Utama > ASB, Pelaburan > Pulangan ASB 32%

Pulangan ASB 32%

Percaya tak, w/pun BLR dah naik ke 6.3%, tapi dgn loan ASB, masih boleh dapat pulangan sehingga 32%. Tapi macam mana nak buat tu.

Apply loan pakej Easy RHB. Pakej menawarkan hanya perlu bayar interest sahaja utk 3 tahun pertama.

Contoh untuk loan RM100K:

Kos interest (BLR-1%) 5.3% x 100,000 = RM5,300

Dividen ASB 7% x 100,000 = RM7,000

Pulangan ROI 7,000-5,300 = 1,700

Peratus pulangan 1700/5300 x 100% = 32%

Maknanya, w/pun BLR dah naik, pulangan loan ASB masih tinggi lagi sekitar 32%. Pulangan tu bertaraf dunia, risiko pula terlalu rendah. Yang lebih menarik tu, kos RM5,300 tidak perlu bayar sekaligus, tapi bayar secara bulanan. Maknanya peratus kos bulanan adalah lebih rendah. Apa tunggu lagi? Cepat-cepat lah ambil peluang.

Kategori:ASB, Pelaburan
  1. maya
    12 Ogos 2010 at 11:08 am

    En zahalee, sy mmg nak buat ng rhb ni.
    tp sy confuse nak buat cara yang mana utk dapat pulangan yang lebih baik.
    1)samaada amik loan asb Rm 50k dlm tempoh 6-7 thn, or
    2)amik loan 150k ke 200k dlm tempoh 20 thn dan terminatekan dlm masa 6-7 thn
    mana better ye ? sy xreti la nak kira2 ni

    • zahalee
      15 Ogos 2010 at 7:27 am

      Pilihan 2 lebih baik sebab beri pulangan ROI yg lebih tinggi.

  2. ct
    1 September 2010 at 11:48 am

    Salam.

    En Zahalee,thanx 4 all the info. Hrp dpt lbih tnjuk ajar dr encik zahalee.
    Skarang, sy bercadang nk apply loan ASB from Easy RHB 100k dlm ms 25 thn. 5 thn pertama cume byar interest dn bOle terminate slpas 3 thn.

    Pd pendapat en zahalee, bilekah ms terbaik utk sy terminate? adekah slps 3 tahun atau slps 5thn atau lbih lg?

    • zahalee
      2 September 2010 at 11:29 am

      The best selepas 2 tahun. Tapi bergantung kpd locking period. Kalau locking period 3 tahun, better tunggu tahun ke-3.

  3. sepat
    2 September 2010 at 2:08 pm

    En Zahalee, saya ada buat loan easy ASB RHB RM 70,000 selama 25 tahun. 5 tahun pertama kena bayar dalam 316.65 dan seterusnya dalan 475. Bagi kes saya, saya bercadang tuk rollin semula dividen yg sya terima tuk bayar ansuran bulanan. Jadi en Zahalee rasa sesuai tak sya pakai konsep terminate loan selepas locking period untuk dapat pulangan ROI tinggi kerana dari segi pengiraan yang sya buat dividen yang dapat lebih kurang 5k jer. Pada pandangan En Zahalee sesuai tak sya terminate loan lepas 5 tahun/tempoh lain?atau pn ada kaedah lain yg lebih menguntungkan??Diharap en Zahalee dapat beri maklumbalas, Tq.

  4. anim
    3 September 2010 at 12:37 pm

    En Zahalee,sya ada buat loan easy ASB RHB 70k untuk tmpoh 25 tahun. Ansuran 5 tahun pertama dlam 316.65 dan seterusnya 475. Sya bercadang nak rollin semula dividen yang diterima untuk bayar ansuran bulanan. Jadi sya nk tanya sesuai ke sya pakai konsep terminate loan lepas locking period untuk dapat untung ROI yg tinggi. Kalau sesuai pada tahun keberapa elok tuk terminate loan??

  5. irham
    6 September 2010 at 10:53 am

    Salam en zahalee..bagaimana kalau saya buat pinjaman easy rhb utk 100k then selebihnya saya buat pinjaman dgn maybank pula, adakah ini langkah yg baik?

    • zahalee
      9 September 2010 at 3:49 am

      Boleh juga buat macam ni. Masing-masing ada kelebihan. Jadi terpulang kpd matlamat masing-masing sebenarnya. Maybank tempoh lebih panjang dan interest lebih rendah, Easy RHB pula hanya bayar interest shj untuk beberapa tahun pertama cuma locking period agak panjang sikit.

  6. aidil....
    17 September 2010 at 10:47 pm

    maklumat yang bagus…..
    tapi bagi saya… ASB ade kelebihan dan kekurangannya….
    Disyorkan kite membuat 2 kaedah menyimpan iaitu SIMPan DI ASB DAN JUGA SIMPAN DI PBULIC MUTUAL….. sebab pulangan yang diberikan amat berpatutan…. secara tidak lansung kite mempelbagaikan pelaburan….. byk kelebihan dengan menyimpan dikedua-dua tempat nie……

  7. Zali RHB
    13 Oktober 2010 at 10:28 pm

    kalau nak apply ASB under Easy RHB.. dgn kadar faedah yg rendah sila hubungi saya dan saya akan tolong proseskan. boleh hubungi/sms saya di talian : 012-321 0037

    Tq pada TT

  8. aus
    26 Disember 2010 at 6:15 am

    sy nak tya..umur sy skrg 21 dan ingin terminate pd umur 24 tahun so ada 3 tahun…jd sy gunakn loan ASB easy RHB utk 100k..so bulan2 kene bayar rm450.14 utk tahun prtama..tahun kdua sy bayar guna dividen,tahun ketiga pn sma dan adakah dividen utk tahun keempat itu terus dapat kat sy tanpa perlu bayar ansuran lg..sbb mungkin masa tu sy da terminate..so sy kira mcmni.xtau ler btl ke x?=p..1st= sy perlu bayar rm450.14 x 12 bln=5401.68, second year= dividen 7000-5401.68=1598.32,third year tu sy ulang proses second year and the end of the year sy dpt dividen 7000 utk bayar tahun keempat…adakah sy perlu mmbayar lg ansuran utk tahun keempat???sbb sy da terminate lps dapat dividen tahun ketiga???so jumlah wang sy dapat adalah 1598.32 x 2= 3196.64 + 7000= rm10196.64???????adakah betul..atau sy rugi…sy pening mmikirkan..sbb sy lemah bab kira2 ni sory..malu brtya sesat jalan huhuhu…sy nak tahu tu je..rm 7000 yg last tu kene bayar lg ke utk ansuran????

    • zahalee
      26 Disember 2010 at 6:04 pm

      dividen yg last tu semua u dapat…lepas terminate, memang tak perlu bayar ansuran lagi…

      • aus
        28 Disember 2010 at 9:49 pm

        terima kasih..adakah sy perlu terminate sbelum sy dapat dividen yg last tu atau selepas sy dpt???maknanya sbelum tarikh kita dpt dividen..atau selepas??

      • zahalee
        29 Disember 2010 at 8:22 am

        Dua-dua pun boleh, tapi better selepas dapat dividen. Senang kira untung🙂

  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: