Utama > ASB, Pelaburan > KeAjaiban Amanah Saham Bumiputra (ASB)

KeAjaiban Amanah Saham Bumiputra (ASB)

Sebenarnya Amanah Saham Bumiputra (ASB) merupakan instrumen pelaburan yang paling mudah dan tanpa risiko kerugian modal. Kenapa? Pada kadar pulangan purata 8% setahun, dengan hanya menyimpan RM100 sebulan, selepas 30 tahun, nilai simpanan akan menjadi RM136,000. Kenaikan 277% daripada jumlah simpanan RM36,000. Kalau simpan RM150 sebulan, selepas 30 tahun pelaburan anda akan mencapai RM204,000, sudah melebihi had maksimum simpanan ASB (iaitu RM200,000). Untuk berjaya dalam pelaburan sebenarnya adalah usaha yang berterusan dan berikan masa untuk pelaburan tersebut berkembang, walaupun dengan jumlah yang sedikit.

Laporan tahunan terkini ASB 2010 boleh diperolehi di Laman web ASNB (ASB).

Gandakan Wang anda dengan Unit Trust. Klik Di Sini

Kategori:ASB, Pelaburan
  1. ifah
    17 Januari 2008 at 6:53 pm

    wooooooooooooooowwwwwwwwwwwwwwww itulah kebaikannnya
    saya pun ada buat gak pelaburan asb, walau sedikit yang penting setiap bulan.

  2. rushh
    19 Ogos 2008 at 1:01 pm

    that is da great job..thanks for infrmation..

  3. yus
    23 Disember 2008 at 11:05 pm

    dia cite 8% sethn tapi inflasi dia tak kira selepas 30 thn nilai duit tu same ke mcm skrg…

  4. fkir
    11 Januari 2009 at 2:14 pm

    selepas 30 thn umur u berapa daaaa….kalu skrg 40 thn ..umur 70 thn u dah tak nak duit sebanyak 200ribu tu….tu simpanan sampai mati tu bro

  5. zahalee
    12 Januari 2009 at 9:25 am

    sebab tu la kena melabur daripada awal. Sebaik-baiknya umur 20 tahun. Makin lewat melabur, maka makin banyaklah yg perlu disimpan setiap bulan utk mendapatkan nilai target yg dikehendaki.

  6. zahalee
    12 Januari 2009 at 9:30 am

    Pasal inflasi pulak, tiada siapa yg boleh agak apa yg akan berlaku pd masa depan. Tapi tujuan utama pelaburan adalah utk mengatasi kadar inflasi. Kalau simpan dlm bank lagi teruk, sebab gerenti nilainya nanti lebih rendah disebabkan inflasi.

    Kalau diguna utk beli barang, lagi la teruk. Sebab nilai barang tu gerenti jatuh selepas dibeli. Melainkan barang yg utk keperluan, kita tiada pilihan.

    Jadi terpulanglah. Yg pasti, bila melabur, sekurang-kurangnya kita ada simpanan, dan ada pelaburan yg boleh dinikmati semasa tua nanti.

  7. 15 Ogos 2009 at 8:20 pm

    Saya orang kampung. Setiap musim durian, pasti meriah.

    Yg pasti dusun durian itu tidak ditanam/dimulakan oleh ayah saya. Ia bermula dari datuk saya yg telah meninggal lebih 25 tahun lalu.

    Menggunakan konsep tersebut, kita kena pikir mcm org dulu2. Simpanan dan pelaburan kita sekarang x semestinya untuk diri kita sendiri. Mungkin untuk anak isteri atau cucu.

    fikir panjang sket bro …

    • lantoi
      9 Mac 2011 at 11:55 pm

      Tahniah Bro Lu pikir macam wa jugak. Ap yng kita invest tak semestinyer utuk bukankan amal jariah yg terbaik(Afdal) adalah untuk keluarga sendiri i.e anak-anak kita! dan jika meninggalkan let say RM1juta kepada mereka dan kita ader 4 org anak dapatlah seorang RM250k itu amal jariah kita kepada anak sebab masa tu depa dah besar dan hasil tu pulak akan dinikmati oleh cucu kita. DAN adalah tanggugjawab kita mendidik anak-anak kita dari segi pengurusan kewangan yg betul supaya benda ni jadi budaya kita. Macam bangsa asing lah mengajar anak mereka menabung dan berniaga. Adiozz

  8. 9 Mac 2011 at 8:25 pm

    Bagi saya yang dah melabur dalam asb, saya rasakan ia bukanlah suatu tempat yang baik untuk dapat pulangan yang cepat. Seperti yang digambarkan dalam situasi di atas. dengan menyimpan 100 sebulan selam 30 tahun, simpanan kita hanayalah 177,000, maksudnya setahun kita hanya dapat RM5900, iaitu bersamaan hanya 8%. Sedangkan dengan masuk dalam unit trust di bawah naungan syarikat swasta, setahun sahaja kita boleh menerima dividen sehingga 35%,tetapi biasanya purata pulangan setahun adalah 15% ke atas. Anggaplah pulangannya 15% dan kita invest seperti biasa RM 100 selama 30 tahun, walaupun ada front charge sebanyak 5.5%, iaitu hanya 94.50 sahaja yang dilaburkan total keseluruhan yang kita akan dapat adalah RM 662,428.05. Dan sepatutnya ini yang dikejar oleh kita yang kebanyakannnya tak berada..bukan hanya 177,000 sedangkan nilainya pada hari tu mungkin tak berbaloi disebabkan inflasi..sebab itulah sekarang saya dah keluarkan semua simpanan dari asb saya dan alihkan ke unit amanah dibawah seliaan swasta..saya merasakan kerajaan hanya menggunakan duit kita itu untuk kepentingan politik dan kroni mereka semata-mata..sebab itulah walaupun ekonomi melonjak naik..dividen yang diberikan hampir sama saja saban tahun….tetpai bagi swasta yang dipacu dengan KPI yang telus, mereka akan bersaing bagaimana untuk mendapat keuntungan yang berganda..dan saya rasakan sesuai untuk kita memilih swasta daripada kerajaan.. saya ingin bertanya mengapa bank rakyat dapat memberikan dividen hampir sama sebanyak 15% setiap tahun..bukan bermaksud syarikat ini konsisten tetapi itulah nilai yang sepatutnya diberikan oleh kerajaan kepada kita kerana keuntungan sebanarnya hampir mencecah 25 ~30% setahun..tetapi disebabkan ada agenda dalaman, kerajaan hanya memebrikan itu sahaja..dan kita ditipu sedangakan di luar sana masih banyak lagi tempat2 pelaburan yang lebih menguntungkan dan selamat.. oleh itu, saya menyru semua..celiklah mata..pilihlah unit trust swasta dan bukannya kerajaan..sekian wassalam

    • lantoi
      10 Mac 2011 at 12:02 am

      Salam Bro apa yg you nyatakan itu ader kebenarannnya tapi u kena ingat tak semua unit trust swasta sentiasa memberi keuntungan even ader juga UT dibawah Public mutual yg tak berapa baik pulangannya. Ini bergantung kepada juga kepada keadaan ekonomi semasa. Apa-apa pun saya lebih gemar melabur pada UT PNB berharga tetap yg tiada yuran 5% ketika melabur. U pikirlah untung belum tentu tapi dah kena 5% I labur duit EPF pun sebab caj nye lebih mura 3% je tapi tu rasa rugi juge tapi setakat ni I park PIOGF tapi rtnnye biasa-biasa saje )dah labur dari bulan 9/2009 hinggalah sekarang. OK adiozz

      • 10 Mac 2011 at 7:48 pm

        menjawab persoalan saudara..tiada yuran atau ada yuran tidak berkait dalam hal ini..sebabnya ia adalah benda yang tersirat, pnb tak kenakan yuran tetapi dia ambil sebahagiannya dengan mengistiharkan dividen yang sedikit..dan selebihnya dia songlap..berbanding unit trust swasta yang tidak berselindung di dalam hal ini..mustahillah tiada yuran pengurusan..siapa yang nak bayar gaji semua pekerja pnb tu..tapi ia diselindungkan..dan cuba fahami dia betul-betul..jangan dok kena tipu dek dividen yang tak seberapa tu..
        malah kalau nak selamat baik pilh dana bond yang boleh bagi dividen sebanyak tu tiap-tiap tahun..kalau nak kata bagus dengan tak bagus ada juga dana pnb yang tak berikan pulangan yang bagus..so itu subjektif..kenapa kita pilih yang tak baguih..sebba kita tak study dulu..kita pakai masuk ajer..macama apa yang saudara katakan tu piogf..itu danan baru setahun jagung..bagaimana dia nak berikan pulangan yang tinggi..masih merangkak untuk kumpulkan modal..so study dulu terutama dana yang dah lama dan menunjukkan konsistensi terutama semasa tahun gawat dan sebagainya..kenapa kita pilih asb dan tidak asn, asm dan sebagainya sebab kita rasa asb paling tinggi istiharkan dividen kan..begitulah juga denagn unit trust swasta,,studila dulu..baru masuk..
        tapi takpe piogf yang anda masuk tu akan menunjukkan hasilnya..malah saya percaya pada satu hari nanti anda akan tahu yang mana lebih baik..kerajaan atau swasta…

    • orang baru
      19 Ogos 2011 at 6:51 pm

      peduli apa dengan urusan kerajaan , apa-apa pun diorang bagi interest asb tak lah jatuh teruk masih maintain yang aku pening sekarang ni unit trust Public mutual jatuh merundum, tak tau bila akan naik mungkin ambil masa bertahun…nyesal aku,. Nak promote unit trust swasta biar betul. tengok sekarang ni dah tak ada untung…. kalau kerajaan anounce asb tahun ni 7%…aduh nyesal aku labur kat unit trust swasta…. pening sekarang ni, hari2 monitor equity bukan naik makin turun bos…aduhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

  9. 12 Mac 2011 at 9:16 pm

    info berguna

    • orang baru
      12 Ogos 2011 at 7:53 pm

      saja nak tambah, apa-apa pun klu bumiputra yang tak ada duit macam saya ni, terpaksa ambil asb loan 200k. Klu kerajaan menipu nak songlap duit tu antara dia dengan tuhan saja lah yang menentukan janji tempias 7% dari kerajaan kita dah besyukur. Public mutual memang bagus tapi bagi yang kaya boleh labur banyak , tapi yg miskin ni ciput aje yang termampu. Klu unit trust swasta ni di katakan bagus dan menguntungkan kenapa tak bagi pinjam loan sampai 200k macam asb… Jikalau ada tolong share kat blog ni….

  10. firas
    11 Ogos 2011 at 2:20 pm

    interestg…blh en adika bgtau, join UT yg mane 1 ye..nk join gak la

    • Qiras
      15 Ogos 2011 at 12:32 am

      adik kembar..
      xyah masuk UT.walaupun kadar pulangan tinggi tapi ianya x menentu.Baik amik asb loan bg full terus.pastu bagi peram sampai pencen.purata pulangan 30%.UT baru 15%. Abes citer..
      Nak masuk UT pun x jadi masalah.Tapi kena standby baja rambutla kot gugur tem ekonmi jth.

  11. pakzul
    16 Ogos 2011 at 6:13 am

    kalu setakat jad ejen guna ayat ‘beli masa murah’ pastu xtau bila nk rekemen beli dan jual. xreti guna konsep ‘switching’ dan x pandai buat analisa pasaran saham. x pernah ambil tahu pasaran global & impact pada market Malaysia. better xyah promote UT la.

    Lu kena pikir, minta sedekah lagi mulia dpd rekemen orang melabur UT tapi x pandai nak servis. x berkat komisen yg ejen dapat, kalu x reti nk servis pelabur.

    so, pakzul cadangkan ejen2 UT ni khatam dulu. Pakzul cabar korang labur duit korang dulu, kasi untung 30% dlm tempoh tempoh 6 bulan. Kalu berjaya, baru promote kat orang ramai. Amacam ??

  12. pakzul
    16 Ogos 2011 at 6:18 am

    pakzul cadangkan korang start ngan 10K – 20K duit sendiri. baru korang terasa ‘bahang’ kalu rugi. so far korang ‘main2’ ngan duit pelabur. x terasa beb. yg rugi bukan korang. yg tersungkur pun bukan korang kannn??? bayangkan market turun 10% dlm sebulan . nangis beb…

  13. aderrr
    17 Ogos 2011 at 11:35 am

    risiko pelaburan ada..melabur kat mna2 pun ada untung ada rugi..pikir2knlh,,mlbur dgn cara slmt dan bhemah..

  14. pakzul
    17 Ogos 2011 at 2:20 pm

    betul tu aderr. tapi pakzul tension bila org condemn ASB ni. dia xtau, seandainya PNB runtuh, runtuh satu Malaysia. PNB handle lebih rm80bil duit pelabur dlm semua skim amanah saham dia.

    utk tambahan, pasti ejen UT sibuk suruh pelabur tambah unit bila KLCI turun dari paras tertinggi ke kurang 1500 baru2 ni. kalau ejen UT yg bijak, dia dh suruh pelabur switch kepada Bond, dan switch semula ke Equiti / tambah unit baru. baru la purata NAV unit2 tu berkurang. baru la untung. sedarlah wahai ejen UT, korang tu mcm remiser kt bursa tu. kalu silap advice, melingkup la pelabur.

    jangan kejar komisen je…. nama pun AMANAH saham … so kena la AMANAH.

    • zahalee
      17 Ogos 2011 at 2:53 pm

      Saya agak kurang yakin kalau ada ejen2 UT yg menasihatkan klien mereka utk switch ke bond sewaktu KLCI memuncak pada 8 Julai lepas, dan switch semula ke dana ekuiti pada 10 Ogos lepas…

      Saya sendiri apply teknik switching atas kemahiran sendiri…ejen saya tak pernah ambil peduli sejak pembelian pada awal 2008…

      Apapun pelabur perlu berhati-hati dan tingkatkanlah ilmu kewangan dan kemahiran masing2…saya sekarang dah tak pakai ejen, beli direct dari ofis Public Mutual (tapi bukan cash sendiri, hanya skim pelaburan kwsp)…

  15. orang baru
    17 Ogos 2011 at 5:51 pm

    Teruk nya kejatuahan UT Public mutual sekarang ni, saya dah tak tahu nak buat apa , patut kah saya jual equity fund ni dan tambah ke pelaburan emas. Memandang kan emas daik terus naik ,beli sekarang pun dah mahal….. hellooo ada Idea lain tolong kongsi kan…. saya setuju dengan encik zahalee dan pak zul, agen PM tak boleh harap…..

  16. lantoi
    17 Ogos 2011 at 8:15 pm

    Salam semua, betul tu Pak zul,tuan tanah , adeer, org baru.. saya dah let go semua UT PM sya baru ni dan Alhamdulillah lah sebab semua untung walaupun ciput, yg penting saya dah jual lebih tinggi dari hg beli dulu campur ader unit tambahan.

    Pastu saya gi ASNB dan beli AS1 malaysia kira-kira daptler keluar KWSP dlm 22k, Borak-borak dgan pegawai PNB tu dia kata mungkin sempat sekali lagi(3bulan lagi0.

    Nak harap Agen PM nih agak payahlah kita kena monitor sendiri. Saya pun monitor sendiri. Tapi diorang ni suka bangat menghentam ASNB punye produk dari pelbagai angle. tak tau lah setakat nih saya puas hati dengan asb mahupun asb loan.(islamic)

    org cam saya ni bukannye pandai berniaga lebih baik saya bina kekuatan kewangan dengan cara passive income nih. Target mudah penuhkan asb 200k pastu masuk Tabung haji lak

    Lagi satu ingatan sayalah (utk diri saya sendiri yg makan gaji ni) kerja kita tu ibarat time bom unless kalau u keje gomen.. so dana kecemasan kena ader… duit simpanan ribu riban kena standby, rumah belilah yg sederhana tapi banyak buah macam belilah yng 100k++ 2, 3 biji daripada beli sebiji sampi 300k+++ sebab boleh spread kos installment dengan duit sewa.. tu.
    melalut lak

    ckp pak zul suruhagen UT labur diut diorg tu betul , barulah diorang dpt feel sebenar. Saya ni keje bank yg jual asb loan tapi kdg-kdg tu nak gelak jugak saya bila rakan-rakan saya yg jual asb loan nih sendiripun tak der asb loan tapi dok creita asb loan ni baguih. adetulak sales person saya tu ade asb loan takat 20k je. aduyai diorang ni patutlah try dulu baru leh cerita cam saya holh 400k asb loan islamic so saya tahu apa yg saya buat barulah kita jujur cerita/promote kt org lain kan… ADIOZZZZZ wakaka

  17. pakzul
    18 Ogos 2011 at 1:48 pm

    lantoi, boleh adjust pakzul masuk keje bank tak? pakzul nak bahagian promote ASB loan je. loan2 lain xnak. dh boring keje skrg ni.🙂

  18. ahmad
    20 Ogos 2011 at 9:24 pm

    taun nih macam ada peluang dividen asb lagi tinggi atau sama dengan taun lepas…. asw 2020 pon tinggi, asm pon tinggi juga dari taun lepas…

    • zahalee
      21 Ogos 2011 at 4:18 am

      Aku dah jual semula semua UT pada 17 Ogos lepas…memang sgt bernasib baik, sebab esok harinya KLCI jatuh semula ke paras bawah 1500…sesiapa yg belum switch/jual memang merana la jawabnya…ada tak mana2 ejen yg advise klien mereka utk switch ke bond pada 16 atau 17 Ogos lepas, sebab indicator sell sangat jelas dan nyata!!!

  19. orang baru
    22 Ogos 2011 at 9:27 pm

    Buat masa sekarang ni tak boleh jual la UT, rugi betul. walaubagaimana pun aku akan bertahan juga tak nak jual. Yang aku harap skang ni, dividen asb, amanah saha 1 malaysia.dan emas GDA. Bila di fikirkan Amanah saham PNB adalah saham yang paling selamat dari semua saham. Kalau ada tolong konsi kan, Bagaimana dengan Bond? ada sesiapa yang tahu dan telah mencuba? kongsi kan……tq

  20. zahalee
    22 Ogos 2011 at 9:37 pm

    Kemahiran timing UT memang suatu yg sukar, terutama dari segi psikologi…saya sendiri mengambil masa bertahun-tahun utk memahirkan diri dgn teknik ini…setakat ini memang hasilnya lumayan…jadi teruskan berusaha utk belajar dlm ilmu sebegini…selamat melabur and good luck…

  21. orang baru
    23 Ogos 2011 at 8:48 pm

    UT makin jatuh….aduh…….sakitnya… Aku berharap sangat Dividen Asb tahun ni boleh naik sehingga 9%…nak cover balik kerugian UT .

  22. 29 Ogos 2011 at 7:00 am

    hope dividen 9% tahun nie…….

  23. 29 Ogos 2011 at 7:05 am

    sebelum nie ramai kwn2 sy buat UT n ketawakan sy sbb sorang ajer yg buat asb loan RM200k…. sekarang tgk lah, pasaran saham dunia merudum….asb tetap nilai nya n di jamin…

    • zahalee
      29 Ogos 2011 at 9:44 am

      Mari kita ketawakan mereka pulak…wakakakaka

  24. lantoi
    29 Ogos 2011 at 7:45 pm

    I rasa nak sampai 9% tu agak sukar jugaklah tapi I rase lebih baik dari tahun lepas atas 2 sebab 1) nak pilihanraya, 2) Maybank untung 4.45 billion After PATAMI. Ah,… I rase dlm 7.75 hinggan 8 % bonuslak 1.25% (cam nujum lak pulak) tapi tak mustahil sebab PNB dpt rtn yg tersangat baik dari dividen maybank this year…

    • lantoi
      29 Ogos 2011 at 7:50 pm

      pak zul serius nak keje bank bagitauler kalau ader lubang wa bagitau

  25. ameiko
    3 September 2011 at 11:09 pm

    Saya ni surimah tetapi ada gaji kerja sambilan, boleh tak saya apply asb loan? apa syarat diminta oleh bank?

  26. aminah rahman
    13 November 2011 at 2:09 am

    asb bagus tapi pengurusan teruk terutama HR vice president…sr mgmt lain x dpt sambung kontrak dia dpt lak… dpt naikkan akmal dari exec ke asst mgr less than 5 yrs service, pelik x?

  27. deadsmile
    13 Februari 2012 at 8:05 pm

    klau sy apply loan asb skrng rm100k pas 3 tahun jual balik,bp sy akan dapat? help2..

  28. pakzul
    15 Februari 2012 at 3:29 pm

    cik Aminah, pelaburan rasanya xde kena mengena ngan pegurusan opis. Janji team yg melabur buat keje. lg cekap, lg untung banyak. kalu blh asb kecilkan team pengurusan lg bagus, kurang sket yuran management. kasi dividen lebey sket

  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: