Utama > Pelaburan, Saham, Unit Amanah > Prestasi Dana Public Index

Prestasi Dana Public Index

Renung-renungkan…

Prestasi dana Public Index sejak 1 Okt 2010 hingga 9 Feb 2011. Memberi pulangan sebanyak 6.91%, kurang sedikit berbanding benchmark Top 100 Index iaitu 7.25%. Dana Public Index sebenarnya mencerminkan prestasi Bursa Malaysia. Sebarang turun naik harga pasaran saham di Bursa akan turut mempengaruhi harga dana Public Index. Secara umumnya, semua dana yg diuruskan oleh Public Mutual dan PB Series memberikan pulangan yg hampir sama, beza sekitar 1-2% sahaja. Tahun 2010, hanya PISSF sahaja memberi pulangan yg jauh lebih baik melebihi 30%, dana ekuiti yg lain purata memberi pulangan 17-21%.

  1. Lantoi
    20 Februari 2011 at 11:50 am

    Salam Bro I nak tanya u punya opinionlah I ada Rm18k++ dlm PIOGF pakai duit epflah. mase tu bulan 11 th 2009 hg kalau tak silap 24sen +++ sekarang ni harga dah 28 sen +++ jumlah unit dalam 74k kalau jual sekrg pun bolehlah gain dlm 2k++

    Bukannye ape I rasa kurang secure wlaupun UT ni agar sederhana. Duit EPF ni bagi I sanagat musatahak sekrg ni dah 38k dah duit EPF I ke PM. Satu lagi dana PISSF. menurut pengalam u ok ke tak.

    • zahalee
      21 Februari 2011 at 10:27 am

      Saya sendiri pun ada duit epf labur dalam PM. Dengan stock market masa ni, sy dah switch semua equity ke dalam dana bond dan money market. Probabiliti utk stock market jatuh skrg lebih tinggi, berbanding utk naik. Ini cara selamat utk masa ni. Plan akan switch semula ke dana ekuiti bila KLCI ok stabil.

      Dana PM ni, letak mana-mana pun ok. Sebab return lebih kurang sama, beza sekita 1-2% saja. Ini berdasarkan kajian perbandingan yg saya buat utk return drp 2009 – 2010.

      Yg paling penting sekarang utk kekalkan nilai duit epf tu, lebih baik switch ke dana bond. Ini berdasarkan pengalaman sy dalam stock market, mungkin sy silap tapi risiko buat masa ni agak tinggi. Harap dapat membantu.

  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: