Utama > Saham > Tips dan Idea Melabur dalam Saham

Tips dan Idea Melabur dalam Saham

Melabur dalam saham adalah antara instrumen yang agak berisiko tinggi jika tidak ada pengetahuan. Saya ingin kongsikan beberapa maklumat yang mungkin berguna kepada para pelabur.

icapital.biz adalah pengurus dana yang mempunyai rekod cemerlang dalam pelaburan saham di KLCI. Antara dana yang diuruskan adalah dana ICAP yang setakat ini telah bernilai RM2.96 berbanding nilai asal RM1.00 sejak dilancarkan pada 19 Oktober 2005.

icap_sep2012

Berdasarkan portfolio di atas, pegangan ICAP dalam PADINI dan PETDAG telah memberi pulangan yang paling lumayan. Untuk tempoh 7 tahun iaitu sejak Oktober 2005 sehingga September 2012, PADINI telah meningkat melebihi 600% dan PETDAG pula melebihi 400%.

Ketika ini KLCI agak berisiko:

klci_5july2013

Saya masih sabar menunggu untuk KLCI membuat correction ke paras 1400 – 1500, sebelum boleh masuk semula melabur dalam KLCI secara direct. Dan apabila ia berlaku, hanya 2 kaunter iaitu PADINI dan PETDAG yang saya akan berminat untuk melabur. Ini berdasarkan rekod kedua-dua kaunter ini yang cemerlang untuk tempoh 7 tahun yang lepas.Lagipun saya memang pernah membeli saham kedua-dua kaunter ini pada tahun 2007 dan kemudian menjual kesemuanya sekitar tahun 2011, dan pulangan yang diperolehi memang lumayan.

Buat masa ini, saya lebih tumpukan kepada pelaburan hartanah, dan akan terus menunggu sehingga KLCI berada paras yang lebih sesuai.

Advertisements
Kategori:Saham
  1. Tiada komen.
  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: