Utama > Pelaburan > Dividen Bank Rakyat 2010 15%

Dividen Bank Rakyat 2010 15%

25 Feb, Bank Rakyat mengumumkan kadar dividen yg seperti biasa iaitu 15%. Berdasarkan rekod, Bank Rakyat sentiasa mengekalkan dividen 15% sejak 10 tahun lepas. Yang tak syoknya, keahlian telah pun lama ditutup. Kalau mau jadi ahli, mesti buat pinjaman. Itupun dapatlah dalam 500 unit saham sahaja. Maknanya dividen dapat RM75 setiap tahun, tapi selepas tolak RM10 utk tabung pendidikan, bersih hanyalah RM65.

Nampak lumayan, tapi oleh kerana ia tidak compounded, lama-kelamaan dividen ASB pun boleh kejar. Pulangan untuk RM65 daripada syer RM500 hanyalah 13%. Selepas 10 tahun, dapatlah RM650 iaitu pulangan 8.7% compounded.

KEMAKINI TERKINI (9 APRIL 2011):

Berikut adalah petikan berita tentang penambahan modal berbayar Bank Rakyat kepada 3 bilion.

KUALA LUMPUR: Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Bhd (Bank Rakyat) has received approval from Bank Negara Malaysia to increase its current paid-up capital to RM3 billion next month.

Bank Rakyat’s existing RM2 billion paid-up capital is fully subscribed by about 750,000 members.

Domestic Trade, Cooperatives and Consumerism Minister Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob said the bank will offer new shares of RM1 billion to its existing cooperative members and the general public soon.

“When Bank Rakyat was at a downfall many years ago, nobody believed that it would rise one day. Today, not only it has strengthened, it is the biggest Islamic bank in Malaysia,” he said at a news conference after officiating at the bank’s annual general meeting on Saturday.
Maybankard 2 Cards. 2 is all you need. Find out more.

Ismail said there is a long waiting list of Bank Rakyat members and investors, who collectively have over RM1 billion to invest in the bank.

He said it is timely to open up opportunities for share subscription now, in line with the growing economy.

Ismail said people are attracted to Bank Rakyat because of its dividend payments.

Bank Rakyat has been declaring a 15 per cent dividend since 1999. Last year, it declared a 15 per cent dividend, amounting to RM294.9 million payout.

Ismail said the government, its agencies and government-linked companies will continue to support Bank Rakyat.

Last year, they had placed deposits of a combined RM30 billion with the bank. Bank Rakyat’s total deposits in 2010 was RM52.49 billion, which was 26.7 per cent more than the previous year.

Kategori:Pelaburan
  1. 3 Mac 2011 at 5:48 am

    15% dari 500 = 75

  2. din
    8 Mac 2011 at 2:36 pm

    nak beli saham tapi dah abis dijual.. buat pinjaman pun tak ditawarkan saham

  3. lantoi
    5 April 2011 at 10:03 pm

    Rase-rasenye U all dah tau bank rakyak dpt tambah paid up capital for 1billion unit

    Ni Maklumat yg taklah detail tapi bagi mereka yg belum jadi ahli dan tidak mendaftar dalam que listing (senarai menunggu )maka anda boleh menjadi ahli dengan modal rm500 (itu yg diberitahu oleh member saya yg kerjd di BR). Manakala mereka yg mendaftar senarai menunggu utk melabur samada ahli atau tidak kena tunggu surat tawaran yg dijangka dikeluarkan dlm bulan 5.

    Kalau u org nak pastikan dah daftar u all can check dgn mana-mana branch bank rakyat + check sekali alamat. Tadi aku check senarai menunggu aku didaftarkan pada bulan 2 tahun 2006(oh lamenyeerrr) tapi alamat tak de (yg ade no telefon) Lantas aku bagitaulah alamat terkini. Harapharap dioreang bagilah jumlah yg aku minta dlm tahun 2006 tuh. Adiozzz

    • zahalee
      6 April 2011 at 8:58 am

      Hari tu memang ada baca news, bank rakyat tambah paid up capital…tapi sy memang tak daftar lagi utk tambah share…dengar Q terlalu panjang, jadi give up saja la…yg ada ciput RM500 share, yg dapat masa apply PL masa awal-awal mula bekerja, skarang dah abiss bayar…

      Tak mengharap sangat BR ni…skarang tengah sibuk study counter-counter saham yg boleh bagi dividen 7% ke atas dan ada potensi naik harga…

      • lantoi
        7 April 2011 at 7:42 pm

        Bagus to bro kalau ader yg berpotensi tuh share sharelah boleh jugak koi kaji jugek fasal syer BR ni mengharap tu adelah jugak tapi yg que ni dasyat-dasyat ader yg que 150k. Wa harap Allah bukalah hati diorg utk pick wa dan isteri wa yg daftar pada bulan 2 tahun 2006. Lepas nilah pengajarannya ialah lepas ni kalau saham BR ni tutup balik wa akan terus register balik tapi dalam jumlah yg betul-betul substantial. Macam que jerlah 200k lagipun bukan setahun 2 diorang nak dapat tambah paid up capital. Kalau dibuka balik mase tu kalau ade duit bonuslah tuh kalau tak de sendiri pandai kena cari. Well plan ahead lah bro-sis (aku menasihati diriku ini haha…) TQ Good Luck

  4. 7 April 2011 at 2:49 pm

    Alhamdulillah.. kat Kuching ni.. masa pi BR tadi tak ramai org.. mungkin kurang kesedaran kot..

  5. zahalee
    8 April 2011 at 8:46 am

    Dividen BR buat masa ni memang sangat memuaskan…tapi sy berpendapat utk 10 tahun akan dtg agak sukar utk BR kekalkan peratus tsb…sebabnya bila paid-up capital makin besar, makin sukar utk naikkan ROI…lagi satu, skarang BR bukan lagi satu-satunya pilihan utk k/t awam buat PL…bank-bank lain pun dah masuk, malah offer yg dorg bagi lebih murah…saingan BR makin sengit, tidak lagi monopoli…

    Saham pula, kalau dapat pilih dgn baik memang best…sbg contoh DIGI, dividen mencecah RM1.78 (2009), RM1.63 (2010)…harga saham DIGI pula telah naik 500% drp sekitar RM5 (2001) hingga RM30 (kini)…sy sendiri pernah beli DIGI pada tahun 2005 pada harga RM6 tapi dah jual selepas harganya naik 100%…kalau masih tak jual, sy dapat dividen melebihi 25% setiap tahun…lumayan kan…

    • lantoi
      8 April 2011 at 9:06 pm

      Agreed !!!

  6. orang baru
    26 Mac 2012 at 9:03 pm

    Dividen Bank Rakyat 2011 declares 20%…kepada sesiapa yg dah lama melabur dengan bank rakyat Tahniah kerana mendapat dividen tertinggi durian runtuh …. Bayangkan saja klu Rm10k, dividen dah 2k …tahniah…saya punya ciput je…walau bagaimana pun bersyukur sangat…Thank you Bank Rakyat…

  7. senoi praaq
    29 Mac 2012 at 3:19 pm

    Saya dah lama cadang nak tambah saham BR ni,tak tahu pula bulan th lepas leh tambah.hai rugi tak tau..tidak leh la tambah Rm500

    • ~nurul~
      3 April 2012 at 11:31 pm

      sekarang klu nk tambah saham BR yang RM500 masih boleh lagi…minggu lepas member baru je p tnya kt bank rakyat mergong

  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: