Utama > ASB, Unit Amanah > Alternatif OD/ASB iaitu OD/UT UNIFLEX oleh Public Bank

Alternatif OD/ASB iaitu OD/UT UNIFLEX oleh Public Bank

Ini sedikit maklumat daripada Public Bank bagi yg berminat untuk buat OD menggunakan pelaburan unit trust drp Public Bank/Mutual sebagai cagaran. Pakej OD UniFlex ini boleh jadi alternatif kepada OD ASB/ASW yg telah dibekukan.

Petikan drp laman Public Mutual:
Pledging of Units as Collateral

Units held by you may be pledged as collateral for securing loans with Public Bank under the Unit Trust Flexi-Loan Express (UNIFLEX) Plan. The UNIFLEX Plan has many advantages. For details on the UNIFLEX Plan, you may call Public Bank Hotline : 1800-883323.

Maksimum OD adalah 80% daripada nilai pelaburan Cash (EPF tak diterima)
Minimum OD yang boleh dibuat adalah RM10000
Rate : BLR – 1%
Tempoh Proses : Dalam seminggu
Dokumen Yang Perlu Disediakan : IC, Slip Gaji @ Statement Bank. Pelaburan tak perlu ditukar kepada bentuk sijil dll.

Kategori:ASB, Unit Amanah
  1. Khairul
    11 Januari 2011 at 2:23 pm

    Apa pandangan tuan dengan OD ni? Saya ada baca sikit review tp masih tak pasti nak ambik atau tak sbb sebagaimana yg dikongsikan Unit Trust ni mungkin tak sekukuh ASB dan jika harga turun adakah kita kena topup untuk match OD limit tu?

    kalau saya ada RM30K adakah lebih berbaloi beli unit trust PBM untuk dapatkan OD?

  2. 1 Februari 2011 at 6:17 pm

    Ptg tadi berkesempatan gi Public Bank Kajang nak tanya pasal produk Uniflex ni. Oficer minta ic, statement UT dan 3 bulan payslip atau form B dan seterusnya fill up form application.

    Kadar standard katanya adalah BLR+1.75.:( Tapi i minta appeal rate BLR-1, dia ckp HQ will consider. 80% margin of financing utk 10 years.

    Kos2 lain ialah 200 processing fees,125 agreement, 10 WF dan 10 stamp duty. Total cost 345..:-?

    Manakala kalu buka Current a/c kena deposit 3k..#:-S

    Tapi aku proceed je dgn application form pasal sekiranya letter offer kuar, aku bole reject tanpa incur any costs.

  3. zepp
    26 Februari 2011 at 3:39 am

    Salam..tp brp blr semasa?sbb +1.75 tu..dan byk gak byran proess dia tu ye…tq

  4. aku tak bodo
    10 Mac 2011 at 10:08 pm

    public mutual fund pledge untuk OD facility..kadar BLR-1, maximun MOF 80% bergantung kepada jenis fund yg nak di pledged. kena buka current account 3000k..guna pakai check. tak macam CIMB OD UT. yang bagi mof 60%. je. mana mana pun bergantung pada rezeki.. sebab Unit trust ni pelaburan jangka medium ke panjang. jadi bagus lah di pledge tu. kalau perlukan duit kita pakai OD dulu..daripada jual balik UT.

  5. aku tak bodo
    10 Mac 2011 at 10:11 pm

    CIMB OD UT rate BLR-1.65.. tapi hanya boleh pledge fund yang dijual oleh CIMB asset management je. yang dijual oleh CWA tak laku..

    • zul
      10 Mac 2011 at 11:49 pm

      salam..UT ni tkde bonus tahunan ke?

  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: