Utama > ASB, Pelaburan, Unit Amanah > Cara Mudah perolehi Pendapatan Pasif RM100 sebulan

Cara Mudah perolehi Pendapatan Pasif RM100 sebulan

Apakah yang dimaksudkan pendapatan pasif? Pendapatan pasif adalah pendapatan yang dihasilkan tanpa anda melakukan sebarang kerja. Contohnya, pendapatan dividen, bonus, sewa rumah dsbnya. Jadi macam-mana nak perolehi pendapatan pasif RM100 sebulan.

Cara yang paling mudah adalah dengan melabur dalam ASB. Simpan setiap bulan sehingga jumlahnya mencecah RM15,000. Selepas itu tunggu setiap hujung tahun kerana dividen akan diberikan sekitar 8% yang nilai tunainya adalah RM1,200. Wang RM1,200 ni boleh dikeluarkan RM100 setiap bulan sebagai pendapatan pasif. Mudah dan selamat. Cuma anda kena perlu sabar kerana untuk mencecah RM15,000 dengan menyimpan RM100 setiap bulan, anda memerlukan tempoh selama 10 tahun (termasuk dividen 8% setahun dalam tempoh tersebut). Tapi yang seronoknya, pada hujung tahun ke-10, anda telah memperolehi pendapatan pasif RM100 sebulan, dan anda tidak perlu menyimpan lagi. Tapi kalau anda memilih untuk terus menyimpan, pendapatan pasif anda akan bertambah lagi.

KeTAhUi TEkNiK pELaBurAN UNIT TRUST YanG sEbEnAR! KLIK di sINi!

Jika anda hendak memendekkan tempoh 10 tahun tu, kena cari lah instrumen pelaburan yang memberikan pulangan yang lebih tinggi. Ini yang agak sukar untuk dicari. Salah satu pelaburan yang berpotensi tinggi adalah unit trust, yang mampu memberikan pulangan sehingga 12%. Kalau ASB 8% anda kena tunggu 10 tahun, dengan unit trust anda berpeluang memendekkannya kepada 7 tahun sahaja pada kadar pulangan 12%. Apapun pilihan ditangan anda.

Advertisements
  1. 18 Ogos 2008 at 12:42 am

    apakah yang dimaksudkan dengan agihan pendapatan??adakah bermaksud jika harga Unit trust saya sekarang RM0.85 seunit..maka, dengan agihan RM0.15 (15 sen), maka harga sesaham saya akan turun kepada RM0.70??betul ke???

  2. 26 Mac 2011 at 6:31 pm

    pendapatan pasif jawapannya !

  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: