Utama > Pelaburan, Saham > Apakah Value Investing?

Apakah Value Investing?

Jika diberi pilihan dua kaunter saham yang berharga RM5 dan RM25. Yang manakah mempunyai nilai yang lebih baik? Jawapan yang tepat bukan RM5 dan bukan juga RM25. Kerana anda tidak akan dapat membandingkannya. Anda hanya dapat mengatakan saham RM5 lebih rendah harganya. Masalahnya, harga rendah tidak bermakna ia lebih bernilai tinggi.

Jika saya pergi ke pasar membeli dua jenis barang. Sebiji bawang berharga RM5 dan 50 kilo gula berharga RM25. Anda pasti dapat membuat kesimpulan bahawa saya membayar harga yang mahal untuk sebiji bawang, tetapi memperolehi harga murah untuk gula.

Harga yang anda bayar untuk sesuatu barang (murah atau mahal) bergantung kepada nilai sebenar barangan tersebut. Isu ini menjadi inti utama dalam konsep value investing, iaitu, membeli saham sesuatu syarikat pada harga yang lebih rendah daripada nilai sebenar syarikat tersebut.

Kategori:Pelaburan, Saham
  1. atoqa
    15 Disember 2007 at 12:42 pm

    hi, boleh tunjuk car kira? sama macam intrinsic value ke?

  2. AG
    5 April 2011 at 5:54 pm

    Hi Zahalee,

    ade idea mengenai top-up home loan?extra money kita labur dlm ASB…so kita bayar current loan + top-up loan..untung ker buat macam tu…

    • zahalee
      6 April 2011 at 8:52 am

      Very good idea…sebab kos loan rumah lebih rendah drp mana-mana loan yg lain, malah lebih rendah drp loan asb…saya pun ada buat macam tu jugak…rumah yg habis bayar, saya apply OD…lepas tu ambik duit OD tu letak dalam asb…ini memang buat duit atas angin…sebab bayaran bulanan loan rumah/OD memang lebih rendah berbanding dividen asb…

      Utk top-up home loan pun sama jugak…cuma kena pastikan, sebab biasanya locking period akan bertambah…tapi kalau memang tak plan utk jual rumah, then should be ok…cepat-cepat buat sekarang, sebab nanti bank negara naikkan BLR, bank nanti naikkan interest…sekarang rata-rata bank masih BLR-2 or BLR-2.2…paling teruk pun BLR-1.8

  3. AG
    6 April 2011 at 10:03 am

    tqvm zahalee..info yg menarik..

  4. AG
    6 April 2011 at 10:07 am

    hi Zahalee,

    lagi satu..current loan 6.5% dan top-up loan 4.1%…cam mana nak kira untung ker rugi cam ni???

  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: