Utama > ASB, Pelaburan, Unit Amanah > KWSP: Pengeluaran Ansuran Bulanan Pinjaman Perumahan

KWSP: Pengeluaran Ansuran Bulanan Pinjaman Perumahan

Mulai 1 Januari 2008, pelabur yang mencarum dalam KWSP dibenarkan mengeluarkan simpanan mereka utk mengurangkan baki pinjaman perumahan.

Yang menariknya, wang yg dikeluarkan tadi dimasukkan terus ke dalam akaun simpanan pelabur. Maknanya wang tadi anda boleh rancang digunakan utk perkara lain contohnya dilaburkan dlm ASB. Ini lebih baik sebab buat masa ni faedah pinjaman perumahan sangat rendah 5 – 6% sahaja, dividen KWSP pula sekitar 5% sahaja, sedangkan ASB pula memberikan dividen 8% (tidak termasuk bonus) seperti yang diumumkan baru-baru ini. Walaupun jurang kadar peratus hanya 2-3%, tetapi perbezaan akan ketara utk jangka panjang.

Jika anda ada RM10,000 sekarang dan dibiarkan dalam KWSP dengan faedah 5% setahun, selepas 30 tahun, ia berganda kepada RM40,322. Tetapi jika simpan dalam ASB dengan faedah 8% setahun, selepas 30 tahun ia berganda kepada RM100,620. Ringkasnya, KWSP berganda 4 kali ganda, ASB pula 10 kali ganda. Terpulang kepada pilihan anda, kerana kedua-dua jenis pelaburan tidak ada risiko. Anda juga boleh melaburkannya ke dalam unit trust untuk peluang memperolehi pulangan yg lebih tinggi, tetapi ini melibatkan risiko kerana harganya turun naik mengikut harga di pasaran saham.

Advertisements
  1. Tiada komen.
  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: