Utama > ASB, Pelaburan > Loan ASB: 215K dalam tempoh 9 Tahun

Loan ASB: 215K dalam tempoh 9 Tahun

Dengan melabur melalui loan asb, anda akan dapat sebanyak 215K selepas genap 9 tahun. Ini berdasarkan purata dividen tahunan asb 7% dan interest rate 4.65%, amaun loan 200K, untuk tempoh loan 25 tahun. Dan dividen yg diperolehi tidak dikeluarkan supaya dapat compounded interest magic. Bayaran bulanan RM1129 (tidak termasuk insurans). Jumlah modal pula sekitar 122K untuk 9 tahun.

Lihat jadual pengiraan dividen dan principal gain yg diperolehi setiap tahun.

Tahun Dividen Principal gain + Dividen
1 14 18.3
2 29 37.9
3 45 58.6
4 62.2 80.8
5 80.5 104.4
6 101.1 129.5
7 143.6 156.2
8 121.2 184.7
9 167.7 215

Pada tahun ke-5, pendapatan pelaburan sudah melebihi 100K. Jelas pelaburan melalui loan asb, adalah antara cara yg paling mudah dan cepat untuk menggandakan wang anda. Hanya perlu tunggu 4 tahun kemudian, iaitu tahun ke-9 untuk mencapai lebih 200K.

Tidak dimasukkan dalam jadual ialah selepas 25 tahun, jumlah pendapatan adalah sebanyak 1.085 juta.

Kategori:ASB, Pelaburan
  1. 31 Oktober 2010 at 1:13 am

    cara yg paling selamat sebab backing by govt. Merupakan cara yg senang utk kaya tapi lambat dan ada org cakap haram ? Saya bt loan ni sbb taknak bt insurans..(anngap loan ni sbg insurans)

  2. fizz
    2 November 2010 at 2:04 pm

    macam mane kiraan nyer eh? then loan asb ngan bank maner nih? maybank? rhb? nak taw camne leh dapat 1 juta tue dlm 25 tahun. nampak best!

    • zahalee
      2 November 2010 at 8:48 pm

      contoh ni: maybank.

  3. syah
    4 November 2010 at 3:17 pm

    tu kalau dividen 7% setahun laa..boleh jamin ke purata dividen tu stabil? skang nie every years dilihat kadar dividen makin merudum…..

    • zahalee
      4 November 2010 at 7:40 pm

      Kestabilan dividen tiada yg boleh jamin…Tapi yg pasti inflasi akan naik…hanya dgn melabur dapat mgurangkn kesan inflasi…

  4. missmia
    4 November 2010 at 7:39 pm

    ade kwn promote labur kat ambank..but i’m not sure how it works..so nak tanye which one is better (asb or ambank investment)????

    • zahalee
      4 November 2010 at 11:08 pm

      Tak boleh buat direct comparison…asb harga tetap, UT pulak harga boleh turun naik…

  5. odan
    5 November 2010 at 10:42 pm

    Gud article…Cuma saya tak berape paham mcm mane dapat figure dlm Colum “Principal+Dividen”. Ni based on loan 200K kan?

  6. ernot
    4 Januari 2011 at 12:08 am

    saya pun harap en zahalee boleh xplain principle gain tue dpt cmne. sy agak2 7%-4.65% then darab 200k. betul ke mcm tue untuk thn yg pertama.

  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: