Utama > Macam-macam > Kadar Pinjaman ASB terbaru

Kadar Pinjaman ASB terbaru

Saya baru check di website Maybank2u, terdapat 2 pakej terbaru pinjaman ASB efektif 1 Jan 2009 – 30 Jun 2009:
Pakej 1:
BLR – 1.35% (3 tahun pertama)
BLR – 1.30% (selepasnya)

Pakej 2:
BLR – 1.15% (5 tahun pertama)
BLR – 1.30% (selepasnya).

Kadar ini agak menarik juga utk dipertimbangkan memandangkan kadar BLR sekarang 5.55%. Maknanya utk pakej 1 tu, kadar bunga hanyalah 4.2%. Kalaun tahun 2009 ni, dividen ASB 7.5%, ada untung sedikit sekitar 3%. Kalau pinjam RM20,000, dapatlah dividen RM1,500. Tapi jumlah ni belum tolak kadar faedah yg dikenakan oleh bank.

Saya sendiri masih kurang berminat dgn kaedah pinjaman ASB. Sebab utamanya ialah tidak fleksibel, kalau simpan duit sendiri, boleh buat sesuka hati, mana lah tau ada peluang bisnes, boleh keluarkan duit tu sekejap. Tapi pinjaman ASB ni amat sesuai bagi mereka yg agak liat sikit utk membuat simpanan. Kalau guna kaedah hutang kena displin lah sikit, sekurang-kurangnya ada lah juga pelaburan walaupun dgn cara berhutang.

Ok, selamat mencuba melabur. Saham pulak makin merudum akhir-akhir ni, pastikan masih ada cash di tangan, boleh buat utk shopping kaunter saham Bursa. Bulan ni saya nak keluarkan sedikit drp EPF utk labur dalam unit trust, harga tengah murah ni, kena lah cekap utk rebut peluang.

Kategori:Macam-macam
  1. iskandar
    9 Mac 2009 at 8:43 pm

    pakej yg saya dapat dari maybank adalah..
    BLR – 1.65% (3 tahun pertama)blr 5.55=3.9
    BLR – 1.50% (selepasnya)blr 5.55=4.05
    dah sain hujung bulan feb.09

  2. ondet
    5 Januari 2010 at 11:22 pm

    pakej baru

    BLR-1.65 (sampai habis loan tenure) =3.9
    BLR-1.35(untuk 3 tahun pertama)
    BLR-1.30(tahun2 berikutnya) 4.20

  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: