Utama > ASB, Emas, Pelaburan, Unit Amanah > Emas Untuk Menyimpan Nilai Kekayaan

Emas Untuk Menyimpan Nilai Kekayaan

Tahun 2011 menyaksikan prestasi kenaikan harga emas yg sederhana. Untuk tempoh 1 tahun sehingga hari ini, harga emas naik sebanyak 14.285%, cukup untuk menampung kos Ar-Rahnu, bagi mereka yg menggunakan teknik Ar-Rahnu.

Saya sendiri tidak pernah menganggap emas sebagai instrumen pelaburan yg utama, kerana fungsi sebenar emas adalah untuk menyimpan nilai bagi mengatasi inflasi. Anda perlu mahir menggabungkannya dgn beberapa teknik lain utk benar-benar sukses dgn pelaburan emas. Malah ada yg perlu berniaga emas untuk memperolehi untung drp emas. Tidak spt melabur melalui loan asb, hanya perlu membayar ansuran setiap bulan, dan dapat dividen awal tahun nanti, dan pulangan pula mencecah 40%. Ini jelas membuktikan, loan asb adalah pelaburan terbaik bagi mereka yg hanya mampu menyimpan maksimum sekitar RM1200 sebulan. Dan saya percaya lebih 50% pembaca blog ini jatuh dlm kategori ini. Selepas buat loan asb, pelabur perlu meneroka bidang hartanah pula kerana pulangan yg agak lumayan juga, tapi anda perlu mahir mengurus hartanah tsb pulak. Selepas itu barulah anda boleh berfikir untuk melabur dalam emas.

Bagi mereka yg makan gaji dan mencarum dalam kwsp, anda perlu belajar membaca pergerakan saham pulak, supaya anda boleh melabur sebahagian amaun dalam akaun 2 kwsp anda ke dalam unit trust. Tapi pastikan anda benar-benar bersedia sebelum melabur ke dalam unit trust, kerana risiko yg agak tinggi dan kos permulaan 3%. Anda perlu mahir dgn teknik timing UT untuk mengatasi dividen kwsp yg sekitar 5% hingga 6%. Jika bernasib baik pulangan UT agak lumayan, untuk rekod 2 tahun iaitu 2009 hingga 2010 pulangan antara 50 hingga 80%. Tahun 2011, pulangan UT agak merudum. Kalau tidak yakin, pindahkan saja ke akaun ASW2020, tapi dana ini selalu penuh.

Saya berpendapat, pelaburan emas hanya untuk mereka yg telah senior dalam pelaburan kerana ia memerlukan modal yg besar dan kemahiran dlm membaca pergerakan turun-naik harga komoditi global.

Kesimpulannya, pastikan anda telah melabur melalui loan asb, dan cuba maksimakan loan anda sehingga 200K, sebelum melabur dalam bidang yg lain.

Dan jangan lupa untuk terus membaca buku tentang pengurusan kewangan peribadi kerana ia merupakan pelaburan yg paling utama.

Bagi yg telah membuat pelaburan dalam unit trust, jgn lupa switch ke dana ekuiti, kerana nampaknya ada rally santa claus hujung tahun ini sehingga awal tahun depan. Saya sendiri telah sempat switch ke dana ekuiti pada 21 Disember lepas. Untuk tempoh 3 hari lepas nilai dana BSB Timer telah naik melebihi 1%.

Sekian untuk kali ini. Selamat menyambut hari x’mas dan tahun baru 2012. Semoga tahun 2012 akan lebih menyerlah untuk pembaca semua dan murah rezeki.

Advertisements
 1. 27 Disember 2011 at 8:47 pm

  betul…jika mereka baru belajar melabur, mereka akan terkejut dgn harga emas menjunam n buat kontra bermcm jenis..

  Gold price seems bullish trend on 2012 after QE aku rasa…

 2. khai
  28 Disember 2011 at 5:09 pm

  time kaseh bayk kerana info tentang asb vs emas sgt bguna telah jelaskan…. so, sy bru buat 100k lagi asb last week xnyesal la ase…

 1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: