Rumah > Pelaburan > Peluang Tambah Saham Bank Rakyat

Peluang Tambah Saham Bank Rakyat

Bagi pelabur yang ingin menambah saham dalam Bank Rakyat, pengumuman terbaru apabila Bank Negara meluluskan penambahan modal berbayar Bank Rakyat daripada 2 bilion kepada 3 bilion sudah tentu adalah berita baik yang ditunggu-tunggu.

Bagi pelabur yang sudah mendaftar dalam giliran menunggu untuk tambahan saham pasti mengharapkan surat tawaran daripada Bank Rakyat. Bagi mereka yang belum menjadi ahli, mungkin ini peluang terbaik untuk turut sama merasai dividen 15% yang diberikan oleh Bank Rakyat sejak 1999.

Saya tidak ada maklumat lengkap tentang tambahan saham baru ni. Pembaca yang ada maklumat lanjut boleh kongsi di sini.

1. Notis Penting Saham Bank Rakyat

2. Pembiayaan Peribadi Bank Rakyat 1Aslah

Apapun berikut adalah petikan penuh daripada Business Times:

KUALA LUMPUR: Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Bhd (Bank Rakyat) has received approval from Bank Negara Malaysia to increase its current paid-up capital to RM3 billion next month.

Bank Rakyat’s existing RM2 billion paid-up capital is fully subscribed by about 750,000 members.

Domestic Trade, Cooperatives and Consumerism Minister Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob said the bank will offer new shares of RM1 billion to its existing cooperative members and the general public soon.

“When Bank Rakyat was at a downfall many years ago, nobody believed that it would rise one day. Today, not only it has strengthened, it is the biggest Islamic bank in Malaysia,” he said at a news conference after officiating at the bank’s annual general meeting on Saturday.
Maybankard 2 Cards. 2 is all you need. Find out more.

Ismail said there is a long waiting list of Bank Rakyat members and investors, who collectively have over RM1 billion to invest in the bank.

He said it is timely to open up opportunities for share subscription now, in line with the growing economy.

Ismail said people are attracted to Bank Rakyat because of its dividend payments.

Bank Rakyat has been declaring a 15 per cent dividend since 1999. Last year, it declared a 15 per cent dividend, amounting to RM294.9 million payout.

Ismail said the government, its agencies and government-linked companies will continue to support Bank Rakyat.

Last year, they had placed deposits of a combined RM30 billion with the bank. Bank Rakyat’s total deposits in 2010 was RM52.49 billion, which was 26.7 per cent more than the previous year.

About these ads
Categories: Pelaburan
  1. lantoi
    9 April 2011 at 8:34 am | #1

    Salam setakat yg saya tahu ialah yng belum jadi ahli boleh melabur RM500 + 5 (Yuran pendaftaran) dan RM20 lagi jika anda tidak mempunyai akaun simpanan dibank rakyat. Manakala ahli pula boleh menambah syer sebanyak RM500 tanpa perlu que.

    Manakala yg que listing pula start 1/5 anda boleh tunggu surat tawaran dan kalau tak de jgn putus asas call jabatan saham BR di HQnyer. que listing yng mereka consider adelah bermula tahun 2003 hingga 31dec 2010.

    Umm siapa yng taknak divinden BR ni ye

    ni rekodnye

    97-20%
    98-8% (Serangan penyangak mata wang kegawatan ekonomi tapi masih memberi pul yg best)
    99-15%
    00-15%
    01-15%
    02-15%
    03-15.5%
    04-15%
    05-15%
    06-15%
    07-20%
    08-20%
    09-15%
    10-15%

    Walau bagaimanapun saya setuju dgn tuan tanah yg berpendapat dgan pertambahan 1billion paid up capital ni adelah satu cabaran yg agak besar yg dihidapi oleBR utk memeprtahankan pembayaran div 15% nih tapi saya tetap optimis yg BR ni masih mampu membaya divi dlm % tersebut. Kalau kita Lihat ASB (jumlah unit tiada had) setiap tahun pertambahan ahli dlm bentuk cash dan loan meningkay tetapi dividennye masih boleh sustain antara 7-8% tetapi tidak dinafikannlah bila Bank-bank mempromosikan pinjama asb nih adelah antara faktor dividen turun sikit tak spt tahun 1990an dividen asb melepasi paras 10%

    saya dulu que 20 utk saya dan 2ok untk wife pada bulan 2 tahun 2006 menurut pegawai diBR pelunag nak dapat tu ade kalau ader alhamdulillah. Boleh lah saya ternferkan asb saya kesana. Pebezaan % dividen cukup banyak sekali ganda cuma tak dapeklah nak merasa magic of compounded int sebab dah tentulah pas saham BR ni tutup balik sebab penuhkan. Tapi tak pe div bank rakyat tu bolehlah dipark ke ASB balik. So marilajh kita berdoa aga yg mana mana rakan yg ader que tu supaya dmurahkan rezeki agar dapat bahagian syer yg diminta dan rajin-rajinlah call BR pada bulan 5 nih agar tak terlepas peluang manalah tahu surat tawaran yg ditunggu lost in transit pula. Adiozz & good luck

  2. zahalee
    9 April 2011 at 11:22 am | #2

    Thanks lantoi…very good info…

  3. 9 April 2011 at 5:09 pm | #3

    Org awan ada peluang utk beli saham Bank Rakyat nanti dan keutamaan tetap kepada ahli Bank Rakyat yg setia. Sy ada contact Bank Rakyat katanya bulan depan baru buat tawaran kepada ahli. Sy minta dan harap Bank Rakyat bagi peluang pada ahli dengan tambahan modal dengan percuma itu kira big bonus utk ahli yg setia. kalau tidak ahli yang berduit je le ada peluang tambah saham.

  4. shaha
    10 April 2011 at 10:48 pm | #4

    berapa maksimum untuk tambahan saham BR? ada yg kata boleh sampai rm10k utk ahli betull ker?

  5. Zhu
    11 April 2011 at 6:19 pm | #5

    Tak tahu lagi dan tunggu board meeting utk buat keputusan. Insyaallah bulan mei ni tahu. Yang pasti bulan mei ni bank rakyat penuh dgn org yg nak tambah saham. Saya harap bank rakyat buat yg terbaik utk ahlinya yg dah lama setia dan jangan lupa utk beri juga peluang utk org awan utk beli saham bank rakyat.

  6. 12 April 2011 at 9:55 am | #6

    perghh…ramai giler org beratur kat bank rakyat hari ni..sesak dibuatnya.

  7. ottomanGROUP
    12 April 2011 at 1:56 pm | #7

    cara pembahagian untung akan masuk dalam akaun bank atau ditambah dalam unit pelabur ?

    • zahalee
      12 April 2011 at 2:56 pm | #8

      Masuk dalam akaun…maknanya tidak compounded…

  8. mimie
    12 April 2011 at 9:43 pm | #9

    salam..nak tya, bg yg belum jd ahli boleh beli jgk ker? n camna cara? tq

  9. Zhu
    13 April 2011 at 10:37 am | #10

    yang belum jadi ahli kalau Nak jadi ahli pergi bank rakyat sekarang isi borang keahlian bank rakyat dan dapat melabur RM500 maximun.

  10. jimie86
    13 April 2011 at 10:52 am | #11

    Info yg aku dpt kt BR utk tambahan max rm100k jer..nak lebeh sila daftar nama anak @ melabur atas nama aku,,hehe

  11. Bidin Mahat
    14 April 2011 at 3:50 am | #12

    Saya dah lebih 10 tahun jadi ahli koperasi bank rakyat dan ada saham hanya 1000 unit sahaja ,bolih tak saya tambah lagi saham saya itu,agak berapa unit lagi bolih saya mohon dan bila bolih mula mohon.

  12. yatie
    20 April 2011 at 11:42 am | #13

    untuk jadi ahli minimum berapa ya, saham BR ni? selain kena sedikan 20 utk buka acc dan 5 untk reg.

  13. yatie
    20 April 2011 at 3:03 pm | #14

    lunch td kluar gi BR..baru je tahu min 500, open acc 100 untuk ahli baru..dah naik daripad 20 yang saya tahu..katanya baru start hari ni..

  14. sam
    27 April 2011 at 3:01 pm | #15

    Alhamdulillah dapat melabur RM500 tadi. Nasib belum habis

  15. beruang miskin
    13 Mei 2011 at 10:07 am | #16

    Sesiapa yg dapat menambahkan saham BR sehingga RM10K tu kira beruntung dan bernasib baik walaupun dividen tidak compunded. bayangkan lah 10K x 15%= 1,500 dividen.
    Keluarkan dividen laburkan dalam ASB pula…buat kiraan dalam 10 tahun. meletup tu beb…untunglah sesiapa yg dapat melabur sehingga 50K saham BR. Saya berharap sangat dapat tambahan sehingga 30k tapi sampai sekarang belum pun ada surat dari BR.

    • lantoi
      8 Jun 2011 at 11:14 pm | #17

      BRO awak dah dapat surat tawaran tak? saya tak dpt surat tawaran lagi tapi saya ade call diorg cakap saya dapt so diorg suruh saya tunggu2 minggu lagi. Tak pelar tunggu je.

  16. beruang miskin
    9 Jun 2011 at 10:32 am | #18

    Belum ada lagi, dah pun call dan gi ke BR personally tanya ngan officer tu, tapi kena tunggu surat tawaran dari BR juga. Saya apply pun bukan nya banyak 30K je. Itu saja yang termampu tapi tak juga dapat….
    Tahnia bro, dah pun ada feed back tinggal tunggu surat tawaran tu je.

  17. MalimDemang
    26 Ogos 2011 at 3:00 pm | #19

    bro…cam ner kalau nak jual sahamnye nanti..kalau jual pada Bank Rakyat lebih murah ke di orang beli untuk satu unit sekarang

  18. amin jb
    9 Oktober 2011 at 5:19 pm | #20

    salam…sejahtera…..br untuk rakyat…..tpi asb untuk sper……yg pasti untuk bumiputera….tetapi….dri dlu smpai kini…dividen agak teruk yer…….saya harap….brakyat dapat bantu asb dimaser hadapan yer…..tak kan bawah 10% jer….syukur tetap syukur…berbalik pada brakyat…..bagaimana sayer blum jdi ahli ingin membuat pinjaman pelaburan emas sebagaimana pinjaman asb….tolong terangkan….

  19. beruang miskin
    19 Disember 2011 at 9:57 pm | #21

    surat tawaran dari BR sangat menyedihkan.. RM1,000. je… susah sangat ke BR nak bagi RM10k? apa2 pun besyukur juga la, dari tak dapat langsung hehehe

  20. nurul
    21 Disember 2011 at 12:37 am | #22

    yer..baru hari terima surat tawaran dari bank rakyat..tambahan hanya RM1K je..berysukur la dapat gak tambah.

  21. anita william
    2 Januari 2012 at 8:33 pm | #23

    saya belum jadi ahli.berapa kne bayar jadi ahli ya,dan apa syarat nak jadi ahli..

  22. fida
    2 Julai 2012 at 11:54 pm | #24

    kenapalah nak bt pinjaman di bank rakyat ni susah sgt…. huhuhuhu

  23. mr ibanez
    8 September 2012 at 11:33 pm | #25

    saya skrg ni tngh stand-by.ada peluang jer terus labur hehehee

  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 148 other followers

%d bloggers like this: