Utama > Pelaburan, Saham, Unit Amanah > Harga Saham Sangat Murah

Harga Saham Sangat Murah

Buat masa ni, KLCI berada sekitar paras 1100. Banyak kaunter yg dijual pada harga yg murah. Masa yg sangat sesuai utk membeli.

Kalau nak beli unit trust pun, masa ni sangat sesuai. Saya tengah fikir nak beli Ittikal atau PIOF. Dua-dua pun okay. Apapun saya tengah monitor KLCI. Kalau indicator okay, saya akan beli lagi unit trust dlm masa terdekat ni.

Okay, untuk pelabur, sediakan tunai untuk membeli sakan saham-saham yg tengah murah. Diskaun 50% pun ada.

Selamat melabur!

  1. 31 Oktober 2008 at 2:47 am

    apa prosedur utk membeli saham-saham?

  2. zahalee
    1 November 2008 at 9:23 am

    Mudah saja.

    Pertama. kena ada modal sebaik-baiknya tidak kurang drp RM3,000.

    Kedua. buka Share Trading Account di pejabat broker saham atau bank. Contohnya Public Bank atau Maybank ada syarikat broker saham. Saya pilih Public Bank kerana caj broker yg lebih murah.

    Ketiga. Log ke dalam Share Trading Account utk masuk ke skrin pasaran saham Bursa. Dan boleh mula beli saham.

    Tapi sebelum buat perkara di atas, kena belajar dulu utk faham makna harga bagi setiap saham tu. Kena banyak baca buku tentang Stock Market.

  3. Pyrrhic_Victory
    23 April 2010 at 9:32 pm

    er..saya ada la baca buku milan doshi…azizi ali…martin wong…
    ….cuma yg saya xpaham…
    …nak main saham ni kena ada penjual dan pembeli ke?
    atau syarikat yg tersenarai tu automatik membelinya kalau kita jual balik…
    ..er…. kata kan kita beli satu lot saham…tengok2 dia naik harga…
    nak jual balik tu senang x…atau kalau xada orang nak beli kita boleh rugi..

    • zahalee
      25 April 2010 at 8:22 am

      Pyrrhic,

      Memang perlu ada pembeli dan penjual. Bergantung pada kaunter, kalau kaunter yg aktif tu memang senang beli dan jual. Tapi ada juga kaunter yg tidak aktif, beli susah, jual pun susah. In general, majoriti kaunter sentiasa ada pembeli dan penjual. Kalau tengok berita saham, ada senarai top 10 kaunter paling aktif. Tapi tidak semestinya, kaunter yg tidak aktif tidak baik. Selalunya kaunter yg tidak aktif tu, kaunter yg baik, cuma kena sabar tunggu ada penjual dan pembeli.

  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: