Utama > Emas > Peluang Membeli Jongkong Emas

Peluang Membeli Jongkong Emas

Buat pertama kalinya, harga spot emas jatuh ke paras USD1630 untuk tempoh 30 hari, selepas mencapai harga tertinggi USD1920 pada awal bulan ini. Ini bermakna, harga emas telah jatuh sebanyak -17.8% kini daripada harga tertinggi. Sudah tentunya ini memberi peluang kepada mereka yg masih belum sempat membeli emas. Bagi mereka yg sudah membeli emas, ini adalah peluang untuk menambah stok emas masing-masing.

Masalahnya, di Malaysia harga emas yg dipaparkan di kedai-kedai emas untuk minggu lepas masih pada paras harga lama. Malah harga emas untuk gold deposit account juga masih tidak turun dgn ketara. Hanya emas fizikal yg dijual oleh Public Gold yg berubah mengikut harga pasaran semasa (tapi emas jongkong yg dikeluarkan oleh Public Gold tidak laku di Arrahnu Bank Rakyat). Jadi saya masih prefer emas jongkong yg dijual di Tomei dan Pohkong. Masih mengharap harga runcit emas akan jatuh minggu ini atau minggu depan.

Saya masih agak positif, penurunan harga emas sekarang bersifat sementara. Support pada paras USD1600 masih nampak kukuh. Tambahan pula faktor kenaikan harga emas masih relevan, iaitu hilangnya keyakinan pelabur terhadap ekonomi US dan mata wang dollar. Target harga USD2300 masih boleh dicapai untuk 6 bulan akan datang.

Ekonomi US pula dijangka akan kembali pulih, cuma tidak pasti bila. Tapi saya tetap yakin, kerana belum ada negara dalam dunia yg mampu menandingi tahap teknologi, inovasi dan keusahawanan US. Jadi sediakan juga cash untuk dilabur dalam dana UT atau di pasaran saham, tapi perlu bersabar kerana mungkin pasaran bear akan melanda ekonomi dunia pada jangka waktu yg agak panjang sedikit berbanding recovery pada tahun 2008.

Advertisements
Kategori:Emas
 1. Mr Q
  26 September 2011 at 9:29 am

  A’kum
  Tuan dimn lg bole di arrahnukan pg bar?
  Btul ke ble diarahnukan di pg sndr.

 2. 29 November 2011 at 11:28 pm

  Klu di Johor, boleh di pajak hanya di Koperasi Permodalan Melayu Negeri Johor yg ada cwgan setakat ini di JB dan di Kluang.

 1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: