Utama > ASB > ASB Loan vs Personal Loan

ASB Loan vs Personal Loan

ASB Loan atau Personal Loan. Mana satu lebih murah dan menguntungkan?

Contoh tempoh 10 tahun (120 bulan), amaun loan RM100,000.00.

Personal loan: Interest 5%, bulanan RM1,250.00

ASB loan: Interest 6%, bulanan RM1,110.21

Perhatikan, w/pun kadar interest yg dipamerkan untuk asb loan lebih tinggi, ia lebih murah.

Kategori:ASB
  1. Nero
    15 November 2011 at 8:39 am

    Tapi kena ingat, ASB loan interest “fluctuate”. mungkin bulanan Rm1,110.21 pada kiraan BLR semasa yg rendah. tahun seterusnya tak tahu lagi dan boleh jadi lebih tinggi dari bulanan personal loan Rm1250. sekurang-sekurangnya awak tak berada dalam keadaan “risau” kalau buat personal loan dan invest dalam ASB sebab interest pada kadar tetap. tak dinafikan kalau bernasib baik dan BLR untuk ASB loan rendah ASB loan mmg lebih menguntungkan tapi…….fikirkanla, masing2 ada Pro n Con.

    • zahalee
      15 November 2011 at 9:41 am

      Very good point…tapi ASB loan boleh terminate anytime selepas locking period yg biasanya 2 hingga max 6 tahun…jadi kalau BLR naik, cancel saja la…perkara yg sama tidak boleh dilakukan utk personal loan, sebab kalau terminate kena double interest…

      • C-Nor
        15 November 2011 at 1:38 pm

        Bagi saya samaada pinjaman peribadi atau loan asb bergantung pada individu itu sendiri. Faktor2 yg diambil kira berkaitan money atau pun RM Ringgit Malaysia adalah spt berikut:
        1. Disiplin diri – duit kalau ada tunai, faham2 ajelah-hendak itu dan ini.
        2. Pengurusan kewangan yang bijak – how you manage, itu aje.
        Bagi saya kalau pun nak menyimpan duit, jangan sampai tekanan perasaan pada diri dan terlalu memikir banyak
        Dan juga perlu diingat kenikmatan duit duit itu adalah apabila kita menggunakannya. So penggunaan duit dan penyimpanan mesti diselaraskan sebaik mungkin. Ini komen peribadi dari saya lah.

  2. 21 Disember 2012 at 2:57 pm

    mcmana pula dgn pinjaman bersih yang diperoleh dari personal loan. kalau kita pinjam RM100k, kita takkan dapat bersih RM100k kan?

    • ~nurul~
      24 Disember 2012 at 3:30 pm

      kalau buat personal loan mmg xdapat bersih kat tangan 100K..bila kita guna duit tu letak dalam asb mmg best la sebab nampak banyak kan..pastu kalau xcukup duit, pasti kita p korek kan..berbanding pula dengan loan asb..hanya la sijil jadi kita akan lebih displin dan tahan je membayar tanpa fikir nk ambik duit tu..

  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: