Utama > ASB > ASB Loan Lebih Untung Daripada Simpan Sendiri

ASB Loan Lebih Untung Daripada Simpan Sendiri

Masih ramai yg ragu-ragu…ASB loan ni boleh buat untung ka? …Memang jelas, asb loan lebih untung daripada simpan sendiri…dlm post yg lepas sy telah nyatakan asb loan boleh memberi pulangan melebihi 45%, sedangkan simpan sendiri hanya dapat pulangan sekitar 7.5%.

Di sini saya tunjukkan contoh perbandingan keuntungan bagi asb loan dan simpan sendiri bagi tahun 2010. Dividen 7.5 sen dan bonus 1.25 (Jumlah pulangan 7.625). Loan 100K, bulanan RM550.

Keuntungan kaedah Simpan sendiri:
Simpanan bulanan 550 x 12 = RM6600
Untung dividen (1×550+2×550+3×550+ … + 12×550)/12 x 7.625% = RM273
Untung bersih = RM273

Keuntungan kaedah ASB loan:
Untung dividen 100K x 7.625% = RM7625
Kos bulanan 550 x 12 = RM6600
Equity gain = RM2160
Untung bersih = 7625 – 6600 + 2160 = RM3185

Kesimpulan:
Simpan sendiri dapat untung bersih terlalu sedikit = RM273
Melabur melalui ASB loan dapat untung bersih = RM3185

Mana lebih untung? Fikirkan lah…kalau masih ragu2 lagi…tak tau la macam mana nak terangkan lagi…

Kategori:ASB
  1. ina
    11 Januari 2011 at 4:19 pm

    sy buat pengiraan yg di atas tp kena jumlah asb sy tak sama dgn penyata asb sy….sy keliru la….

  2. ingin tahu
    11 Januari 2011 at 4:19 pm

    Saya ingin tahu apakah equity gain? Bagaimanakah saudara mengira nilai equity gain tersebut? Terima Kasih.

  3. Man
    11 Januari 2011 at 10:07 pm

    1. Mcmana dapat equity gain RM2160

    2. Bg pinjaman, faedah bank camne??

  4. nurr
    12 Januari 2011 at 12:18 pm

    saye nak tanye coz asb sy da xbayar 8bulan adakah pihak bank da batal kan acc saye n ape harus saye buat tuk sambung balik asb saye?

    • 10 Jun 2013 at 9:47 am

      Ah..klau bru daftar nk batal kn mcm ne

  5. mus
    13 Januari 2011 at 9:23 am

    bt loan asb 200k,byrn bulan 1046,25thn
    thn pertama sy byr ansrn 1046*12 = 12552
    dividen thn 1 andakn 7% = 200k * 0.007 = 14000
    dividen thn 1 sy gunekn utk byr ansrun thn 2.sy ulangi kaedah tue smpi thn ke 6 dan cancel.
    berapa pulangan yg sy dpt..? blh en zahalee tjukkan

  6. razif
    13 Januari 2011 at 11:31 am

    kalo anda betul2 berdisplin mmg blh buat loan ASB nie dan berbaloi….tp kalo gaji bulanan pun cukup2 utk sara hidup…mmg cari penyakit namanya….

    • zack
      17 Januari 2011 at 11:45 am

      Ya, saya sangat setuju dengan Razif..Memang boleh buat duit di sini TETAPI perlu disiplin yang tinggi untuk manage payment pada setiap bulan..Takut-takut hujung tahun dapat dividen dah tak ingat dah monthly payment yang perlu bayar lalu pakai
      habis bila nampak dividen yang besar dalam akaun..tuu yang bahaya…Tapi kalu dapat
      kawal diri..InsyaAllah bagus plan ini..

  7. ita
    17 Januari 2011 at 7:56 pm

    tlg la tjkkn sy camner nak dptkn Equity gain = Rm 2160
    cth ; loan asb rm 100K,bulanan rm 550, blr 6.15%-1.65
    sthn rm 550*12 = rm 6600
    dividen asb andaikan 7% = 7K
    kos pinjaman = 100K – (0.0615-0.0165)(intrst) + amaun principle = rm 6600
    = rm 4500 (intrst) + rm 6600-rm 4500 (amaun principle) = rm 6600
    = rm 4500 + rm 2100 = rm 6600
    kenape eguity gain sy xsame ngn en zahalee..? beza rm 60.
    adakh equity gain same ngn amaun principle..? harap en buleh bg ulasan

    • zahalee
      18 Januari 2011 at 9:19 am

      Memang tepat, equity gain = amaun principle…kiraan u tu betul la…kiraan saya tu ikut yg sebenar, sebab tahun lepas BLR naik 2x…kiraan kasar je tu…

  8. jebat
    17 Januari 2011 at 9:45 pm

    Wahai Bangsa MELAYU & BUMIPUTERA yg dikasihi dan disayangi semua pakat ramai2 wat loan ASB maksimun rm200k selama 25 tahun(terpulang)…cuba sediakan modal ansuran 12 bulan tahun pertama sahaja, tahun ke 2 hingga tahun ke 25 guna semula dividen untuk bayar semula ansuran bulanan,anda masih untung dalam RM7k setiap tahun selepas tolak ansuran bulanan dalam RM10K….

    purata dividen ASB 8.5% dan mungkin meningkat tahun ke tahun…

    lepas 25thn tebus sijil dan anda ada tunai RM200k….

    untung dividen RM7K bole dibelanja, di simpan, pergi melancong atau sebaiknya dilabur semula dalam amanah saham wawasan, unit amanah atau lain2….

    ini cara paling selamat, walaupun ‘lambat’ tetapi jika disiplin selama 25thn atau kurang… anda mungkin dapat bersara awal di usia awal 40an n 50an…. selamat mencuba!

    loan asb ditawarkan di merata2 bank seperti RHB, MAYBANK, CIMB dan lain2 bank…..

    wahai bangsa Melayu bumibutera semua ayuh melabur maksimun dalam loan ASB…

    DGN TEKNIK DI ATAS ANDA HANYA KUAR MODAL TAHUN PERTAMA, ANSURAN TAHUN KE 2 HINGGA TAHUN KE 25 BAYAR SEMULA DGN DUIT DIVIDEN ITU SEMULA, SO ANDA SEBENARNYA TIDAK KUAR SATU SEN PUN, BIARKAN DUIT ITU BEKERJA DAN MENJADI HAMBA KITA, BUKAN KITA YANG JADI HAMBA DUIT, KAIS PAGI MKN PG KAIS PETANG MKN PETANG, AWAL BULAN DAPAT GAJI TENGAH BULAN HABIS HUJUNG BULAN POKAI…

    ada pelbagai cara melabur wang anda, ini salah satu teknik paling mudah untuk orang Melayu dan berkesan, kunci utama ialah ‘DISIPLIN’

    BUJAK DAHULU BIJAK SEKARANG DAN BIJAK MASA DEPAN..

  9. olivia
    28 Januari 2011 at 4:28 pm

    bro , sy ada ambil laon bank rakyat 100k byr 20 thn , utk saving ,sy masukn dlm asb rasa- rasa berbaloi tak..sy fikir dlm 10 yrs nk pulang balik loan, macam mane cara… pls give ur advice.

    • zahalee
      28 Januari 2011 at 4:33 pm

      Rugi dan tidak menguntungkan…dijamin rugi…kira guna matematik, sure rugi…confirm rugi, sangat tidak dicadangkan…cara yg betul adalah melalui loan asb…

      Sebabnya, interest personal loan lebih tinggi drp dividen asb….

  10. nik sufian
    31 Januari 2011 at 12:58 pm

    sy nak tanya,,hmmm… pretasi asb akan naik x??di tahun akan datang??

  11. nik sufian
    31 Januari 2011 at 1:01 pm

    sy masih student,boleh x sy buat loan asb tu??? apa pendapat anda? dgn
    keadaan ekonomi skrg sesuai x sy buat loan asb tu??????

  12. rozani
    7 Februari 2011 at 10:48 am

    kenpa pada tahun 2011 kena bayar rm 328 tiap bulan,padahal sebelum ni 2010 saya bayar 306 jer..memang naik ke…rugi la…..

  13. rizal
    23 Mac 2011 at 4:30 pm

    salam.. bro.. mane datangnye equity gain tu?? bab tu jek yg xphm skang nih.. huhuu…

  14. pakzul
    24 Mac 2011 at 4:27 am

    olivia, saya cadangkan u simpan sket duit loan bank rakyat tu untuk buat modal asb loan. maybe dlm rm15k untuk ansuran asb loan 1st year. pastu rotate je dividen yg dapat.

    at least, kalu u nak guna duit tu, terminate je loan tu.

    nampak mcm rugi, tapi coz amik long term kira untung.

    apa komen tuan tanah (zahalee)?

  15. nora
    8 April 2011 at 1:40 pm

    boleh cadangkan sy, bank mana yg paling best rate utk loan asb skang ni… ingat nak buat ngan maybank, adalah ia paling menguntungkan..? please advise, tq…

    • lantoi
      8 April 2011 at 9:14 pm

      Salam Nora, u nak buat dgn bank rimau tu dah ok dah tapi plssss amikler ASB (disituler) Islamic loan sebab elakkan yng conventional ni Memang agak sensitif hal ni tapi mcm yg saya post sebelum nih “biar untung kurang sikit tapi patuh syariah”

      Rezeki yg berkat kalau sedikit pun jadi cukup tapi kalau dah kurang berkat banyak pun tak cukup-cukup. Fatwa pun dah jelas mengatakan mengambil pinjaman asb secara conventional adalah tidak halal so no issue on that matter.

      Lagi satu asb-i ni ader capping tapi isu capping taklah serius sgt fasala matlamat kita sekarang ialah selagi dividen > dari kos pinjaman selagi itu kita boleh hold pinjaman asb tuh. TQ Goodluck

  16. shah
    22 Jun 2011 at 5:00 am

    klu student leh wut loan asb ker?

    • Arie$86
      5 September 2011 at 10:58 pm

      Dear,
      student mmg xde masalah tuk apply loan asb nie..as long as umur > 18thn k..do call me for further advice & info-0123874389-tqvm

  17. ila
    5 Julai 2011 at 4:48 pm

    boleh bagi cadangan bank mana yang okbuat loan asb..ni

    • Arie$86
      5 September 2011 at 10:55 pm

      nora :
      boleh cadangkan sy, bank mana yg paling best rate utk loan asb skang ni… ingat nak buat ngan maybank, adalah ia paling menguntungkan..? please advise, tq…

      dear ila..hubungi sy utk keterangan lbh lanjut coz sy dah byk pengalaman n knowledge ttg asb loan nie..sy sndr agen tuk asb loan nie k & sy bole cadangkan bank yg terbaik..call me at 0123874389..tqvm-sharing is caring-

  18. 4 Ogos 2011 at 11:46 am

    perbandingan selama setahun dilihat tidak adil. cuba bandingkan untuk loan period dgn simpanan konsisten selama loan period itu.

    BLR berubah-rubah pun kena ambil kira.

    • Iena
      6 Ogos 2011 at 3:21 am

      encikazuwan..
      peluang untuk menggandakan modal dengan kaedah Loan ASB memang terbukti berbaloi.5tahun lepas saya ada tunai sebanyak RM10k.Selepas 5 tahun,Dengan kaedah Loan ASB modal saya telah bertambah melebihi 20k.ini membuktikan bahawa modal 10k saya telah memberi pulangan melebihi 100% selama 5 tahun.
      keuntungan sebenar hanya dapat diperolehi daripada peratus pulangan daripada modal yang dilaburkan dan bukannya berdasarkan nilai simpanan semasa..

      • hafiz
        5 Januari 2012 at 3:56 pm

        btulke leh smpai 100%.. camane kre2 die smpai leh jd camtu..

  19. airin dayana
    17 Ogos 2011 at 8:44 pm

    saya still keliru lg…tentang loan asb ni…
    1) kalo kite msk loan asb ni under MAYBANK…adakah perjalanannyer same saje..
    2) jika tertunggak untuk membuat pembayaran adakah di kenakan cas atau loan kite 2 terjual secare automatik???.
    3) bila kite blh keluarkn loan tersebut???
    4)

    • Arie$86
      5 September 2011 at 11:08 pm

      Dear airin, bgs soalan awk tu coz mmg ramai anak muda kt yg xtau ttg kelebihan asb loan nie.
      1) perjalanan asb loan mmg sama antara mana2 bank samada rhb,mybank o cimb..dividen yg d’berikan oleh PNB mmg sama antara bank2
      2)cas mmg akan dikenakan jika lmbat buat pembayaran coz ini consider sbg loan.Cas ini bergantung kpd bank tertentu. Loan akan terjual jika 2 bln berturut2 pembayaran tdk dibuat.
      3)loan tersebut akn bole dikeluarkn bila tempoh matang smpai. cth kalo awk ambk 100k utk tempoh 10 thn,then slps 10 thn baru akn dpt 100k+dividen selama 10 thn

      *any further info do call me-0123874389-tqvm

  20. hafiz
    5 Januari 2012 at 3:38 pm

    untuk perhatian semua.. kadeah wat loan asb tuk smpan asb ni ok je… tgal lg ade bbrape prsoalan yg sering tmbul.. mne g utg.. wat loan asb dbandgkan kte smpan sndri.. cbe wat kre2 sndiri..

    klw kite wat loan RM 20,000.00 tuk 6 tahun.. monthly instllmen nye RM 381.00.. mengikut kiraan mtmtk asas la… rm381.00 x 12 bln x 6 tahun.. amount yg kte kne bayar untuk 6 tahun tu ialah = rm 27,432.. so bpe je sbnarnye kuntungan kte… (-) ke..? hee..

    : klw kte smpan lak.. kte amek contoh installmen yg same laa kaann.. rm381.00 x 12 bulan x 6 tahun.. cube tka brape.. same la ngan jumlah dwt byran yg kte kuarkn…

    so.. kepada sesape yg rase leh terangkan masalah diatas tlgla.. beri pndangan anda kpada sya di emel ini atau pn hp : 012-9178297…

    • TuanBesar
      5 Januari 2012 at 10:57 pm

      Nape mesti 6 tahun. Secara asasnya, loan mesti diambil dlm tempoh masa paling panjang( iaitu 25 tahun).

      Sekarang abg cube kire balik dgn installment 25 tahun bagi pinjaman RM20,000.

      Saya syorkan supaya abg ambil lebih daripada RM30,000 loan sebab KPA/BLR ialah -1.35%. Ini berbeza dgn loan RM40,000 ke atas di mana KPA/BLRnya ialah -1.65% setahun.

  21. sheila s
    28 Mei 2012 at 10:59 pm

    kalu mo buat loan bagus lump sum satu acc or split , contohnya saya ada buat dua acc satu saya loan 30 k tapi dlm 3 acc berbeza satu lagi lumpsum rm 40 k . mana

  22. aizat
    12 Julai 2012 at 3:31 pm

    tumpang tanya…kalau lepas pencen blh buat lg ke loan ni???
    kalau student pulak mcm mane?
    masih xbekerja lagi…layak ke?

  23. paja
    24 Julai 2012 at 2:25 pm

    salam nk tye sikit..
    contoh pinjaman 200k(max 25tahun), dividen 7.5 peratus dan rancang cancel dalam tempoh 5 tahun
    200000(1.075^5)=287125(dividen terkumpul-87125)
    bulan2 kita bayar 1188x12x5=71280

    jadi, dalam 5 tahun klu sy nk cancel loan asb ni adakah sya akan dapat bersama-sama duit bulan2 yg sy bayar sebanyak rm 71280 dan dividen terkumpul 87125 itu??maksud sy adakah setelah 5 tahun sy dapat monthly payment stakat sy bayar 5 tahun tu dan dividen selama 5 tahun itu juga?tq

  24. ismail
    8 Ogos 2012 at 9:52 pm

    ingin tahu :
    Saya ingin tahu apakah equity gain? Bagaimanakah saudara mengira nilai equity gain tersebut? Terima Kasih.

  25. opie
    29 September 2012 at 10:29 pm

    as’kum.tgh2 lyn google trjumpe plk artikel ni.sy ada akaun asb.n asenye nk buat sgt2 loan asb.tp sy xpham ape tu equity gain.boleh admin terangkan dengan lebih jelas tak?tq

  26. radzy hasan
    14 Februari 2013 at 8:59 am

    loan asb bukanlah jalan yang terbaik untuk melabur…tetapi bagi yang inginkan insurans, sukar berdidiplin menabung di asb dan takut ekonomi jatuh teruk, loan asb sgt sesuai….bagi saya ia bukan jalan terbaik sebab keuntungan dividen anda hanya berdasarkan simpanan dan itu pun sangatlah sedikit…wahai bangsa melayu…bukaklah mata…tengok kaum cina kenapa mereka kaya dan semakin kaya…duit cash flow mereka berterusan….sebab mereka berniaga..dan sebab mereka main saham…duit saham dan unit trust, jika anda melabur dlm ni keuntungan anda adalah berganda berdasarkan OPM….others people money….harga tidak mendatar seperti asb rm1.oo seunit itu sebab untung sikit…saham dan unit trust semakin byk lot dan unit…graf naik….keuntungan berganda…teknik saya buat selama 4tahun dalam bab2 pelaburan di malaysia ni….loan ASB 10%rolling ke SAHAM70% rolling ke UNIT TRUST20%…duit foc dari market siapa tak nak…yang penting jgn malas membaca, bertanya….byk blog2 org cina malaysia dirulis dlm english dan mandarin sebagai panduan utk melabur….mereka berikan tips pun secara percuma…asb byk cas itu ini…tekan kalkulator betul2 sebelum anda betul nak ambil loan asb yang byk cth 200k…anda rugi sebenarnya!!!

  27. azi
    19 Februari 2013 at 5:47 pm

    student camner nak bwat loan ni? loan tu just tuk melabur? blh digunakn wang tersebut?
    arap leh bantu… ^__^

  28. :D
    9 Jun 2013 at 2:05 pm

    Cuba tgk sini. Lebih detail.

  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: