Utama > Macam-macam > AHB Financing-i, Potential Return 18%

AHB Financing-i, Potential Return 18%

Ini satu lagi produk oleh Maybank, serupa dgn asb loan. Cuma yg ni untuk Amanah Hartanah Bumiputera. Satu lagi peluang melabur untuk bumiputera. Sesiapa yg dah penuh kouta loan asb, boleh tambah dgn skim ahb financing-i ni pulak. Saya pun cadang nak ambil, tapi kena study dulu baik buruk. Pengiraan awal, saya dapati pulangan sekitar 18%, untuk dividen 6% dan interest BLR(6.3%) – 1.65%. Tapi setakat ni, memang peluang ni yg terbaik. Download prospektus dulu dan baca teliti…selamat melabur…

AHB Financing-i

The new Islamic financing facility for the purchase of Amanah Hartanah Bumiputera unit trust fund

AHB Financing-i provides financing for the purchase of Amanah Hartanah Bumiputera (AHB) unit trusts based on the Shariah principles of Bai’ ‘Inah (sale with immediate repurchase).

Eligibility

  • Individuals age 18 years up to 59 years old
  • Malaysian Residents
  • Bumiputera

Financing Amount

  • Min financing amount : RM10,000
  • Max financing amount : RM200,000

Margin of Financing

Up to 105%
Note:

  • 100% of nominal value of unit trust
  • 5% on GRTT (premium capitalization)

Financing Tenure

  • Payment period of up to 25 years or up to the age of 60

Profit Rate

Effective Rate:

  • BFR – 1.65% (throughout financing tenure)

Selling Price Rate/Ceiling Rate fixed at

  • BLR + 4.0% or 10%, whichever is higher

Payment Frequency

  • Monthly

Payment Option

  • Single installment only

Mode of Installment Payment

  • Standing Instruction (SI)

AHB Income Distribution

  • Income distribution (if any) will be made on a semi annual basis.
  • AHB financial year ends September 30

Documents Required

• Application form
• Certified True Copy of Identity Card (both sides)
• Photocopy of latest 3 months’ pay slip (only for financing above RM50,000)

Kategori:Macam-macam
  1. pakzul
    28 Januari 2011 at 4:09 am

    expected annual dividen/bonus ? kalau hartanah should be better. betul x?

  2. jebat
    29 Januari 2011 at 10:43 pm

    asb loan sy dah penuh rm200k….. nak try AHB nie pulak buat rm100k dulu… x rugi pun….

  3. jebat
    29 Januari 2011 at 10:46 pm

    masih ramai umat2 melayu masih sangsi dan takut dgn asb loan…. demi masa yg pantas berlari dalam tahun ‘arnab’ nie mereka yg akan rugi…. skrg untuk try AHB….sikit banyak dividen tetap untung….

  4. Kabelco
    30 Januari 2011 at 12:03 am

    Mcm mane nak invest ek……nak gak masuk invest tp xsure mana bgus…ASB ke ahb?…..gaji 2.5k je, pas potong dpt rm1000 je bersih….

  5. jebat
    3 Februari 2011 at 1:20 am

    senang ajer buat loan bank dlm rm10k-12k pastu wat asb loan rm200k ikat 25 tahun…. hujung tahun dpt dividen katakan 8.75% = rm17500…. kuarkan rm10k-12k bayar balik asb loan… baki rm6500-7500… guna semula bayar loan bank n separuh lagi wat belanja n melancong n shopping n bayar insuran road tax keta……..

    x pun langsaikan dulu loan tu…dalam 2 tahun pastu baru belanja besar….

  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: