita ada tanah sendiri nak buat rumah, boleh buat pinjaman perumahan ke? tolong bitau jika ada sesape yg tahu..tq..

  11. wanna
    27 April 2012 at 2:43 pm

    tuan, nak tanya kalau pinjaman dalam rm198000, berapa anggaran yang perlu dibayar sebulan kalau nak buat loan perumahan kerajaan?

  12. Marleesa
    15 Mei 2012 at 4:23 pm

    Semua soalan tuan/puan ada jawapannya di bpp.treasury.gov.my/.InsyaAllah

  13. kathy
    16 Mei 2012 at 6:51 pm

    kalau kakitangan swasta yang masih bujang bergaji rm800 boleh ke memohon pinjaman perumahan?

  14. ismail b.saad
    24 Ogos 2012 at 12:57 pm

    salam encik,sekarang ni saya telah membuat loan kerajaan sebanyak RM47,401.00 sedangkan saya layak lebih daripada itu..boleh x sy buat loan perumahan utk kali ke 2?

  15. sarifah rohana bt.wan bujang
    9 September 2012 at 8:21 pm

    Nak tanya, kalau belum sah jawatan tapi dah berkhidmat setahun,layak tak apply gov loan.ramai bagitau tak boleh… Confuse

  16. sarifah rohana bt.wan bujang
    9 September 2012 at 8:23 pm

    Salam..nak tanya kalo blm sah jawatan tp dah berkhidmat setahun layak tak apply gov loanr

  17. shah
  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 148 other followers

%d bloggers like this: