Utama > Pelaburan, Saham > Teknik Pelaburan Tunggu dan Lihat

Teknik Pelaburan Tunggu dan Lihat

Satu lagi jenis pelaburan yang jarang diambil perhatian ialah teknik Tunggu dan Lihat. Maksudnya tidak berbuat apa-apa. Teknik ini amat berkesan dalam keadaan tertentu terutamanya kepada trader di pasaran saham. Saya sendiri ada praktis teknik ini bila trend pasaran saham tidak jelas atau tidak memihak kepada trader. Ia agak susah dipraktiskan w/pun nampak senang. Berikut adalah petikan tips yg saya ingin kongsi berkenaan post kali ini.

The most difficult thing for traders to do is to sit there and wait. Why? Because, we live in a world that is on a total dopamine, hypomanic binge. This is never more clearly manifest than by those who absolutely have to be in the markets at all times, desperately need to be trading and simply cannot wait. They are human do-ings, rather than human be-ings.

At one level, this is a type of addiction to excitement, mediated in part by the neurochemical called dopamine. It is the thrill of the game, and the rush that comes from the anticipation of reward. “I have to get in NOW because the price is running away from me. If I just chase it this once, it should be OK because it makes me feel so good when I see the price going up, and I am convinced that I can make a killing on this one. Why should I wait for the price to come to me? Maybe it won’t, and then I will have missed it all. There’s no fun in that. “This sounds all well and good, and the dopamine brain pathways, which are activated by potential for reward, kick into high gear. The dopamine neurons are firing on all cylinders, and the feeling is one of pure exhilaration. It’s all good and wonderful—until it isn’t.

Kategori:Pelaburan, Saham
  1. rio
    19 April 2011 at 4:46 pm

    Dengan dunia sekarang ni, insurance adalah yang terbaik bagi berkeluarga dan anak2. Kebanyakan yg berkeluarga ni komitimennya amat tinggi untuk menyara anak2. Saya beri pandangan ni kerana saya dah mengalami musibah kehilangan suami disebabkan strok dengan tiba2. Saya bernasib baik walaupun sya tak berkeja tapi dapat menyara 3 orang anak sampailah sekarang. Simpanan sya dan suami pada masa tu hanya 10k je tetapi oleh kerana mendiang suami saya banyak membeli insurance, dan membuat personal Loan 150k, asb 150k, 2 buah rumah maka kesemuanya insurance bayar. Total up yang sya dapat 1.5 million. (termasuk harga rumah). Jadi siapa2 yang was-was nak ambil insuran tu berfikirlah 2 kali. Nasib manusia kita tak tau. Just my 2 cent oppinion.

    • zahalee
      20 April 2011 at 10:21 am

      Very inspiring…sebab tu sy juga menggalakkan utk ambik insurans yg besar amaun perlindungannya termasuklah MRTA, dan insurans asb, dan term insurance…murah tapi coverage besar…

      Kalau insurans yg ada unsur pelaburan tu…amaun perlindungan terlalu kecil, tidak dapat mencapai objektif insurans iaitu utk perlindungan…

  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: