Utama > Pelaburan, Unit Amanah > Caj Perkhidmatan Unit Trust Turun kpd 3 peratus

Caj Perkhidmatan Unit Trust Turun kpd 3 peratus

Terkini ada berita baik untuk mereka yg ingin melabur dalam unit trust (saham amanah) melalui skim pelaburan KWSP. Caj perkhidmatan pelaburan unit trust telah diturunkan kpd 3 peratus. Sebelum ni caj mencecah 6-8%. Berikut adalah petikan artikel drp laman web KWSP.

KWSP : Caj Perkhidmatan Pelaburan Saham Amanah Dihadkan Kepada 3 Peratus

Ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan menikmati penurunan 50 peratus caj perkhidmatan untuk pelaburan dalam saham amanah mulai 1 Januari 2008. KWSP mengumumkan bahawa caj perkhidmatan akan dihadkan kepada tiga peratus dan institusi pengurusan dana tidak boleh mengenakan caj perkhidmatan melebihi kadar itu.

Langkah berkenaan yang diluluskan oleh Menteri Kewangan akan membantu menjimatkan wang ahli. Caj perkhidmatan yang dikenakan oleh pengurus dana pelaburan tempatan secara relatifnya lebih tinggi berbanding dengan negara-negara lain seperti Singapura, United Kingdom, Jepun dan Amerika Syarikat.

“Ahli boleh mendapat pulangan yang lebih baik daripada pelaburan mereka dalam saham amanah dengan pengurangan caj perkhidmatan ini,” kata Datuk Azlan Zainol, Ketua Pegawai Eksekutif KWSP.

Tambah Datuk Azlan, “KWSP memutuskan untuk menghadkan caj perkhidmatan kepada 3 peratus untuk kepentingan ahli dan pengurus dana”.

Pada masa ini ahli dikenakan caj perkhidmatan antara lima dan enam peratus.

“Kajian yang dijalankan oleh KWSP baru-baru ini menunjukkan antara faktor utama yang memberikan kesan terhadap pulangan pelaburan ahli adalah caj perkhidmatan tinggi yang dikenakan oleh institusi pengurusan dana,” kata Datuk Azlan.

Mengenai Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP)
Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) adalah skim simpanan nasional yang menyediakan jaminan asas kewangan bagi persaraan. KWSP sentiasa komited dalam menjamin dan meningkatkan simpanan ahlinya melalui amalan terbaik pelaburan dan tadbir urus korporat. Langkah berhemah sentiasa menjadi panduan dalam setiap keputusan pelaburannya.

Sebagai sebuah organisasi yang berfokuskan pelanggan, KWSP memberikan perkhidmatan yang cekap dan berkesan untuk keselesaan ahli dan majikan berdaftar.

KWSP akan terus memainkan peranannya sebagai pemangkin kepada pembangunan sosio-ekonomi negara, selaras dengan kedudukannya sebagai institusi simpanan terkemuka di Malaysia.

Tarikh: 12 Disember 2007

Advertisements
  1. Tiada komen.
  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: